ROZHOVOR | Státní maturity? To raději pošleme studenty na lyže, říká pro EZ expert

Praha - Téměř jedna čtvrtina všech maturantů, kteří letos skládali státní maturitu z matematiky, neuspěla. Konkrétně šlo o 22,3%, což znamená nárůst oproti loňskému roku o 0,7%. U didaktického testu z češtiny propadl každý desátý maturant. Proč je pro české maturanty matematika takovým strašákem, v čem tkví chyba a jsou vůbec státní maturity dobrý nápad? Na tyto otázky se EuroZprávy.cz zeptaly experta na školskou problematiku Jiřího Matěje Brůny.

V čem vidíte hlavní důvod vysoké "úmrtnosti" u maturit z matematiky?

Těch důvodů určitě bude více. Jedním z nich je obecně zhoršování matematické gramotnosti vyplývající i z mezinárodních srovnání. Svou roli podle mě hrají také obecnější společenské trendy i tendence ve vzdělávání. Z mého pohledu dnes většina talentovaných studentů směřuje spíše do humanitních oborů, a tak si zvolí k maturitě některý z cizích jazyků. Ostatně, ovládat dnes cizí jazyk je všeobecně považováno za lepší vklad do budoucna než umět matematicky myslet.

Někdo považuje právě vývoj matematických znalostí u současných studentů či maturantů za jeden ze symbolů úpadku vzdělávání, já to takhle vyhraněně úplně nevnímám. Mnozí ředitelé škol si také stýskají, jak je dnes takřka nemožné sehnat kvalifikovaného učitele matematiky, který by dokázal žáky nadchnout. A takhle bychom mohli v hledání příčin pokračovat.

Kdo je podle Vás za špatnou připravenost studentů odpovědný?

Někdy v lehké nadsázce říkám, že špatná známka více vypovídá o učiteli než o studentovi. Učitelé by zase řekli, že se žákům nechce učit a přemýšlet. Pravda bude samozřejmě někde mezi těmito, tak trochu extrémními, pohledy na věc. Možná bych k tomu dodal, že neúspěch u didaktického testu nemusí být vždycky způsoben špatnou připraveností. Přece jenom je to jeden jediný test, kdy s některými například dokáže pořádně zamávat tréma, zvláště když se ze státní maturity vytvořil jakýsi strašák na studenty, přičemž o matematice to platí dvojnásob.

Vyučuje se tedy matematika (a i další předměty) na školách špatně, či snad zastarale nebo nezajímavě?

Asi by nebylo spravedlivé generalizovat v tom smyslu, že matematika se na školách zkrátka učí špatně, nezáživně a nemoderně. Naopak, konkrétně u matematiky vidím docela značný posun, kdy řada škol zapojuje třeba Hejného metodu a celkově se zamýšlí nad tím, jak z tohoto neoblíbeného předmětu udělat pro děti předmět zábavnější a dobrodružnější. Na druhou stranu existuje samozřejmě řada škol, jež až tak s dobou jít nechce anebo neumí. To platí samozřejmě i pro ostatní předměty.

Jsou přes to všechno státní maturity jako takové správný nápad?

Osobně zavedení státem organizovaných maturit za správný a přínosný nápad nepovažuji. Myslím, že desítky či tedy spíše stovky milionů korun, které státní maturity každý rok stojí, by se daly použít účelněji. Jeden nápad za všechny: z ušetřených peněz by se mohl zaplatit lyžařský kurz spoustě dětí, jejichž rodiny si to finančně nemohou dovolit. Státní maturity jsou prý užitečné pro srovnání. Ale vždyť každý přece ví, jaká jsou v okolí například kvalitní gymnázia a že výsledky vzdělávání tam asi budou na jiné úrovni než na učilištích. Taktéž údajně měly sloužit místo přijímacího řízení na vysoké škole. To ale taky nefunguje, neboť drtivá většina univerzit si přijímačky chce logicky uspořádat dle svého.

Jak by se podle vás dal systém zlepšit, aby v budoucnu byli studenti u státních maturit úspěšnější? Měl by změny iniciovat stát (ministerstvo) nebo samy školy?

 Ať už by se centrální systém přenastavil jakkoliv, stejně to bude vždycky tak, že tady budou na jedné straně školy, pro jejichž studenty je maturita příliš lehká a jež mají prakticky stoprocentní úspěšnost a na druhou stranu školy, kde je procento úspěšnosti u závěrečné zkoušky znatelně nižší. Vhodnějším modelem by tedy bylo nechat organizování maturit jednotlivým školám s důrazem na profilovou část dle konkrétního zaměření studia. Pokud bych si ale mohl tipnout, nějaké zásadnější změny v tomto ohledu nečekám.

Jiří Matěj Brůna Školství státní maturity vzdělání studenti rozhovor

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 38 minutami

před 54 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy