S tajnou zprávou o Vrběticích se podle Hradu neseznámil nikdo nepovolaný

S tajnou zprávou o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku se neseznámil nikdo nepovolaný a ochrana utajovaných informací nebyla ohrožena. V dnešním prohlášení to uvedla Kancelář prezidenta republiky (KPR).

Dokument podle ní od Bezpečnostní informační služby (BIS) dorazil v rozporu s platnou legislativou a v hrubém nepořádku. Kontrarozvědka rozhodně odmítla, že by dokument byl v hrubém nepořádku. Připustila jen drobnou administrativní chybu. Prezidentské kanceláři byl dokument předán řádně, ta ho převzala bez výhrad, sdělil ČTK mluvčí BIS Ladislav Šticha.

KPR také odmítla, že by na Hradě mohl být skartován materiál určený k archivaci. Český rozhlas - Radiožurnál a server Respekt.cz o víkendu uvedly, že policie prověřuje, zda KPR zprávu skartovala. Detektivové na otázku narazili při prověřování, zda se se zprávou neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky.

KPR v sobotním sdělení uvedla, že loni na přelomu listopadu a prosince se skartovaly spisy z předchozích let, které byly v souladu s právními předpisy vyřazeny a určeny ke zničení. "V KPR nebyl skartován žádný materiál určený k archivaci, všechny skartované spisy prošly skartačním řízením a obsah všech skartovaných dokumentů je uchován v jiných státních institucích," napsal dnes Hrad. Skartace prováděly oprávněné osoby a o všech je uchován protokol, doplnila KPR.

Součástí protokolu je podle Hradu i informace, že dokument dorazil od kontrarozvědky "v hrubém nepořádku". Spis byl doručen nezvyklým způsobem, mimo pracovní dobu a v rozporu s platnou legislativou, tvrdí Hrad. "Proč byl označen druhým nejnižším stupněm utajení jako běžná utajovaná pošta? Proč nebyl spis označen 'ihned předat' adresátovi a proč nebyla tajná spisovna KPR telefonicky upozorněna na spěšnost informací obsažených ve spisu?" píše Hrad. 

BIS v prohlášení zaslaném ČTK rozhodně odmítla, že by byl dokument v hrubém nepořádku. "Byl KPR řádně předán a byl proti podpisu převzat bez výhrad. V následujících hodinách pak byla pouze opravena drobná administrativní chyba, která nijak nesnižovala závažnost dokumentu," uvedla kontrarozvědka. Komplexní informaci dostanou ve čtvrtek poslanci výboru pro bezpečnost, kteří se plánují případem zabývat.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček později na twitteru doplnil, že kontrarozvědka na situaci reagovala až 21. dubna písemným vyjádřením, ve kterém pochybení přiznala. KPR podle něj trvá na tom, že spis byl na Hrad dopravený v hrubém nepořádku. "Způsob doručení a označení spisu ze strany BIS nijak neindikoval, že by mělo jít o dokument zvýšeného stupně závažnosti," uvedl Ovčáček.

Web Deník N loni v květnu uvedl, že dokument ležel na Hradě deset dní, než se s ním seznámil prezident Miloš Zeman. Prezidentská kancelář to odmítá. Dokument byl podle ní doručen 7. dubna, Zeman jej obdržel po příjezdu na Hrad v nejbližším termínu 13. dubna. "KPR má pro urgentní případy nastaveny standardní procedury, kdy jsou dokumenty obratem dopravovány do rukou prezidenta republiky," uvedla kancelář.

Hrad odmítá, že by se s obsahem dokumentu seznámily nepovolané osoby. "S předmětnou písemností nakládaly mimo adresáta pouze osoby pověřené vedením jednacího protokolu v tajné spisovně KPR a odpovědná pracovnice Sekretariátu prezidenta republiky," uvedla KPR. Kancelář se spisem nakládala v souladu s označením, tedy jako s běžnou poštou v druhém nejnižším stupni utajení, doplnila. Pracovnice tajné spisovny a sekretariátu byly kvůli stavu písemnosti vystaveny nebezpečí, že budou neoprávněně nakládat s utajovanými informacemi, tvrdí Hrad.

Vrbětice zasáhly v roce 2014 dvě exploze. Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku. V polovině loňského dubna tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření na zapojení příslušníků ruské vojenské tajné služby GRU do výbuchů. Kauza vedla k vážné diplomatické roztržce mezi Českem Ruskem a vzájemnému vypovídání diplomatů. Rusko účast svých agentů na explozích popírá.

Související

Více souvisejících

Pražský Hrad výbuch ve Vrběticích na Zlínsku

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

Policie upravila tragickou bilanci nehody FlixBusu u Lipska. Oběti jsou jen čtyři

Středeční tragická nehoda nehoda autobusu dopravce FlixBus u německého Lipska si nakonec vyžádala jen čtyři mrtvé, nikoliv pět. Počet obětí snížila německá policie. Pátý člověk se však stále nachází v život ohrožujícím stavu, uvedli strážci zákona.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy