Agresivní uprchlíci, neuklízí, mají jídlo, zlaté prsteny, iPhony, říká kuchař vařící pro azylanty

Strakonice - Uprchlíci prahnou po ekonomických výhodách, přitom sami nestrádají. Naopak mají zlaté prsteny, několik zlatých řetězů a i malé děti mají iPhony. Tvrdí to Miloš Hlaváček, který pracuje čtyřicet let v oboru gastronomie a v současné době vaří v německém Freyungu pro azylanty.

V zařízení, kde Hlaváček pracuje, se pohybují uprchlíci hlavně ze Sýrie a Afganistánu. Nyní jsou zde nově i Kosovci a Albánci. Afričané jsou ubytovaní zvlášť. "V současné době je tam kolem čtyř set ubytovaných, ale počet se stále mění. Čtyřicet jich odvezou a dvacet přivezou. Kam, to nevím. Režim tam nastavený není, kromě pravidelného přísunu jídla. Bezpečnostní agentura nás varovala, abychom nevyvolávali žádné konflikty, protože ti lidé jsou schopni zaútočit a je jim to jedno. Konfliktní jsou především Kosovci a Albánci. Během práce a výdeje jídla jsme za neprůstřelným sklem. Je tam štěrbina, kterou jim jídlo podáváme. Musí jen přijít na snídani, oběd a večeři. Jinak žádný režim nemají," řekl kuchař pro Jižní Čechy Teď.

Migranti podle něj například nejsou zvyklí po sobě uklízet. "Neuklízeli po sobě nic. Tam byl šílený nepořádek. Až teď je začali nahánět, aby uklízeli. Ráno musí po sobě zamést nádvoří a jsou z toho hotoví, že to po nich někdo vyžaduje. To nikdy asi nemuseli dělat. Žijí úplně v jiném životním stylu než Evropané. To byste museli vidět na vlastní oči. Nikdy nebyli zvyklí pracovat, a pokud ano, hned za to chtějí výhody," podotkl.

Konverzovat s nimi může, raději se tomu ale vyhýbá. "Když jdu po práci k autu, pokřikují, zdraví, ale když jsou u výdeje jídla, tak to se přátelsky nechovají. To si ukazují, tohle chci, tohle chci a jsou přitom nepřátelští až agresivní. Oni si chtějí všechno vydobýt. Mají dojem, že musí všechno dostat, na všechno mají nárok, protože jsou azylanti. Dokud o nic nejde, tak by se i kamarádili."

Obyvatelé Freyungu byi podle něj u běženců nejdřív nadšeni. "Teď už vystřízlivěli, protože jim tam kradou, dělají nepořádek, pořád je honí policie, válí se jim po zahradách a všude už museli nasadit kamery. Jsou vznětliví a vyvolávají konflikty i mezi sebou," svěřil se. "Vím, že dostávají kapesné a nedostatkem by trpět neměli. Slyšel jsem, že dostávají přes tři sta eur na dospělého a asi dvě stě padesát na dítě, ale podložené to opravdu nemám. Jídlo mají zajištěné, ubytování také. Ale jsou pořád potřební. Dřív se to ani neevidovalo a chodili si pro jídlo víckrát. Musela se zavést evidence. Další člověk, který to hlídá. I děti od malička kradou. Dítě jde už poněkolikáté pro chleba, tak je pošleme pryč, že už nemají nárok, tak alespoň ukradne kelímek, míchátko na čaj, cokoli je po ruce. Něco prostě musí odnést. A dospělé ženy, které chodí s dětmi pro oběd, spustí řev, počítají děti a využijí zmatku, aby ukradly jeden oběd navíc," dodal.

Domnívá se, že jdou po ekonomických výhodách, sami si prý ale nežijí špatně. "Mají zlato, obrovské zlaté prsteny, několik zlatých řetězů a i malé děti mají iPhony. To vidíme, jak chodí po nádvoří a hodinu drží aparát a telefonují. Vybavení jsou velmi dobře, to nejsou chudáci. Někteří možná ano, ale většina z nich chudá není. Jdou si pro jídlo a telefonují nebo poslouchají muziku," uvedl Hlaváček.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

uprchlíci Imigranti z Afriky a Blízkého Východu

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy