Stovky horníků demonstrovaly v Praze

Praha - Před ministerstvem průmyslu a obchodu v Praze demonstrovalo podle odhadu policie 600 až 700 horníků za úplné prolomení těžebních limitů v severních Čechách. Jsou to zejména pracovníci společnosti Severní energetická, které patří důl ČSA.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v prohlášení zveřejněném před demonstrací uvedl, že bude ve vládě prosazovat variantu, která počítá také s posunem limitu těžby na dole ČSA, což by znamenalo zbourání zhruba 170 domů v Horním Jiřetíně. Proti bourání domů se ale vyslovili šéfové všech tří vládních stran.

Horníci pískají a drží transparenty s nápisy "Mládek, vrah horníků", "Uhlí zaměstnává a hřeje, a co ty, vládo", "Zelená pověra domov nezahřeje" nebo "Uhlí hřeje milion domácností". Podle odborářů přijeli horníci na demonstraci deseti až 12 autobusy ze severních Čech a jedním z Ostravska. Policisté podle mluvčího Tomáše Hulana protestní akci monitorují. "Pokud dojde k narušení pořádku, jsou připraveni zasáhnout," uvedl. Policie ale žádné problémy nepředpokládá.

Ministerstvo zpracovalo celkem čtyři možnosti, jak s limity naložit. Mládek se vyslovil pro variantu, která vedle prolomení limitů těžby na dole Československé armády (ČSA) počítá s posunem limitů na dole Bílina, které by ale neohrozilo žádná lidská sídla. Kromě této možnosti je ve hře ještě úplné zachování, nebo naopak úplné prolomení limitů a také varianta, která by limity prolomila jen na dole Bílina. Demonstrující horníci podporují variantu s úplným prolomením limitů. Mládek mezi ně nepřijde, protože je na dlouhodobě plánované pracovní cestě v Indii a Nepálu.

Mládek uvedl, že jako ministr musí brát v úvahu nejen potřeby energetiky a teplárenství, ale i možné dopady na zaměstnanost, sociální stabilitu regionu a lidské aspekty rozhodnutí.

"Za svou osobu vnímám po vyhodnocení všech aspektů jako optimální řešení variantu rozšíření limitů na dole Bílina a částečného rozšíření i na dole ČSA. Jde o možnost, která by s sebou nesla nutnost zbourání omezeného počtu domů v Horním Jiřetíně, znamenala by však zachování téměř současné úrovně zaměstnanosti v obou lokalitách a zachování a prodloužení alespoň částečné soběstačnosti státu v energetických surovinových zdrojích," uvedl Mládek.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes ráno v Radiožurnálu ještě před zveřejněním stanoviska ministra Mládka řekl, že by se měla podporovat varianta, která nebude znamenat žádné bourání domů. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá jakékoliv prolomení těžebních limitů. ČTK řekl, že to není potřeba, protože většina uhlí se v Česku mění na elektřinu, která se vyváží. Proti bourání domů v Horním Jiřetíně je také vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Podle Mladé fronty Dnes (MfD) odborářům autobusy, jídlo a pití na cestu společně s odbory zaplatila společnost Severní energetická, která také účast na demonstraci započítá jako odpracovanou směnu. Některé deníky dnes otiskly celostránkové inzeráty, kterými Severní energetická demonstraci prezentuje jako boj za zachování spolehlivého zdroje energie a levného tepla a práce pro horníky. "Možnost účasti jsme zajistili úpravou v systému směn. Provoz tím zůstane zachován a k žádným ztrátám tedy nedojde," řekla ČTK mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

Babiš je proti prolomení

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá jakékoliv prolomení těžebních limitů. Podle něj to není potřeba, protože většina uhlí se v Česku mění na elektřinu, která se vyváží. Řekl to dnes ČTK. Proti takovému prolomení, které by znamenalo bourání domů v Horním Jiřetíně, jsou i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Místopředseda ODS Martin Novotný variantu s bouráním v Horním Jiřetíně nezavrhuje, záležet ale podle něj bude na podmínkách, které stát nabídne dotčeným lidem.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dnes oznámil, že bude při jednání vlády o těžebních limitech prosazovat variantu, která kromě prolomení limitů na dole Bílina počítá i s částečnou úpravou limitů na dole Československé armády (ČSA). Tato varianta předpokládá zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně. Šéfka Strany zelených Jana Drápalová v reakci na to vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby odvolal Mládka, jehož označila za největšího lobbistu těžařů v Česku.

Babiš ČTK řekl, že je proti jakémukoliv prolomení. "Nevidím důvod něco prolamovat. Pokud nám nikdo nevysvětlí, proč se naše uhlí mění na elektřinu, která se vyváží do Německa, tak my jako hnutí s tím budeme mít problém a nebudeme s tím souhlasit," uvedl. Podle něj není nutné povolit těžbu ani v dole Bílina, který patří státnímu podniku ČEZ. Podle Babiše zatím ČEZ tyto zásoby nepotřebuje. Za dnešní demonstrací horníků, kteří chtějí prolomení s úplným zbouráním Horního Jiřetína, vidí Babiš tlaky soukromých společností na zaměstnance.

"Prohlášení ministra Mládka o prolomení těžebních limitů na dole Bílina i částečná úprava limitů na dole Československé armády je alarmující výhrou soukromých společností nad zájmem občanů a obyvatel. Nemůžu rozumět pohnutkám, které vedou ministra ke zbourání téměř dvou set domů v Horním Jiřetíně a tím vyhnání stovek lidí z jejich domovů, což je v příkrém rozporu s prohlášením předsedy vlády. Premiér Sobotka by měl ministra Mládka okamžitě odvolat. Jeho závežné pochybení v rozhodování o prolomení limitů totiž naprosto odporuje zdravému rozumu a popírá práva občanů na vlastní domov. Ministr Mládek se tak stal nějvětším lobbistou těžařů v Česku. Pokud jde o argumenty týkající se zaměstnanosti či energetické efektivity, jsou velice snadno vyvratitelné. Vláda jednoznačně musí podporovat vznik nových pracovních míst v oborech, jako jsou úspory energií, modernizace budov, nové technologie, a ne za obrovských celospolečenských nákladů držet nad vodou nekonkurenceschopná odvětví," uvádí Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených.

ODS vítá, že v energetické koncepci státu se počítá s tradičními zdroji tedy s jádrem a uhlím. V tomto smyslu jsme připraveni diskutovat bez předsudků i otázku prolomení limitů těžby uhlí.

"Je dobře, že ministr Mládek sděluje jasně, kterou variantu podporuje. Musí však ale nejprve zaznít argumenty, proč právě tato varianta a musí také zaznít argumenty ekonomické, energetické a odborné," tvrdí místopředseda strany Martin Novotný.

"ODS je zároveň citlivá na jakékoli akty vyvlastňování a zásahy do soukromého vlastnictví. Proto bude pro nás klíčové, jaké podmínky stát nabídne obyvatelům pro řešení jejich krizové situace. Vzhledem k objemu a významu projektu by to měly být podmínky jednoznačně výhodné. Důležitá bude též otázka garancí za následnou rekultivaci a revitalizaci území. Teprve se znalostí těchto návrhů budeme moci k návrhům ministra Mládka zaujmout stanovisko," dodal.

Související

Důl, ilustrační fotografie.

Většina z 39 horníků uvězněných v dole v Kanadě se dostala na povrch

Na povrch už se dostalo 33 z celkových 39 horníků, kteří na severu kanadské provincie Ontario zůstali kvůli technické závadě uvěznění v dole na těžbu kovů. Zbývajících šest mužů ze skupiny, která se z dolu nemohla dostat od neděle, by mělo na povrch vystoupit ještě dnes, informovala veřejnoprávní stanice CBC.
V Číně vysvobodili polovinu ze zavalených horníků. (24.1.2021)

Záchranáři v Číně vysvobodili polovinu ze zavalených horníků

Záchranářům na východě Číny se dnes podařilo vysvobodit 11 horníků, které před dvěma týdny v dole na zlato uvěznila exploze. S odvoláním na čínská státní média o tom informovala agentura Reuters. V dole zůstalo celkem 22 horníků, jeden z nich zemřel a o osudu zbylých deseti zatím není nic známo.

Více souvisejících

Horníci Demonstrace Limity těžby hnědého uhlí

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 30 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 56 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Válka na Ukrajině: Rusové opět cílili na energetickou infrastrukturu

Rusko podniklo v noci na středu další masivní raketový a dronový útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Úřady hlásí poškození několika elektrárenských zařízení. V Kyjevské oblasti byli dva lidé zraněni a museli být hospitalizováni. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy