Státní podporu kvůli koronaviru mohou mít i další umělci, uvedl Zaorálek

Na státní podporu by podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) mohli dosáhnout i podnikatelé v kultuře a umělci bez příjmů kvůli epidemii koronaviru, kteří dosavadní požadavky nesplnili. Ministerstva kultury a obchodu o to dnes požádala Sněmovna na návrhy poslanců TOP 09 a SPD.

Odmítla ale jejich požadavek, aby byl hudebníkům a další umělcům, kteří působí v živé kultuře na živnostenský list, vyplacen kompenzační bonus, tedy příspěvek ve výši 500 korun za den. TOP 09 chtěla dodatečné vyplacení za období od 9. června do konce srpna. SPD požadovala vyplácení příspěvku do konce roku.

Zaorálek poslancům řekl, že mezi muzikanty, tanečníky, zpěváky nebo hudební kluby by měly být rozděleny nevyčerpané peníze z programu COVID kultura. Program má kompenzovat organizátorům kulturních akcí výdaje na projekty v období od 10. března do 31. srpna, které musely být kvůli protikoronavirovým opatřením zrušeny. Dosavadní žádosti o podporu jsou zhruba za 86 milionů korun.

Zaorálek odhadl, že v programu zbudou "stovky milionů korun". S ministerstvem průmyslu a obchodu proto řeší možnosti jeho prodloužení pro zhruba 10.000 umělců. Ztrátu příjmů by mohli doložit například čestným prohlášením. Mohli by získat 30.000 až 40.000 korun, naznačil Zaorálek. "Cítím to jako dluh, který bych rád splatil," dodal.

Stát vyplácel takzvaný kompenzační bonus osobám samostatně výdělečně činným nebo společníkům malých s.r.o. za období od 12. března do 8. června. Vláda by mohla toto období prodloužit v případě trvajících koronavirových omezení do konce srpna, požadoval předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj by to představovalo náklady 200 milionů až 250 milionů korun. Umělci by je dostali hned, nemuseli by čekat do zimy, dodal.

Ministerstvo kultury by také mělo podle Sněmovny v předstihu připravit další podpůrné programy pro případ, že by se kvůli epidemii musely kulturní akce opět omezovat. Další požadavky, které předložil poslanec SPD Miloslav Rozner, ale dolní komora odmítla. Rozner žádal, aby stát odpustil samostatně výdělečným umělcům až do konce roku zálohy na zdravotní a sociální odvody. Firmám podnikajícím v kultuře by chtěl Rozner odpustit zálohy na daň z příjmu do půlky příštího roku.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Ministerstvo kultury Umění

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy