KOMENTÁŘ | Za komunismu byla bída? Takto žijeme dnes

KOMENTÁŘ - V listopadových dnech před pětadvaceti lety jsme měli určité představy, co chceme dál, a velmi mlhavou představu, jak toho chceme dosáhnout. Podařilo se nám to?

Jistě, každý může najít na současném stavu mnoho chyb. Mnohé se dalo dělat lépe či jinak. Jenže se ukázalo, že stav byl mnohem horší, než jsme si sami o sobě mysleli, a cesta bude mnohem delší, než jsme si představovali.

Největším úspěchem je, že máme svobodu. Nejenom tolik zmiňovanou svobodu cestování, ale svobodu mnohem podstatnější. Svobodu pracovat v mnoha zemích Evropy, svobodu studovat tam, kde chci, možná opomíjenou svobodu číst si, co chci, vyjadřovat svoje názory, i když se neshodují s těmi oficiálními. Nic z toho dříve nebylo možné. Naopak třeba trestání dětí za názory a postoje jejich rodičů. Což je, zaplaťpánbůh, také pryč.

Ale zkusme být konkrétní. Průměrná délka života se za pouhých pětadvacet let prodloužila o pět až sedm let. Kdo si například pamatuje celoroční oblaka oranžového dýmu z ostravských hutí, dokáže uznat výrazné zlepšení životního prostředí. Když jsme mohli svobodně vyjet do Rakouska nebo Německa, zírali jsme nad barevností tamějších měst a vesnic. Dnes je máme také a rozdíly po přejezdu hranic téměř nepoznáme.

Hodně se operuje, jaké za minulého režimu byly sociální jistoty či nízké ceny. Byly, ale za jakou cenu? Obrovský vnitřní dluh, devastace podniků, které stát obíral o veškeré zisky a v nichž 50 let staré stroje nebyly výjimkou. A trvale rostoucí problémy. Sám tehdejší předseda vlády Ladislav Adamec v červnu 1989 otevřeně přiznal, že pětiletka má za pouhých tři a půl roku skluz 100 miliard korun. V dnešních číslech by to byla tak polovina ročního státního rozpočtu. Skvělé výrobky? Možná pár speciálně vyrobených a s velkou propagandou zveličených. Jinak podřadná kvalita, vyvážená výhradně do „spřátelených" zemí. A bezostyšné okrádání ze strany „největšího přítele". Jestliže koncem osmdesátých let bylo 10 korun za jeden rubl, dnešní kurs 2 ruble za jednu korunu hovoří za vše. To není uměle nastavený kurs, to je reálná hodnota.

Často se objevuje, že dnes máme milion obyvatel na hranici chudoby. Kolik jich bylo v České republice koncem osmdesátých let? Osm nebo devět milionů? Kromě zelinářů, veksláků a stranických bossů všichni. Jestliže si dnes stěžujeme na nekvalitní potraviny, symbolem tehdejší doby byla shnilá zelenina v regálech, pokud vůbec byla nějaká. O masu to platí jakbysmet. Kubánské pomeranče, které sami Kubánci považovali za podřadné. Sehnat telefon byla záležitost na řadu let. A tak dále. Stavět či opravovat si vlastní domek znamenalo krást, uplácet nebo většinu času trávit sháněním dnes zcela samozřejmých věcí. Auta pouze na dlouhodobý pořadník a vybrat si třeba barvu bylo přání z říše sci-fi.

Můžeme operovat tím, že listopad 1989 otevřel cestu lidem, jakými byli Viktor Kožený, Radovan Krejčíř a podobní. Že se objevila řada podnikatelů, kteří své firmy dovedli jedině ke krachu (třeba pánové Stehlík, Soudek, Grégr). Jistě, špatnými příklady se operuje velmi dobře. Proč ale tak málo hovoříme o takových podnikatelích, jakými jsou například pánové Kučera a Baudyš, tvůrci firmy Avast, jejíž antivirové programy dnes používá téměř celý svět. Nebo Jaroslava Valová, zakladatelka firmy SIKO-koupelny, Zbyněk Frolík, majitel úspěšného výrobce nemocničních lůžek LINET, Jiří Hlavatý, majitel úspěšné textilky Juta. A třeba i Jan Světlík, který v době krachu řady velkých firem dokázal zachránit ostravské Vítkovice. A takových je mnohem více, i drobných podnikatelů, kteří dokázali rozšířit nabídku dostupných služeb. Dobré příklady však zřejmě nejsou tak zajímavé.

A ještě jeden argument o tom, jak je na tom tento národ „špatně". Zhruba každý sedmý obyvatel této republiky si dopřává zahraniční dovolenou. Nikoliv však v dříve oblíbeném a téměř výlučném Bulharsku, ale ve Španělsku, Řecku, Egyptě i exotičtějších lokalitách.

Jistě, žili jsme v představě, že do několika let doženeme sousední Rakousko a celou Evropu. Dokonce jsme v tomto duchu slyšeli řadu našich představitelů. Jenže ani oni ani my jsme netušili, že jsme na tom tak špatně. Sousednímu Německu trvalo čtvrtstoletí, než se zbavilo dědictví nacismu. Ten trval pouhých dvanáct let. My jsme v totalitě (nacistické a komunistické) žili let padesát. Doba je výrazně složitější, jsme také náročnější. To ale neznamená, že se nemáme lépe. Máme, jen je třeba si to upřímně přiznat. A nespoléhat se jen, že někdo za mě něco udělá.

Paměť má jednu vlastnost. S postupem času vytěsňuje to špatné a ponechává jen to dobré. A člověk si nerad přiznává své omyly a chyby. Zkusme se na uplynulých pětadvacet let podívat z tohoto úhlu. Pak zjistíme, že přes všechny problémy se máme lépe.

Související

Na Václavském náměstí se uskutečnil Koncert pro budoucnost. (17.11.2021)

K účastníkům Koncertu pro budoucnost promluvil hologram Václava Havla

Na pódiu Koncertu pro budoucnost, který se koná na Václavském náměstí, se objevil trojrozměrný hologram Václava Havla, který přednesl projev před diváky. Bývalý československý a první český prezident, od jehož úmrtí letos uplyne deset let, v této podobě hovořil mimo jiné o situaci současného světa, který je "propojen i ohrožen více než kdy jindy".

Více souvisejících

17. listopad 1989 17. listopad 1939 komentář

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy