Děti s narůstajícím věkem ztrácejí zájem o knihy

Praha - Žáci prvního stupně základních škol dokážou přečíst skoro stejný počet knih jako jejich učitelé. Na druhém stupni však jejich zájem o knihy opadá, vyplývá z výsledků testování čtenářské gramotnosti žáků základních škol, které ve čtvrtek zveřejnila společnost Scio.

Scio se ve svém testování zaměřilo na schopnosti žáků základních škol porozumět psanému textu, jejich schopnost vyhledávat informace a text správně interpretovat. "Rozhodně to nejsou gramatické testy, testy z literatury nebo slohová cvičení," zdůraznil mluvčí Scia Bohumil Kartous.

Výsledky potom ukázaly, že děti na prvním stupni čtou poměrně hodně, obstály dokonce i ve srovnání se svými učiteli. Necelých 20 procent žáků na prvním stupni totiž uvedlo, že přečte za měsíc více než tři knihy, dalších dvacet alespoň dvě knížky. Z učitelů českého jazyka na prvním stupni přečte více než tři knihy jen něco přes deset procent osob.

Z testování dále plyne, že každé třetí dítě si čte pravidelně každý den. "Stejný počet dětí však čte jenom, když musí. Tam je dost pravděpodobné, že mu to vydrží až do dospělosti, kdy nejenže nebude číst beletrii, ale může mít také problém s porozuměním textů, jako jsou smlouvy a další dokumenty, se kterými se v životě potkáváme," upozornil Kartous.

Čas, který děti věnují četbě, se dramaticky liší mezi žáky prvního a druhého stupně. Testování tak potvrdilo stav, na který poukazoval i nedávný průzkum PISA, podle kterého se čtenářská gramotnost českých žáků kolem 15 let ve srovnání se svými světovými vrstevníky rapidně zhoršila. I výsledky, které představilo Scio, dokládají, že mezi žáky 8. a 9. tříd je velké procento těch, kteří nečtou prakticky vůbec – tedy těch, kteří přiznali, že přečtou méně než jednu knihu za dva měsíce.

Průzkum odhalil ale také poměrně velký potenciál dalšího čtenářského vzdělávání – 45 procent dětí v průzkumu totiž uvedlo, že jim dárek v podobě knížky udělá radost. "To možná rodiče ani nevědí. Často přemýšlí nad tím, co svému dítěti dát, a přitom mají téměř padesátiprocentní šanci, že by jim radost udělali knihou,“ dodal k výsledkům testů Kartous.

Scio ve druhém pololetí školního roku 2010/2011 otestovalo celkem více než 20 tisíc dětí z různých koutů republiky. Výsledky jsou porovnávací, ředitelé mají výsledky svých žáků k dispozici spolu s informací, kde se pohybují ve srovnání s ostatními školami. "Neděláme však žádný žebříček, ty výsledky nikde nevisí," dodal Kartous.

Kromě čtenářské gramotnosti testovali také jejich orientaci v základních finančních pojmech a situacích.

Související

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy