Může se tragédie ve Žďáru opakovat? Školy jsou prý bezpečné, ale...

Liberec - Všechny základní, střední i mateřské školy, kterých je v Libereckém kraji více než 350, jsou zabezpečené. Někde se pohybuje dozor, zhruba čtvrtina škol má dokonce elektronické zámky či kamerové systémy. Ukázala to prověrka, kterou na žádost kraje provedla po nedávném útoku ve střední škole ve Žďáru nad Sázavou policie.

"Bezprostředně po tragické události ve Ždáru, kdy při útoku ve škole zemřel šestnáctiletý student, jsme se shodli na tom, že nelepší, co můžeme udělat, je zmapovat stav, který je na našich školách," řekl hejtman Martin Půta (STAN).

Cílem podle něj bylo zpracovat doporučení ředitelům, co by mohli v zajištění školních budov zlepšit. "Uvědomujeme si ale, že zajistit bezpečnost školních budov není jednoduchý úkol, nějaká absolutní rada neexistuje," dodal hejtman.

Spolupráce policie a škol není podle Husáka žádnou novinkou. Už loni policie poté, co nacvičovala koordinaci záchranných složek při útoku střelce na školu, vedení škol informovala o tom, jak se v podobných situacích chovat.

"Jsme si vědomi toho, že jde o opatření, která mají nějakou finanční náročnost a je jen na ředitelích škol a zřizovatelích, zda a jakým způsobem do toho budou investovat," řekl krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Škola je podle něj takzvaný měkký cíl, který není nikdy možné zabezpečit tak, aby nebylo možné do ní vniknout.

"Spojené státy mají opatření mnohem tvrdší a mnohem razantnější, a přesto se tam podobné věci stávají," poznamenal. Optimálním modelem je podle Husáka přístup do škol s čipovými kartami doplněný ještě o dozor, případně kamerový systém.

Související

Ilustrační fotografie.

Soud nepravomocně ukončil detenci ženy, která ve Žďáru zabila studenta

Městský soud v Brně nepravomocně ukončil zabezpečovací detenci Barbory Orlové, která v roce 2016 zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestnáctiletého studenta. Pobyt v detenci by nyní měla nahradit ústavní léčba v psychiatrické nemocnici. Rozhodnutí není pravomocné, státní zastupitelství má možnost podat stížnost.

Více souvisejících

vražda na střední škole ve Žďáru nad Sázavou (14.10.2014) Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy