Počet žáků ve třídách bude mít finanční strop

Praha - Ministerstvo školství plánuje efektivizovat náklady v regionálním školství a zjednodušit jej. Součástí plánu je také strop pro financování podle počtu žáků ve třídě, řekl v úterý náměstek ministra školství pro regionální školství Ladislav Němec.

"Alfou a omegou je efektivnější využívání peněz," uvedl Němec. V současné době je podle něj financování dlouhodobě nestabilní, navíc se liší podle jednotlivých krajů.Peníze by škola nedostávala pouze podle počtu svých studentů. Od určitého počtu žáků ve třídě by totiž škola navíc peníze nedostala. "Chceme tím zabránit nasávacímu efektu," dodal náměstek.Z několika tisíc normativů by jich zůstalo jen deset až 15, podle zaměření výuky. Každý oborový normativ by měl být rozdělený podle toho, zda se jedná o výuku v normálních nebo speciálních třídách.Pokud nebudou peníze podle normativů stačit na zajištění výuky podle rámcových vzdělávacích programů, bude muset zajistit peníze navíc zřizovatel, tedy například kraj.Ministerstvo nechce zjednodušením ušetřit, ani zavírat málo obsazené školy. "Není cílem tohoto modelu rušení škol. Je tam jednoznačná podpora malotřídkám," dušuje se Němec, podle kterého by ušetřené peníze měly být převedené například do škol, které propagují inkluzivní vzdělávání. U takových by pak mohl být ideální počet žáků ve třídě například dvanáct.Nový systém by měl podle něj přinést rovnost podpory zřizovatelům škol. Jako hlavní riziko vidí ministerstvo změny v ekonomickém fungování škol v prvním roce po spuštění nového systému.Od konce listopadu ministerstvo tuto reformu diskutuje s odbornou veřejností. Diskuze by měla skončit 12. ledna, poté se chce ministr školství Josef Dobeš (VV) vydat na "roadshow" a jednat s těmi řediteli, kteří se změnami nebudou souhlasit.Nový systém by měl začít fungovat od 1. ledna 2013.

Související

Více souvisejících

Školství finance

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Povodně v ČR končí, to nejtěžší teprve přijde. Armáda, hasiči i dobrovolníci likvidují škody

Okolo deváté hodiny ranní už v Česku bylo pouze 32 míst, kde se vyskytoval některý ze stupňů povodňové aktivity. Jak ale nebezpečí postupně odchází, nastává čas likvidace následků. Kromě dobrovolníků se do ní zapojují i hasiči a armáda.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy