Chládek chce překopat školství, potřebuje miliardy navíc

Praha - Kandidát na ministra školství Marcel Chládek (ČSSD) by v případě jmenování rád pokračovat v rozpracované reformě vysokých škol a kariérním řádu učitelů, změnil by financování škol. Na navýšení platů ve školství, rozšiřování školek a modernizaci pomůcek by chtěl pro příští rok tři až pět miliard korun navíc. Chládek to řekl v rozhovoru s ČTK.

Senátor a odborník ČSSD na školství Chládek patřil v posledních letech k nejhlasitějším kritikům českého školství. Pokud by mu měl nyní začít šéfovat, označil za jeden z nejtěžších úkolů změnu financování škol. "U základního školství je důležitá stejná úroveň kvality a dostupnosti té kvality, nějakého standardu. U střední školy to bude naopak podpora oborů, které stát potřebuje," uvedl Chládek s tím, že by se musela vytvořit analýza potřeb trhu práce s výhledem až na 20 let.

Sjednotit úroveň škol ale nechce prostřednictvím plošného testování znalostí žáků. "Teď momentálně já nevidím prospěšnost v tom, proč by se plošně mělo testovat jednou za čtyři roky," řekl. 

Dále by chtěl do tří až čtyř let vyřešit nedostatek míst v mateřských školách díky financování z EU a státního fondu. Poté by mohl být poslední ročník školky povinný.

Pro Chládkův původní záměr posunout povinnou školní docházku až od sedmi let věku prý ale zatím "není vhodná půda". Nevzdává se však myšlenky začít s jazykovým vzděláváním dětí co nejdřív. "Mým cílem je posunout to z toho třetího ročníku do druhého, do prvního, postupně, a když už budeme mít vytvořený ten jazykový systém vzdělávání od první třídy, tak pak můžeme (s výukou jazyků) přejít do toho posledního roku mateřské školy," sdělil. Tento záměr prý ale přesahuje jedno volební období.

Peníze na změny by kandidát na ministra chtěl získat jednat navýšením rozpočtu školství, ale i hledáním úspor, například ve státních maturitách. Zefektivnit chce také čerpání z evropských fondů, o spolufinancování některých oblastí školství chce jednat také třeba s velkými firmami.

Úroveň českého školství? Průměr

Společnost Eduin na začátku školního roku 2013/14 zveřejnila výstupy sociologického šetření, které se zabývalo postojem veřejnosti k rozličným aspektům vzdělávacího systému, uvedl denikreferendum.cz.

Celkově hodnotí veřejnost kvalitu našeho školství jako průměrnou. Polovina ho oznámkovala trojkou, třetina dvojkou. Deset procent respondentů je ještě kritičtější (4 nebo 5). Ženy jsou v hodnocení mírnější. S vyšším vzděláním respondentů roste tendence k negativnímu hodnocení (4 nebo 5).

Kritici (deset procent) jako hlavní důvody svého postoje uvádějí zejména kvalitu (přístup a schopnosti učitelů, problém s autoritou). Dále vidí respondenti problémy v metodě učení a známkování, v zastaralých osnovách, ale také v nižší motivaci a finančnímu ohodnocení učitelů. Vnímají ale také, že na situaci má podíl i nezájem dětí a rodičů o školu.

Více než polovina dotázaných si současně myslí, že dnešní školy jsou technicky dobře vybavené a rozvíjejí své žáky prostřednictvím předmětů a kroužků. Už mnohem méně souhlasí s výroky, že stát aktivně pomáhá a usiluje zvyšovat kvalitu vzdělávání nebo že školství směřuje pozitivním směrem (souhlasí třetina, nesouhlasí 42 % dotázaných).

Související

Více souvisejících

Marcel Chládek Školství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy