ROZHOVOR | Vypátrat další detaily ohledně Kuberovy smrti je už téměř nemožné, říká pro EZ šéf Senátu Vystrčil

ROZHOVOR – Je pragmatický a nechce předbíhat čas. Předseda Horní komory Miloš Vystrčil (ODS) se proto nezabývá otázkou, zda po druhém kole senátních voleb znovu obhájí pozici šéfa. „Nyní je předčasné řešit, zda znovu stanu v čele Senátu. Situaci řešme až po volbách a nechme ji na pozdější vyjednávání. Skutečně se tím nestresuji, rozhodně neusínám anebo ráno nevstávám s myšlenkou, jestli budu opět předsedat Senátu,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz Miloš Vystrčil, druhý nejvyšší ústavní činitel země.

Na svého zesnulého přítele nezapomíná, a to ani v nynějších hektických časech. Předseda Senátu Miloš Vystrčil je velmi rád, že se mu podařilo zrealizovat cestu na Tchaj-wan, o níž uvažoval už jeho předchůdce Jaroslav Kubera. Jeho dcera Vendula Vinšová nedávno redakci EuroZprávy.cz oznámila, že chce vypátrat, co způsobilo otcovu smrt. Místopředseda ODS se však k její snaze staví skepticky, i když ji velmi oceňuje. „Bez spolupráce s prezidentskou kanceláří není možné zmapovat, jak vznikal a kudy putoval takzvaný čínský dopis. Opravdu nevím, jestli je možné zjistit něco dalšího. Už jen získat pitevní zprávu, která je k dispozici, bylo velice složité. Velmi paní Vendule držím palce, sám jsem už několikrát řekl, že jsem vyčerpal všechny nástroje, které mám jako předseda Senátu i jako Miloš Vystrčil k dispozici.“

Popularita, kterou si získal cestou na Tchaj-wan, jej těší, ale nepřeceňuje ji. Moc dobře si uvědomuje, že se slávou politika je to ošidné. „Chvíli jste nahoře, za moment zase dole. Problémem je, že některé věci se lidem obtížně vysvětlují, ale to je úděl politika, aby si dokázal své názory obhájit, a pokud se tento záměr v dlouhodobém horizontu daří plnit, pak zaplaťpánbůh za to. To je tedy pro mě nyní primární,“ vysvětluje pedagog, který se v rozhovoru pro EuroZprávy.cz nevyjádřil jasně, zda uvažuje o kandidatuře do prezidentského úřadu v roce 2023.

Vystrčila nevyvedla z míry poznámka prezidenta Miloše Zemana, podle něhož je Senát odkladištěm neúspěšných politiků. „Osobně se za neúspěšného politika nepovažuji, ale nemyslím si, že je potřebné tato slova pana prezidenta obšírněji komentovat,“ zachovává si nadhled bývalý hejtman Kraje Vysočina, který minulý týden v tamním regionu uspěl v krajských volbách, když získal 3 277 preferenčních hlasů a přenesl se z 31. pozice do čela kandidátky ODS a Starostů pro občany. Okamžitě odmítne myšlenku, že by se mohl znovu ucházet o pozici hejtmana, kterou na Vysočině vykonával v letech 2004 až 2008. „Takovou vizi opravdu nemám. Nadále počítám s pozicí řadového zastupitele, kdy jednání na zastupitelstvu probíhají jednou za dva měsíce. Hlavní pro mě zůstává Senát,“ má jasno rodák z Dačic, který vystudoval obor matematika-fyzika na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity.

Bývalý starosta města Telč v rozhovoru okomentoval i rozhodnutí prezidenta Miloše zemana, jenž jej po návštěvě Tchaj-wanu, který Čína pokládá za vzbouřeneckou provincii, přestal zvát na schůzky nejvyšších ústavních činitelů ohledně zahraniční politiky země. „Prezident má právo si určit, koho si na jednání na Hrad pozve a koho nikoli. Potom si ovšem myslím, že zmíněné setkání by se nemělo nazývat schůzkou nejvyšších ústavních činitelů, ale jednáním vybraných nejvyšších ústavních činitelů,“ tvrdí předseda Senátu Miloš Vystrčil.

NEUSÍNÁ A ANI NEVSTÁVÁ S MYŠLENKOU, ZDA POST OBHÁJÍ

Pane doktore Vystrčile, cestou na Tchaj-wan jste získal v České republice velkou popularitu a uznání od veřejnosti. Neuvažujete, že byste kandidoval na post prezidenta ve volbách 2023, zvláště, když obdivujete odvahu a dílo pana prezidenta Václava Havla?

Víte, popularita je vždy ošidná věc. Chvíli jste nahoře, za moment zase dole. Pro mě je nejdůležitější, abych si zachoval osobní integritu a stál si za svými názory i v době, kdy moje postoje třeba nejsou populární. Problémem je, že některé věci se lidem obtížně vysvětlují, ale to je úděl politika, aby si dokázal své názory obhájit, a pokud se tento záměr v dlouhodobém horizontu daří plnit, pak zaplaťpánbůh za to. To je tedy pro mě nyní primární.

Stojíme na prahu druhého kola senátních voleb. Jste napjatý, zda po něm obhájíte post předsedy Senátu anebo si říkáte, že co nemůžete přímo ovlivnit, tím se nestresujete?

Otázku, zda znovu stanu v čele Horní komory, řešme až po druhém kole a nechme to na povolebním vyjednávání. Ale skutečně se tím nestresuji, rozhodně neusínám anebo ráno nevstávám s myšlenkou, jestli budu opět předsedat Senátu.

ODS potřebuje vyhrát, aby měla nejsilnější klub a vy jste tak mohl pokračovat v čele Horní komory. Jeden z klíčových soubojů, který může o vašem osudu rozhodnout, se odehraje na Praze 9, kde se proti sobě postaví současný senátor David Smoljak z hnutí STAN (podporuje jej ještě TOP 09 a Piráti) a Eduard Stehlík, kandidát ODS a lidovců. Jak jejich soupeření vnímáte?

Duel obou pánů vnímám jako souboj dvou kvalitních kandidátů na pozici senátora. Jelikož ale pana plukovníka Stehlíka do boje o Senát vyslala ODS, pak je logické, že se přikláním na jeho stranu a držím mu palce. Netroufnu si predikovat, kdo z nich zvítězí, uvidíme. Na druhou stranu musím říci, že obě osobnosti by byly pro Senát velkým obohacením i přínosem. Přesto, jak už jsem uvedl, bych preferoval a uvítal, aby uspěl Eduard Stehlík, protože jej považuji za velmi zkušeného člověka a erudovaného historika. A jeho pozice z hlediska posuzování historie nyní v Senátu chybí.

Co říkáte na výrok prezidenta Miloše Zemana, nejvyššího ústavního činitele, který v nedělním diskuzním pořadu Partie na Primě označil Senát za odkladiště neúspěšných? Připadáte si vy, konkrétně, že jste neúspěšný politik?

Osobně se za neúspěšného politika nepovažuji, ale nemyslím si, že je potřebné tato slova pana prezidenta obšírněji komentovat.

Neúspěšným určitě nejste, když jste v krajských volbách, v nichž jste kandidoval na Vysočině, získal 3 277 preferenčních hlasů a přenesl jste se z 31. pozice do čela kandidátky ODS a Starostů pro občany. Překvapila vás tak velká podpora v regionu, kde jste v letech 2004 až 2008 vykonával post hejtmana?

Samozřejmě si projevené podpory vážím. Na druhou stranu je to odpovědnost a závazek. Opět musím připomenout, co jsem říkal v úvodu, že se podepíšete pod nepopulární opatření a vaše popularita je na nule. Pro mě je důležitá vnitřní integrita, proto se tak snažím chovat. A že moje vystupování někdy přinese bonus v podobě zisku preferenčních hlasů, je pro mě velmi příjemným povzbuzením.

Mohl byste se stát dokonce hejtmanem…

Takovou vizi opravdu nemám. Nadále počítám s pozicí řadového zastupitele, kdy jednání na zastupitelstvu probíhá jednou za dva měsíce. Hlavní pro mě zůstává Senát.

PREZIDENTOVO ROZHODNUTÍ NEZVAT JEJ, MU PŘIJDE NELOGICKÉ

Můžete s odstupem času říci, jak moc bylo těžké rozhodnout se letět na Tchaj-wan? Primátor Teplic a senátor Hynek Hanza v rozhovoru pro EuroZprávy.cz uvedl, že jste čelil stejným tlakům jako váš předchůdce pan Jaroslav Kubera.

Konečné rozhodnutí, zda skutečně poletím, jednoduché nebylo. Musím přiznat, že jsem tři měsíce o návštěvě ostrova přemýšlel. Tak dlouhý čas jsem zvolil záměrně, chtěl jsem poskytnout prostor nejvyšším ústavním činitelům, případně čínské ambasádě, aby se vyjádřili k čínského dokumentu, který obdržel můj předchůdce pan Jaroslav Kubera. Žádná odezva ale od pana prezidenta Zemana, pana premiéra Babiše ani ministra zahraničních věcí Petříčka nepřišla. Když neakceptovali můj návrh, abychom společně Čínskou lidovou republiky vyzvali ke změně čínského ambasadora a naznačili, že dopis Jaroslavu Kuberovi byl přes čáru ve smyslu vměšování se do záležitostí země, rozhodl jsem se Tchaj-wan letět. Mise byla jedinou seriózní a korektní možností, jak zachovat suverenitu a nezávislost České republiky.

Je možné měsíc po uskutečnění vaší cesty na Tchaj-wan říci, jaké ekonomické výhody vaše mise na ostrov zemi přinesla?

Jsou už první hmatatelné výsledky. Jedná se především o nabídku pěti linek na výrobu roušek, kde probíhají už docela intenzivní jednání o tom, jakým způsobem ji transportovat k nám a zprovoznit. Obě strany usilují o založení tchaj-wanské banky v České republice a pracují na co možná nejrychlejší realizaci přímého spojení pro osobní leteckou dopravu mezi Tchaj-pejí a Prahou. Myšlenku nyní ovšem brzdí covidová epidemie. Jsem rád, že tchaj-wanská vláda, respektive tamní ministerstvo zahraničních věcí, odsouhlasilo dalších padesát stipendijních míst pro české studenty. Pokud vím, byla podepsána memoranda s Českým učením technickým a Českou akademií věd, která prohlubují současnou spolupráci v oblasti inovací. Snažíme se dotáhnout do úspěšného konce přípravu podmínek pro tchaj-wanské investice, respektive probíráme možnost přenosu některých výrobních kapacit do České republiky. Samozřejmě úzce spolupracujeme především s ministerstvem průmyslu i obchodu či ministerstvem financí a vzájemně komunikujeme, kdo na jaká témata bude dohlížet a mít je v gesci.

Prezident Miloš Zeman označil vaši návštěvu za klukovinu a přestal vás zvát na schůzky nejvyšších ústavních činitelů ohledně zahraniční politiky země. Vím, že jste se v České televizi k této problematice už vyjadřoval, přesto se chci zeptat, zda verdikt hlavy státu nezavání totalitou, když na setkání zve jen představitele, kteří s ním naprosto souzní a nemohou tak nic probrat, jen odkývat? Podobně za totality přece jednali komunisté, kdo nesouhlasil, byl vyhozen, a to nejen z jednání, ale i z práce či ze školy.

Nezaobaloval bych to do příměru s totalitou, protože prezident má právo si určit, koho si na jednání na Hrad pozve a koho nikoli. Potom si ovšem myslím, že zmíněné setkání by se nemělo nazývat schůzkou nejvyšších ústavních činitelů, ale jednáním vybraných nejvyšších ústavních činitelů. A pokud tyto schůzky měly sloužit ke koordinaci zahraniční politiky, tak tím pádem, když tam na ně není zván druhý nejvyšší ústavní činitel, který má na zahraniční politiku evidentně jiný názor než zbytek představitelů, pak bohužel uvedené rokování přestává svoji původní roli plnit. A tak se domnívám, že v tomto smyslu je vyřčené rozhodnutí pana prezidenta nelogické.

Jste velkým obdivovatelem odkazu vašeho přítele pana Jaroslava Kubery, který původně jako první prosazoval návštěvu ostrova. Jeho dcera Vendula Vinšová, s níž EuroZprávy.cz osobně v září mluvily, říkala, že chce vypátrat, jak to bylo se smrtí otce, výhružným dopisem od Číňanů, jímž se nelíbila jeho plánovaná cesta na Tchaj-wan, a dalšími okolnostmi. Je možné, aby se i za vašeho přispění dopátrala pravdy? Společně se svou maminkou Věrou totiž zmínila, že jste pro jejich rodinu velkou oporou a často jim voláte, abyste je podpořil a dodal jim síly.

Všechny ženy Jaroslava Kubery velmi obdivuji. Jsem rád, že dělají maximum pro to, aby jeho odkaz nezapadl. Rovněž si vážím jejich podpory, kterou mně vyjádřily při cestě na Tchaj-wan, a je mně velice líto, že se paní Věra Kuberová mise nemohla zúčastnit, protože by viděla, jak je její zesnulý muž na Tchaj-wanu velmi uznávaný, což dokumentuje i udělení vysokého státního tchaj-wanského vyznamenání In memoriam Řádu příznivých oblaků. A co se týče snahy dopátrat se objasnění důvodů, které vedly k úmrtí Jaroslava Kubery, bude to velice obtížné, protože získat nějaké další informace z Kanceláře prezidenta republiky se nepodařilo a neexistuje žádný právní nástroj, jak si vynutit vydání nových detailů. Bez spolupráce s prezidentskou kanceláří není možné zmapovat, jak vznikal a kudy putoval takzvaný čínský dopis. Opravdu nevím, jestli je možné zjistit něco dalšího. Už jen získat pitevní zprávu, která je k dispozici, bylo velice složité. Velmi paní Vendule držím palce, sám jsem už několikrát řekl, že jsem vyčerpal všechny nástroje, které mám jako předseda Senátu i jako Miloš Vystrčil k dispozici. Nejsem si jistý, zda bude možné ještě objevit zprávy, které by více objasnily úmrtí Jaroslava Kubery.

Související

Tomáš Řepa (použito se svolením respondenta) Rozhovor

Země vyčerpaná válkami a surovinový přívěšek Číny, předpovídá historik budoucnost Putinova Ruska

Jaká je budoucnost Ruska se znovuzvoleným Putinem? A proč jsou Rusové zvyklí na tvrdou ruku autoritáře spíše než na demokracii? Nejen na to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz odpovídal vojenský historik Tomáš Řepa z Univerzity obrany v Brně. „Mnozí Rusové o skutečné demokracii nic neví, protože ji nikdy nezažili. Spíše bude dále stoupat poptávka po změnách, vůbec ale bohužel nemusí vést k přerodu Ruska v demokratický stát,“ říká. 
Martin Poliačik během setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. (použito se svolením Martina Poliačika) Rozhovor

Prezidentské volby jako souboj o povahu Slovenska. Pellegrini by hrál vlastní politickou hru, říká Poliačik pro EZ

Prezidentské volby jsou soubojem o povahu slovenského státu, říká dlouholetý poslanec Národní rady SR Martin Poliačik v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. V parlamentu seděl deset let, téměř tři desetiletí se věnuje kritickému myšlení. Zkušený politik, který loni působil jako zástupce ředitelky ukrajinské pobočky mezinárodní organizace GLOBSEC v Kyjevě, míní, že Peter Pellegrini nemusí být v případě volebního triumfu výrazně proruskou postavou v roli prezidenta. 

Více souvisejících

rozhovor Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR ODS Jaroslav Kubera krajské a senátní volby 2020 Eduard Stehlík (historik) Tchaj-Wan Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 4 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Do důchodu půjdeme později. Pavel se shodl s koalicí i opozicí, věk odchodu do penze musí růst

Zástupci jak koalice, tak opozice se s prezidentem Petrem Pavlem shodli na potřebě prodlužovat věk odchodu do důchodu. Vedla se diskuze i ohledně způsobu výpočtu této změny. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy