Rektoři se bouří. Likviduje Chládek špičkové výzkumné týmy?

Praha - Na ministra školství se snesla vlna kritika. Rektoři vysokých škol tvrdí, že pro ně mohou být likvidační změny v pravidlech čerpání dotací, k nimž s platností od 1. září sáhlo ministerstvo. Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání se zaměřuje na zvýšení kvality vzdělávání, zajištění podmínek pro kvalitní výzkum, propojení vzdělávání a výzkumu s trhem práce a posílení principu rovného přístupu ke vzdělávání.

Problematická je především úprava rozsahu celkového pracovního úvazku u všech zaměstnavatelů. Podle nových pravidel nesmí překročit 1,2násobek, zatímco dosud se běžně používalo omezení na 1,5násobek úvazku. "To je velmi málo, navíc pracovní smlouvy jsou již uzavřeny a vysoké školy vlastně nemají právní důvod je vypovědět či změnit bez souhlasu zaměstnance," řekl ČTK rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs.

Jako místopředseda pro oblast tvůrčích činností se minulý týden účastnil zasedání pléna České konference rektorů, které se usneslo na jednoznačně negativním stanovisku k těmto změnám. Kůs upozornil, že zákoník práce nijak neomezuje počet nebo celkový rozsah sjednaných úvazků. "Když jste pro řešení projektu chtěli získat třeba externího odborníka, nebylo na překážku, měl-li pracovní úvazek ještě jinde," uvedl.

Špičkové odborníky v tuzemsku podle něj není jednoduché získat, takže spolupráce s jinými pracovišti je nezbytná. "Řada dnes existujících vynikajících výzkumných týmů se v důsledku této změny může rozpadnout. Na běžící projekty, kterých je po celé republice mnoho, to může mít zcela destruktivní vliv," prohlásil.

Závažnost problému zvyšuje skutečnost, že se opět změnily podmínky pro již rozběhnuté projekty. Ministerstvo financí změnu žádalo kvůli nutnosti dodržovat směrnici Evropského parlamentu a Rady Evropské unie z roku 2003, která se zabývá některými aspekty úpravy pracovní doby. "V případě, že by ministerstvo školství k úpravě pravidel nepřistoupilo, ministerstvo financí by neodblokovalo proplácení výdajů z evropských zdrojů, které je v současné době (mj. z těchto důvodů) pozastaveno," uvedla mluvčí.

Výraznější zpoždění by vedlo k tomu, že by nemohly být výdaje propláceny ze strany Evropské komise, takže by miliardové náklady musely být hrazeny ze státního rozpočtu. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) se chystá o problému jednat s předsedou České konference rektorů Tomášem Zimou, uvedla mluvčí MŠMT Klára Bílá. Měli by se domluvit na společném postupu při jednání s resortem financí.

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) je víceletým tematickým programem v gesci Ministerstva školství, v jehož rámci je možné v programovacím období 2014 - 2020 čerpat finanční prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie (EU).

Klíčovým principem OP VVV je rozvoj lidských zdrojů pro znalostní ekonomiku v sociálně soudržné společnosti. Na něj navazuje téma podpory kvalitního výzkumu, pro který kvalifikovaná pracovní síla představuje klíčový vstupní faktor. Intervence v oblasti vzdělávání budou zároveň podpořeny systémovými změnami, které směřují ke zkvalitnění vzdělávacího systému naší země.

Související

Mikuláš Bek Původní zpráva

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Více souvisejících

Vysoké školy ministerstvo školství Marcel Chládek

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 34 minutami

Aktualizováno před 52 minutami

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tomáš Řepa (použito se svolením T. Řepy)

Blížíme se k přímému angažmá zemí NATO na Ukrajině, říká expert pro EZ po summitu. Rusům doporučuje se zamyslet

Bezpečnostní expert Tomáš Řepa s Univerzity obrany v Brně v rozhovoru pro EuroZprávy.cz bilancoval možné důsledky mírového summitu ve Švýcarsku, který se konal během uplynulého víkendu. „Největší země světa by se měla zamyslet spíše nad tím, proč potřebuje další území navíc, když jejím obyvatelům se skutečně dobře nežije a mnohá místa jsou spravována mírně řečeno neefektivně,“ říká.

před 4 hodinami

Evan Gershkovich

Rusové už mají termín soudu s Gershkovichem. Začne ještě tento měsíc

Rusko zahájí soud s Evanem Gershkovichem, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, už příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi. Informovala o tom ruská agentura RIA Novosti. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Letní počasí

Tropické počasí přinese teploty nad 30 stupňů i bouřky

V Česku začal nový pracovní týden, který by měl přinést tropické teploty nad 30 stupňů. Vyplývá to z tvrzení meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti X. V druhé polovině týdne budou zároveň hrozit bouřky. 

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: První remíza v turnaji. Dánové neudrželi vedení proti Slovincům

Gólově nejchudší zápas v dosavadním průběhu Eura v Německu a zároveň první remíza turnaje. Tak se dá popsat utkání skupiny C mezi Slovinskem a Dánskem. To skórovalo jako první a symbolicky se o to postaral Christian Eriksen, který se tak po 1100 dnech od kolapsu na minulém Euru 2021 opět představil v tom nejlepším, protože skóroval. Jeho branka však ke třem bodům pro Seveřany nestačila, jelikož ve druhé půli to byli Slovinci, kteří čím dál více tlačili soupeře a nakonec to vyústilo ve vyrovnání zásluhou Janži v 77. minutě. Přestože na obou týmech bylo ke konci duelu vidět, že by chtěli víc než bod, další branka už v zápase nepadla.

včera

Aktualizováno včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Nizozemsko se na první tři body nadřelo. Duel s Polskem muselo otáčet

V neděli svými dalšími třemi zápasy pokračuje evropský fotbalový šampionát v Německu. V prvním z duelů se představili Nizozemci, jejichž fanoušci vytvořili alespoň pro nedělní odpoledne z Hamburku nizozemské město. Hnáni obrovskou podporou se svěřenci kouče Ronalda Koemana vydali za prvními třemi body v souboji s Polskem. To se pro změnu muselo obejít bez své největší hvězdy Roberta Lewandowského, jenž se krátce před šampionátem zranil. Pro tento zápas ho nahradil Adam Buksa a právě on otevřel skóre. I když Nizozemci tak efektivní zprvu nebyli, nakonec stav otočili, když ještě v první půli skóroval Gakpo a v závěru dokonal obrat Weghorst.

včera

Zelenskyj ukázal Rusku cestu k jednacímu stolu. Stačí jeden rozkaz vojákům

Rusko není připravené diskutovat o spravedlivém a trvalém míru, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci po konci mírového summitu ve Švýcarsku. Pokud by Moskva stáhla své jednotky z ukrajinského území, byl by otevřený každým mírovým jednáním. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy