Proč stát Romy posílá do zvláštních škol?

Brno - Ombudsman Pavel Varvařovský začal v padesáti náhodně vybraných praktických školách zjišťovat, zda je v nich naplňováno právo na rovné zacházení se všemi žáky bez ohledu na jejich národnost nebo etnický původ. Úřad chce podle něj znát pravdu, kolik do zvláštních škol posílá stát Romů.

Český stát opakovaně kritizuje za diskriminaci v přístupu ke vzdělání Evropský soud pro lidská práva. Ve svém rozsudku již před čtyřmi lety konstatoval, že v Česku úřady nadměrně umisťují Romy do škol pro postižené děti. "Štrasburský soud dospěl k závěru, že český školský systém nezajišťuje rovný přístup ke vzdělání všem dětem bez rozdílu," řekl agentuře Mediafax Varvařovský. V Česku přitom v současné době nikdo neví, kolik Romů se ve zvláštních školách učí. Nevládní organizace na Ostravsku informovala, že v nich ale Romové tvoří drtivou většinu. Oficiální čísla o jejich procentuálním počtu však nejsou k dispozici. "Romové však mají podle nevládních organizací čtyřikrát větší šanci skončit ve zvláštní škole než dítě z většinové společnosti," řekl ombudsman. Vláda podle něj dosud nebyla schopna poskytnout k problematice žádná data. Česká republika proto nemá oficiální údaje o etnickém složení žáků ve zvláštních školách. Ombudsman se proto rozhodl zmapovat národnostní a etnické složení žáků v padesáti zvláštních školách, které český stát nazývá praktickými. Jde především o školy, které vzdělávají své žáky podle rámcového vzdělávacího programu pro lehce mentálně postižené děti. Výzkum ombudsmana nebude kolidovat s ochranou osobních údajů. Český právní řád podle Varvařovského sběr etnických dat umožňuje, pokud jde o data neadresná a anonymní. "Názvy škol, jména učitelů ani žáků nezveřejníme," řekl Varvařovský. Aby byly výsledky objektivní, pracuje výzkum jak s daty získanými od pedagogů, tak s údaji, které přímo ve školách opatří sami pracovníci Kanceláře veřejného ochránce práv. Ombudsmanovi lidé budou mít proto k dispozici nezávislé informace - budou moci proto vyvodit, zda ve škole daného žáka vnímají jako Roma a zda by jej za Roma považovala i většinová společnost. Varvařovský upozornil, že zahájení pozorování náhodně vybraných škol vzbudilo ještě před začátkem rozporuplné reakce. "Školy namítají, že u svých žáků etnický původ nezkoumají," řekl ombudsman. Jeho kancelář je však podle zákona výzkum oprávněna provést - ředitelé škol proto musejí pracovníkům Kanceláře veřejného ochránce práv umožnit vstup do tříd a poskytnout jim "veškerou součinnost."

Související

Stanislav Křeček

Ombudsmana Křečka bude nově zastupovat Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Devětačtyřicetiletý Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu dnes v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman.
Senát ČR

Senát na zástupce ombudsmana navrhl zástupce ČR před Evropským soudem Schorma

Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho dnes vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy.

Více souvisejících

ombudsman Romové

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 12 minutami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 25 minutami

před 44 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy