Ministr Štech pro EZ: Od Pilného budu chtít víc peněz pro vysoké školy, pomůže to doktorandům

Praha - Stanislav Štech prožil svůj první týden coby nový ministr školství. S ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) chce jednat o navýšení prostředků pro české vysoké školství. To by mělo pomoci zejména začínajícím doktorandům. Štech doufá také v prosazení kariérního řádu, který Sněmovna tento týden nestihla projednat.

Nový ministr školství Stanislav Štech při svém nástupu představil seznam priorit. Server EuroZprávy.cz vybraly ty největší a ministra se na jeho plány dotázaly. 

Kariérní řád učitelů - jedna z priorit bývalé ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD), prosazení není jednoduché. Senátoři mají k původnímu návrhu výtky, nelíbí se jim zejména přebujelá administrativa, zvýšili by příplatky učitelům za třídnictví. Pozměněný návrh však Sněmovna tuto středu nestihla odhlasovat a není zatím jasné, kdy přijde tento bod znovu na jednání. 

Kariérní řád přichází s konceptem tří kariérních stupňů. Než pedagog na tuto cestu nastoupí, čeká ho jakési adaptační období začínajícího učitele, které potrvá dva roky. Tomu pomůže tzv. uvádějící učitel, kterému bude přináležet příplatek ve výši 3 tisíce korun. Následně se bude učitel moci vyšplhat až do třetího kariérního stupně, v závislosti na svých profesních kompetencích. Řád počítá se zřízením dvou zcela nových školských funkcí: mentora profesního rozvoje a koordinátora vlastního hodnocení školy. 

„Neschválit kariérní řád znamená pokračovat v tom, že učitelé nebudou podporováni na počátku své profesní dráhy, kdy je třeba doplnit praktickými zkušenostmi přípravu z vysoké školy, ani v dalším profesním růstu. Jejich kariéra zůstane i nadále „plochá“ a jejich mzdy se budou zvyšovat pouhým stárnutím. Hlavním účelem kariérního řádu tedy není navyšování platů učitelů, ty musejí být zvyšovány jinými opatřeními, byť postup do vyššího kariérního stupně, případně specializační příplatek plat učitelů zvyšují," uvedl pro EuroZprávy.cz ministr Štech. Podle Ministerstva školství je administrativní zátěž, kterou kritizují senátoři, redukována tím, že návrh nepočítá s uplatněním správního řízení při postupu učitele jednotlivými kariérními stupni.

Přebujelá administrativa a byrokratická zátěž ve školství - jde o další problematiku, kterou chce ministr Štech řešit. Má na to však pouze čtyři měsíce do voleb. Kariérní řád, který čeká na schválení, byl terčem kritiků z toho důvodu, že se očekává nárůst administrativní náročnosti ve věci hodnocení začínajících učitelů. 

"Přípravu kariérního řádu od počátku projednáváme s učiteli a zástupci škol, a proto jsme původně navrhovanou administrativu upravili a výrazně zjednodušili. Začínající učitel sice bude muset k atestačnímu řízení dokládat portfolio své práce, ale toto portfolio si učitelé vytvářejí už nyní," uvádí Ministerstvo školství pro EuroZprávy.cz. Administrativa spojená s hodnocením učitelů bude v gesci ředitelů škol. 

"Je potřeba zásadním způsobem zklidnit učitelskou veřejnost, některé byrokratické zátěže se opravdu pokusit snížit, protože se domnívám, že velký nápor příliš velkého množství změn logicky vyvolává i určitý neklid, byť jsou to změny, které vlastně celá učitelská obec žádala někdy i dlouhá desetiletí," sdělil ministr školství. 

Dotace ve sportu - záležitost, která zlomila vaz ministryni Valachové. Ta dotační toky do sportu zastavila a nyní je Ministerstvo ve velké časové tísni, aby stihlo přerozdělit dotace a vyřešit systém financování z dlouhodobějšího hlediska. 

"Podmínkou rychlého, ale transparentního a rovného přerozdělení jsou stejné žádosti ze strany sportovních organizací a nová metodika rozdělení v některých programech ze strany MŠMT. Nejvyšší prioritou je doručit alokované dotace do sportu, na čemž pracuje prakticky celý odbor sportu," říká Ministerstvo.

Odbor sportu MŠMT zpracuje nový programový dokument pro následující období. "Jedná se o úpravu či významnou úpravu v procesech rozdělování, programové zacílení bude shodné a alokace dotací na jednotlivé programy věříme, že bude na rok 2018 vyšší," upřesňuje Ministerstvo. 

Dodává, že přerozdělování dotací je jasně dáno zákonem. MŠMT se prý snaží, aby bylo veškeré rozdělování transparentní a přijalo opatření, aby se neopakovala podezření z ovlivňování přidělení peněz z dotačních programů. 

Finance ve vysokém školství - financování českého vysokého školství je dlouhodobým problémem a potýkali se s ním snad všichni ministři školství. Málo peněz na českých univerzitách se podle MŠMT projevuje v oblasti personální i materiální. Mohou tak chybět důležité studijní a technické pomůcky a dostatek kvalifikovaných vyučujících, respektive odborníků v daných oborech. To má dopad na celkový stav vědy, kdy tito odborníci mnohdy nemají možnost přinášet nové vědecké poznatky. Některé okrajové obory by kvůli nedostatečnému personálnímu zajištění do budoucna nemusely přežít. 

"Navýšení rozpočtu vysokým školám je jedna z mých priorit, možná v této chvíli velmi významná priorita při vyjednávání rozpočtu. Těch 100 milionů korun skutečně neodpovídá tomu, co vláda deklarovala jako příslib po letech stagnace nebo dokonce poklesu rozpočtu jako potřebné navýšení pro vysoké školy," uvedl pro náš server ministr Štech. 

Ministr si je vědom, že platy vysokoškolských pracovníků se mezi jednotlivými fakultami liší a do platů zaměstnanců se projeví i jejich vědecká a výzkumní činnost. To však neznamená, že některé obory nejsou ohrožené. 

"Nebudu předjímat, jaký bude vývoj vyjednávání s panem ministrem financí. Já s ním o tom chci mluvit, chci předložit také argumenty, a to jak to vidím z hlediska vývoje i z pohledu MŠMT. A já se budu snažit o takové navýšení, které umožní zajistit kvalitu a diferencovat kvalitu VŠ, a které zlepší postavení mladých počínaje doktorandy," dodal k otázce, zda a jak se bude snažit přesvědčit šéfa státní kasy Ivana Pilného (ANO), aby navýšil rozpočet pro vysoké školství.

Související

Více souvisejících

Stanislav Štech ministerstvo školství dotace univerzity Kateřina Valachová Ivan Pilný

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy