Zaorálek bude chtít po vládě 1,16 miliardy pro pomoc kultuře

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude žádat vládu o 1,16 miliardy korun, které by podle něj měly přispět ke zmírnění dopadů koronavirové krize na kulturu. Pro nezávislé subjekty bez vlastního zřizovatele chce 440 milionů, které se přidají do grantového řízení. Navrhuje zřídit program na podporu zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií s 30 miliony korun. Regionální kultuře chce poslat 390 milionů a pro resortní příspěvkové organizace chce letošní příspěvek navýšit o 300 milionů korun.

Vyplývá to z materiálu připraveného pro jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Největší podíl ze sumy, kterou bude ministr chtít pro svůj resort získat, je 440 milionů korun na podporu živého umění. Mělo by se o ni navýšit letošní grantové řízení v programu Kulturní aktivity pro projekty těch pořadatelů, které nemají vlastního zřizovatele a jejichž projekt se nebude moci minimálně do 30. června uskutečnit. Opatření se týká tance, divadla, hudby, výtvarného umění, včetně malých nakladatelů.

O 300 milionů korun chce ministr navýšit rozpočet pro své příspěvkové organizace, kterých je 29 a mezi nimiž jsou instituce jako Národní divadlo, Národní muzeum či Národní galerie. Sumou chce zmírnit první dopady vládních opatření proti šíření koronaviru, protože všechny tyto instituce jsou pro veřejnost tři týdny uzavřené, a mají tedy propad v tržbách. Peníze mají kompenzovat výpadek výnosů za březen, duben a část května. Měsíční výpadek výnosů činí podle MK 168 milionů korun.

"Výpadek výnosů z hlavní činnosti činí u 29 organizací v ročním průměru 34 až 36 milionů korun týdně, při zohlednění sezonnosti druhého kvartálu se jedná bezmála o 42 milionů korun týdně, ve třetím čtvrtletí o 50,9 milionů korun," stojí v materiálu pro vládu.

Navýšení příspěvku o 300 milionů pro příspěvkové organizace má podle ministerstva odvrátit hrozící platební neschopnost organizací, která by bez tohoto zásahu nastala ve třetím čtvrtletí i za předpokladu postupného zpřístupňování po polovině června 2020.

"Nelze očekávat okamžité zvýšení výnosů na původně plánované úrovni, mnohem pravděpodobnější je scénář přetrvávajících restrikcí v počtu návštěvníků na plochu či v prováděných skupinách a dlouhodobé vyloučení hromadných akcí, což bude mít v konečném důsledku negativní vliv na výnosovou i nákladovou stránku hospodaření organizací," upozornilo ministerstvo.

Snížení dopadů krize na kulturu v regionech má pomoci navýšení Programu státní podpory profesionálních divadel a stálých profesionálních symfonických orchestrů a pěveckých sborů o 250 milionů korun, z něhož čerpají soubory, které mají jiného zřizovatele než stát. Nově by se měl zřídit program pro muzea a galerie taktéž nezřizované státem, kam by mělo jít 140 milionů korun.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Vláda ČR Ministerstvo kultury kultura Národní divadlo Národní muzeum Národní galerie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy