Chládek řeší kauzu UJAK: U státnic by mohl být expert z ministerstva

Praha - Na průběh státních závěrečných zkoušek ze speciální pedagogiky na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) by mohl dohlížet i zástupce ministerstva školství. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který tuto soukromou univerzitu osobně navštívil. Kvůli hrozbě neprodloužení akreditace plánuje na příští týden další schůzku s Akreditační komisí a zástupci školy.

Jako pravděpodobné řešení situace se aktuálně jeví odborná garance ze strany pedagogických fakult veřejných vysokých škol, díky níž by minimálně studenti posledního ročníku mohli dostudovat přímo na UJAK. Odborníci z hodnotící komise by mohli dohlížet na průběh státnic. Těch by se mohl navíc zúčastnit i zástupce ministerstva. "Měl by to být nezávislý zástupce, odborník, který bude dohlížet na průběh státních závěrečných zkoušek," řekl ministr.

Na největší soukromé univerzitě v Česku studuje učitelský i neučitelský obor speciální pedagogika 1418 studentů. Řada z nich si zde doplňuje kvalifikaci podle požadavků zákona o pedagogických pracovnících. Akreditační komise univerzitě vyčítá příliš vysoký počet studentů, který neodpovídá počtu vyučujících. Řadu závěrečných prací na škole vedou externisté.

Chládek dnes v prostorách UJAK o situaci diskutoval i se zástupci studentů. Především ti, kteří jsou kvůli potížím s akreditací převedeni na neučitelský obor, se cítí být existenčně ohroženi. Učitelskému oboru totiž akreditace skončila už na konci roku 2014. "Jsme převedeni do neučitelského oboru, takže přestáváme plnit podmínku kvalifikačního studia. Bojíme se o svá místa. Jsme přesvědčeni, že studium není jiné než na jakékoliv jiné vysoké škole," uvedla studentka Lenka Klárová. Studenti UJAK na podporu školy zorganizovali petici, která má po necelých čtyřech dnech 5663 podpisů.

Sama Klárová je absolventkou sociální pedagogiky a třináct let pracuje ve speciálně-pedagogickém centru. Navíc má praxi jako speciální pedagožka v praktické škole. Když zjistila, že z pohledu zákona o pedagogických pracovnících nesplňuje kvalifikaci, viděla UJAK jako jedinou volbu pro doplnění vzdělání. Na rozdíl od veřejných VŠ zde totiž kombinované studium probíhá pouze o víkendech, nikoliv i ve všední dny.

UJAK se proti stanovisku Akreditační komise odvolala. Do začátku dubna má také vypracovat novou žádost o prodloužení akreditace na dostudování stávajících studentů, kterou Akreditační komise posoudí na nejbližším zasedání v polovině dubna.

V té době by už měla pracovat hodnotící komise, která bude vedle kvality studia jako celku prověřovat i jednotlivé studenty. Zaměří se zejména na soulad jejich praxe s oborem speciální pedagogika a kvalitu diplomových prací. V dubnu by pak měla komise sdělit, kdo si případně bude muset doplnit praxi nebo upravit diplomovou práci.

Zástupkyně studentů prověřování praxe nepovažuje za problém. "Toho se vůbec neobáváme, velká část z nás pracuje v oboru. Ti, kteří v oboru nepracují, to je jen malé množství lidí, kteří si musejí praxi udělat v příslušném zařízení," prohlásila.

Rektor UJAK Luboš Chaloupka vyzdvihl údajně velmi seriózně zpracovaný systém řízení praxí, s nímž škola nedávno seznamovala i zástupce Akreditační komise. "Nebyly vůči tomu výtky, proto jsme měli pocit, že jsme v této oblasti excelentní. Ten model byl součástí akreditace a v této podobě nám byla ta akreditace udělena," řekl.

Akreditační komise tvrdí, že má vůči UJAK dlouhodobé výhrady. Na dubnovém zasedání proto bude projednávat rovněž podnět k odebrání státního souhlasu k činnosti této vysoké školy. To by mohl být začátek procesu, který by mohl vést až k zániku této soukromé vysoké školy.

Související

Petr Krčál

Exministr Krčál opsal i část své diplomové práce

Praha - Úvodních 17 stran diplomové práce Petra Krčála (ČSSD) je totožných s jeho bakalářskou prací. Kvůli podezření z plagiátorství při sepsání bakalářské práce Krčál tento týden rezignoval na pozici ministra, poté se vzdal i stranických funkcí.

Více souvisejících

UJAK (Univerzita Jana Amose Komenského) ministerstvo školství Marcel Chládek

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy