Programové skupiny začínají jednat o programu vznikající vlády

Programové skupiny koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) již začaly pracovat na programových prioritách chystané vlády obou uskupení. Některé se začnou scházet už v nejbližších hodinách, řekl ČTK místopředseda STAN Petr Gazdík. Jejich hlavní prací je nejprve porovnat programy obou koalic, najít shody, rozpory, ale i věci, které jsou v některém z programů navíc.

Koalice se ve středu domluvily na vzniku šesti vyjednávacích skupin, které budou jednat o programu. V první se bude jednat o zahraničních věcech a unijních záležitostech, v další se diskuse budou týkat financí, dopravy, průmyslu a obchodu. Společně se pak bude jednat o zdravotnictví a sociálních věcech, v další skupině o zemědělství, životním prostředí a venkovu, dále pak o spravedlnosti, vnitru a digitalizaci a v poslední skupině o školství a kultuře.

V jednotlivých skupinách budou mít všechny strany po jednom zástupci. Gazdík je za STAN členem skupiny, která se zabývá školstvím. "Začneme se scházet v nejbližších hodinách. Už spolu komunikujeme, pracujeme na schůzce a dokumentech, protože ten čas je omezený," uvedl. Kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) ve středu po prvním jednání Spolu a Pirátů se STAN novinářům řekl, že obě uskupení chtějí podepsat koaliční smlouvu nejpozději 8. listopadu, kdy se bude konat ustavující schůze Sněmovny.

Skupiny budou porovnávat programy obou koalic. "Mají zjistit, v čem se shodujeme, co má která koalice navíc a v čem se neshodujeme," uvedl Gazdík. V případě, že se programové týmy nedohodnou, zda některý z bodů navíc do společného programu zařadit, nebo nenajdou kompromis u sporných záležitostí, předají záležitost skupině na úrovni lídrů koalic.

Vítězná koalice Spolu a ve volbách třetí koalice Pirátů se STAN se v sobotu po volbách dohodly na úmyslu vytvořit společně většinovou vládu. V memorandu požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil Fialu jednáním o sestavení kabinetu a deklarovaly, že nebudou o budoucí vládě jednat s žádným jiným politickým subjektem.

Gazdík dnes zopakoval, že jednání se zatím týkají programu, nikoliv rozdělení ministerstev a jejich personálního obsazení. "Na resorty dojde až nakonec. Nejprve se musí vyřešit i jejich počty a obsah, zda se bude například něco přidávat," vysvětlil.

Související

Vláda ČR Glosa

Kdy se rozpadne Fialova vláda?

Před dvěma lety by si na to málokdo asi vsadil, nicméně po té době je jedna věc jasná. Vláda Petra Fialy, ač se leckomu nemusí líbit, je mnohem stabilnějším subjektem, než by kdo kdy byl předpokládal. A to přestože spojuje strany pravicové, liberální i středově-levicové. Kdo by to byl řekl...

Více souvisejících

Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy