Vláda práva je podstatou EU. Petříček nesouhlasí s postojem Maďarska a Polska

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) doufá, že spor ohledně unijního rozpočtu nezpozdí vyplácení evropských peněz jednotlivým státům. Řekl to dnes při diskusi na Pražském evropském summitu. Princip právního státu považuje za jednu ze zásadních hodnot Evropské unie.

Maďarsko a Polsko v pondělí zablokovaly přijetí rozpočtu i plánovaný fond koronavirové pomoci. Svůj krok zdůvodnily nesouhlasem s tím, aby vyplácení peněz z evropských fondů bylo podmíněno dodržováním principů právního státu.

Veto dvojice členských zemí se vztahuje jak na plánovaný fond koronavirové pomoci ve výši 750 miliard eur (19,8 bilionu korun), tak na sedmiletý unijní rozpočet ve výši téměř 1,1 bilionu eur (29 bilionů korun).

"Situace ukazuje, že ne vždy můžeme souhlasit s našimi partnery z visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Pro Českou republiku je kompromis dosažený německým předsednictvím naprosto přijatelný," řekl Petříček. Evropská unie podle něj není pouze o transakcích mezi členskými státy, ale také o hodnotách a principech, z nichž jedním je respektování zásad právního státu. "Je to také o tom, jak kontrolujeme využití veřejných peněz. Jsou to peníze daňových poplatníků ze všech členských zemí, respekt k vládě práva je též ochranou jejich peněz," dodal ministr.

"Pro nás je velmi důležité najít způsob, jak situaci odblokovat. Myslím, že nakonec i Polsko a Maďarsko potřebují překonat sociální a ekonomické dopady koronavirové krize," uvedl Petříček. Společným zájmem tak podle něj je co nejrychlejší implementace fondu obnovy i víceletého rozpočtu.

Minister @TPetricek zahájil #PragueSummit20, který se koná za podpory @mzvcr. Sledujte živě na Facebooku ➡ https://t.co/BDAjhHxYdh @PragueSummit pic.twitter.com/uGhAevtv2S

— MZV ČR (@mzvcr) November 18, 2020

Europoslanci stejně jako řada zemí trvají na tom, aby bylo vyplácení unijních peněz provázáno s respektováním demokratických zásad, jako je nezávislost soudů nebo svoboda médií. Situací se v úterý zabývali zástupci vlád unijních zemí a europoslanci, kteří se shodli na tom, že podmínku, která propojuje vyplácení peněz z unijních fondů s dodržováním vlády práva, EU měnit nebude. Politici největších států EU jsou přesvědčeni, že se v nejbližších týdnech podaří najít řešení, které by Budapešť a Varšavu přimělo změnit názor.

Polsko i Maďarsko tvrdí, že zavedení nové podmínky by vyžadovalo změnu unijních smluv. Unijní instituce už několik let vedou s oběma zeměmi řízení kvůli obavám z porušování evropských hodnot a Budapešť i Varšava tvrdí, že žádné další mechanismy k ochraně právního státu nejsou třeba. Maďarský premiér Viktor Orbán dnes prohlásil, že země se řídí vládou práva, ale Brusel podle něj považuje za země dodržující zákony pouze ty státy, které podporují imigraci.

"Veto neznamená konec vyjednávání," řekl na summitu slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok. Je podle něj ale důležité, aby se lídři zemí EU mohli sejít a probrat záležitost fyzicky, nikoli pouze videokonferenčně. Souhlasil s Petříčkem, že vláda práva je jednou z podstat EU. Podle něj by bylo nešťastné, kdyby vláda práva byla tím nejvíce rozdělujícím tématem mezi dvěma částmi EU. "To je princip aplikovatelný pro všechny z nás. Bez vlády práva nebudou probíhat přesuny peněz mezi státy, nebude solidarita," poznamenal Korčok.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček EU (Evropská unie) rozpočet Maďarsko Polsko ministerstvo zahraničí Ivan Korčok

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 41 minutami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 41 minutami

před 46 minutami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy