Trapas u maturit: Školy dostaly nekvalitní CD, poslech nefungoval

Praha - Státní maturity dnes pokračovaly didaktickým testem z angličtiny, na některých školách ale nebyl průběh tak hladký, jak si studenti a učitelé představovali. Místo poslechové části se totiž dočkali jen hrobového ticha.

Součástí maturity z angličtiny je také poslechová část, na základě které musejí studenti zodpovědět příslušné otázky. Jenže na některých školách oficiální CD zkrátka nefungovalo. To už tak vystresovaným žákům na sebevědomí příliš nepřidalo.

Nejednalo se přitom o ojedinělý problém, komplikace hlásily školy po celé republice. "Náš učitel měl dvě cédéčka, jedno nefungovalo vůbec, druhé jen částečně," svěřila se jedna z maturantek z Prahy. Problém podle ní byl především s nastavením zvuku. "Hlasitost se měla nastavit pomocí instrukcí, které zazněly v češtině, anglická část ale byla výrazně tišší a učitel podle pokynů už nesměl nic upravovat," postěžovala si.

"Nejedná se o systémový problém, na vině mohou být nekvalitní nosiče, které přehrávače nedokážou spustit," vyjádřil se mluvčí CERMATu Jan Pohanka. Podle něj je ale společnost na takový problém připravená, školy si mohou poslechová cvičení stáhnout z webových stránek CERMATu.

To potvrdila i studentka ze Znojma, které také problémy s cédéčkem maturitu pořádně znepříjemnily. "CERMAT nám poslal mp3ky a muselo se to vypálit na CDčka," popsala, jak si s problémem poradili na jihu Moravy.

Součástí maturity z angličtiny je také slohová práce, tu si ale studenti odbyli už v pondělí. Nejprve měli informovat čtenáře školního časopisu o filmu, který viděli, v druhé části měli napsat omluvný dopis kamarádovi, kterého nestihnou vyzvednout na letišti.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.

Více souvisejících

maturity cermat Školství

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 26 minutami

před 52 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy