Zpackaná inkluze, administrativa, nedostatek pomůcek: Učitelé neprotestují jen kvůli nízkým platům, uvedl pro EZ prezident Pedagogické komory

Pedagogická komora vyzvala všechny učitele, aby v tomto týdnu opět oblékli černé doplňky jako výraz nespokojenosti se situaci ve školství v České republice. Učitelé jsou dlouhodobě nespokojeni s výši svých platů, ovšem prezident komory Radek Sárközi uvedl pro EuroZprávy.cz, že platy nejsou jediným problémem českých škol a učitelů.

Diskuze, která nedávno proběhla v parlamentu, ohledně prohlášení poslanců, kteří se měli zavázat k navýšení platů učitelů na 120% průměrného platu a následně prohlášení zrušili, není v centru zájmu učitelského protestu.

"Cílem kampaně Pedagogické komory Týden škol v černé je informovat média a veřejnost i o jiných tématech, než je výše platů. Školství má spoustu dalších problémů, jejichž řešení politici neustále odkládají. Proto je časový rozsah větší. Aby byl prostor vše vysvětlit. A proto se zaměřujeme i na rodiče dětí, kteří by měli učitele podpořit. Jde především o jejich budoucnost," uvedl Radek Sárközi pro EZ.

Jedním ze zásadních problémů je inkluze. Současný systém je podle učitelů nefunkční, jenže úpravy jsou v nedohlednu. Ministerstvo školství nemá připravenou novelu vyhlášky týkající se inkluze i přes to, že měla být k dispozici loni v květnu. Ministerstvo také odložilo na neurčito novelu školského zákona, která se měla projednávat v srpnu 2018.

Podle pedagogů je práce zodpovědných lidí ve vládě velmi problematická. „Ministerstvo školství pracuje zcela netransparentně. Změny jsou připravovány bez účasti učitelů z praxe. Složení pracovních skupin není veřejné. Nejsou k dispozici zápisy z jednání. Obdobná je situace v případě revize rámcových vzdělávacích programů, kterou zajišťuje Národní ústav pro vzdělávání, organizace přímo řízená MŠMT,“ popsal situaci zástupce Pedagogické komory.

Učitelé z praxe, kteří se s problémy každodenně setkávají, požadují, aby politici jednali transparentně a také je přizvali ke spolupráci. „Pokud se premiér a příslušní ministři v průběhu dubna nesejdou nad problémy českého školství se zástupci Pedagogické komory, což je největší školský spolek v České republice, k jednání a nedomluvíme se na konkrétních krocích k nápravě současného stavu a termínech jejich realizace, vyhlásíme v květnu stávkovou pohotovost,“ upozornil Radek Sárközi.

Problém se podle Pedagogické komory nedá redukovat pouze na nízké platy učitelů. Školství je podfinancováno jako celek. Podle statistik jde vzhledem k HDP do škol o 25 % méně finančních prostředků než je průměr EU. Žáci tak nemají dostatek pomůcek, pracují se zastaralou výpočetní technikou a chybí i pomocný personál. Učitelé také trápí množství administrativní práce, které se věnují místo práce s žáky.

Související

Více souvisejících

Školství ministerstvo školství Radek Sárközi (prezident Pedagogické komory) učitelé

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy