Šok! Ředitelé přikázali kantorům: Podvádějte u maturit

Praha - Inspektoři prověří nejméně dvanáct škol, na kterých se u státních maturit podvádělo. Podle analýzy maturitního centra od sebe žáci opisovali, v některých případech ale celé třídě pomáhal učitel. Někde přitom mohlo jít o záměr nebo plnění příkazu vedení školy, píše rozhlas.cz.

Než začnou studenti vyplňovat testy, na každou školu dorazí komisař. Jenže podle ředitele CERMATu Jiřího Ziky neuhlídá všechny třídy. „V každém případě z toho musí být přinejmenším poučení, že tam, kde se to jednoznačně ukazuje, by se mělo přistoupit na to, že příští rok bude inspekce kontrolovat přímo maturity," říká Zika.

„Pokud by se opravdu potvrdila nějaká zásadní hrubá manipulace s průběhem maturitní zkoušky, znamenalo by to vážné porušení zákona, což čistě teoreticky může znamenat i návrh na odvolání ředitele školy," uvedl.

Gymnázium Ústí nad Labem takové zkušenosti nemá. A kdyby, jeho ředitel Alfred Dytrt by se s učitelem, který žákům pomáhal, rychle rozloučil. „A to ještě nemluvím o situacích, že někde možná je to i trochu záměr. Ta šuškanda ke mně dorazila," poznamenal ředitel.

V případě, že se podvod prokáže, měli by studenti nejspíš zkoušku opakovat. Nebude ale lehké vystopovat, kdo od koho opisoval. Nespokojení maturanti mohou i v těchto případech podat žádost o přezkoumání zkoušky.

Zika už včera dopoledne České televizi řekl, že "maturity dopadly o něco hůře než v loňském roce a o něco málo lépe než v roce 2011". V testu z matematiky letos propadla pětina studentů, u cizího jazyka neuspělo 2,6 procenta a z češtiny 1,9 procenta studentů. Z 90 500 studentů, kteří měli maturovat poprvé, se ke zkouškám nedostavilo asi 11 procent mladých.

Letos si studenti náročnost zkoušky nevolili, lehčí úroveň byla společná pro všechny středoškoláky. Podle Ziky test vzhledem k populaci obtížný nebyl, zkouška přesto dopadla hůř než loni. "Byl na úrovni velmi lehkého nebo spíš lehčího testu. Pokud si někteří maturanti myslí, že byl těžký, pak to pravděpodobně bude otázka spíše jejich dovedností a schopností," řekl ve Studiu ČT24. Podle něj je to důsledek nově zavedených široce otevřených úloh, s nimiž slabší žáci mohli mít problém.

Co se týká cizích jazyků, nejvíc propadali studenti v němčině, neuspělo jich 7,7 procenta. Z angličtiny propadlo 2,4 procenta studentů, kteří maturovali poprvé, z ruštiny pak 0,9 procenta a ze španělštiny 1,7 procenta. V maturitním testu z francouzštiny uspěli všichni žáci, dodává web ČT.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.

Více souvisejících

maturity cermat Školství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy