SPD nepodpoří další prodloužení nouzového stavu, KSČM neví

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) nepodpoří další prodloužení nouzového stavu. Stanovisko poslaneckého klubu dnes na tiskové konferenci ve Sněmovně zopakoval předseda hnutí Tomio Okamura. Plošná opatření podle něj nejsou řešením, vláda žádá pouze o další prodloužení nekonečného lockdownu, míní. Opět vyzval ministry zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), vnitra Jana Hamáčka a zahraničí Tomáše Petříčka (oba ČSSD) k rezignaci.

Pro SPD je nepřijatelné, že by i přes velikonoční svátky měl platit zákaz volného pohybu osob mezi okresy. Právě k prodloužení tohoto opatření potřebuje kabinet nouzový stav. Poslance vláda žádá, aby stav nouze v Česku místo 28. března skončil 27. dubna. Podle Okamury je důležité chránit pouze rizikové skupiny, otevřít maloobchod a školy. Vláda ve Sněmovně podporu pro prodloužení nouzového stavu vyjednanou nemá.

SPD navrhne na pořad aktuální schůze Poslanecké sněmovny mimořádný bod k ukončení nouzového stavu a rekonstrukci vlády. Projednat chtějí poslanci hnutí také výsledek kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), podle kterého ministerstva zdravotnictví a vnitra dostatečně nespolupracovala při nákupech ochranných prostředků a zdravotnického materiálu, což mělo za důsledek chaos a značné rozdíly v cenách i kvalitě materiálu. Ministerstva vnitra a zdravotnictví uvádějí, že důležitá byla hlavně rychlost získání pomůcek.

NKÚ prověřil nákupy pomůcek a materiálu od 1. ledna do 31. srpna 2020 za 8,5 miliardy korun. Například ceny respirátorů se při nákupech ministerstev pohybovaly od několika desítek až po stovky korun za kus. "Je potřeba prošetřit, kdo to nakupoval, co to bylo za firmy," řekl Okamura. "Potvrdilo se, že vláda nehospodaří řádně s veřejnými prostředky," dodal.

Předseda hnutí též zkritizoval pondělní rozhodnutí vlády, podle kterého budou policisté spolu s hygieniky kontrolovat dodržování covidových karantén a izolací. Hamáček podle něj zavádí s vládou policejní stát.

KSČM nechá posoudit prodloužení nouzového stavu širším vedením

Výkonný výbor KSČM doporučí poslancům ve středu, jak se postavit k hlasování o prodloužení nouzového stavu. Jeho členové dostali materiály o epidemii od ministerstva zdravotnictví, na jejich základě zváží postup. Novinářům to po jednání sněmovního výboru KSČM řekl jeho předseda Pavel Kováčik. Osobně dá na doporučení širšího vedení. Jeho kolegyně Hana Aulická Jírovcová uvedla, že bude hlasovat proti prodloužení nouzového stavu. Poslanci budou o věci rozhodovat v pátek

"Pro mne osobně je 14 dnů daleko schůdnějších," uvedl Kováčik na dotaz, zda komunisté budou usilovat o zkrácení doby, o kterou chce vláda stav nouze prodloužit. Vláda žádá o 30 dnů. Podle Kováčika "je čím dál tím méně pravděpodobné", že komunisté návrh podpoří. Jírovcová zmínila mezi překážkami, jak je cítí, například uzávěru okresů. Před hlasováním počítají lídři klubu, že jim situaci shrne Zdeněk Ondráček, který komunisty zastupuje v krizovém štábu.

Vláda ve Sněmovně vyjednanou podporu pro prodloužení nouzového stavu nemá. Hnutí STAN či TOP 09 již uvedly, že by nouzový stav kvůli covidu-19 neměl trvat celých dalších 30 dnů.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Svoboda a přímá demokracie (SPD) nouzový stav

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy