Vláda smetla návrh krajů. Větší moc nad školami nedostanou, Vildumetzová je zklamaná

Kraje by neměly dostat pravomoc schvalovat předpokládané počty uchazečů o výuku v jednotlivých oborech vzdělání ve svých středních školách. Vláda se na dnešní schůzi negativně postavila ke školské novele Karlovarského kraje, která by širší kompetenci regionů vůči svým středním školám uzákonila. Novinářům to po jednání vlády řekl vicepremiér Richard Brabec (ANO).

V současnosti stanoví počty uchazečů ředitelé středních škol a zřizovatelé nemají podle autorů novely zákonnou možnost jejich záměry ovlivnit. Do zákona proto kraj navrhl přidat jednu větu, podle níž by kraj mohl předpokládaný počet přijímaných uchazečů podmínit svým schválením.

"Tento nevyvážený zásah do rozhodování by vyvolal například neplánované změny v pedagogickém sboru, kdy by bylo v důsledku rozhodnutí zřizovatele školy o počtu přijímaných uchazečů nutné buď pedagogy propustit, nebo naopak přijmout," stálo v předběžném stanovisku vlády pro zákonodárce, kteří budou předlohu schvalovat.

Brabec uvedl, že vláda se po dlouhé debatě přiklonila k negativnímu stanovisku. Zásah do současného rozdělení kompetencí mezi ředitele a zřizovatele škol by považoval kabinet za nesystémový, vysvětlil. "Očekáváme, že o materiálu bude široká debata v rámci Parlamentu," konstatoval Brabec.

Předkladatelé novelu zdůvodňují potřebou dát krajům možnost rozhodovat, jaké obory budou školy nabízet a kolik uchazečů do nich přijmou. Mohly by tedy podle důvodové zprávy naplňovat své strategie středního školství proti pohledu ředitele školy.

Kraje mají jiné možnosti, jak ovlivňovat obory a počty studentů, uvedl Brabec. Materiál pro dnešní jednání vlády zmiňoval například možnost využít dlouhodobé záměry a u konkrétních škol mohou navrhovat úpravy v zápisu kapacit v rejstříku škol a školských zařízení.

Zamítnutí návrhu hejtmanku Karlovarského kraje Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO) mrzí. "Já si myslím, že pokud jsou kraje zodpovědné za kvalitu středního školství a jsou také zřizovateli, tak by měly mít i kompetenci rozhodovat o tom, jaké obory a s jakým počtem žáků se budou v daném roce otevírat a měly by mít možnost do toho vstoupit a popřípadě to změnit," řekla dnes ČTK Mračková Vildumetzová.

Dodala že v dnešní situaci, kdy jsou školy placené za žáka, mají ředitelé motivaci přijímat co nejvíce studentů bez ohledy na potřeby trhu práce. Navíc v krajích existují i soukromé školy, do jejich oborové struktury kraj nemůže zasahovat.

Kraje mají jiné možnosti, jak ovlivňovat obory a počty studentů, uvedl Brabec. Materiál pro dnešní jednání vlády zmiňoval například možnost využít dlouhodobé záměry a u konkrétních škol mohou navrhovat úpravy v zápisu kapacit v rejstříku škol a školských zařízení.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR kraje Jana Vildumetzová Školství

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

Hrozil atentát na Zelenského? Polsko odhalilo muže, který dával informace Rusům

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy