Mladí lidé se radikalizují. Odborník prozradil, co za tím stojí

REPORTÁŽ – O současné situaci boje proti terorismu ve Francii a zejména boje proti odchodu mladých lidí do Sýrie na konferenci Home Affairs v bloku „Evropští a zahraniční bojovníci a jejich návrat“ informoval Jean-Pierre Asvazadourian, francouzský velvyslanec v Praze

Během tohoto roku se Francie stala obětí hned několika útoků či pokusů o útok ze strany islamistických extremistů; zatím posledním z nich byl nedávný pokus o útok ve francouzském rychlovlaku. To zdůraznil i Asvazadourian a dále upozornil, že je zde zejména velmi vysoká hrozba ze strany tzv. zahraničních bojovníků, tedy lidí převážně z Evropy, kteří odešli bojovat za Islámský stát či jinou extrémistickou skupinu do zahraničí.

Mezi těmito zahraničními bojovníky je dle jeho slov velmi vysoké procento mladých lidí. „V profilech těchto lidí je mnoho rozdílů, ale většinou mají jednu věc společnou: jsou to mladí lidé, kteří nějakým způsobem ve svém životě selhali a hledají svou identitu," uvedl. Dále vidí spojitost se ztrátou autority, která mohla vyústit například z ukončení berné povinnosti, změn ve vzdělávacím systému, rozbití sociální struktury či změn některých čtvrtí v ghetta.

Jak ale Asvazadourian dále řekl, jsou i lidé, kteří do tohoto obecného profilu nezapadají a pocházejí místo toho z rodin střední třídy bez islámského vyznání. Jedná se podle něj o jakési odmítnutí demokracie a národnostního pouta. Navíc upozorňuje, že mladí lidé jsou zranitelní a snadno se nechají indoktrinovat. „V letech 2012 – 2013 odjelo do Sýrie bojovat po boku různých islamistických skupin proti Asadovi velké množství mladých lidí; někdy se připojí i celé rodiny," dodal.

Dále se zaměřil na faktory, které k radikalizaci vedou. Podle jeho údajů se okolo 90% lidí dostává k terorismu přes internet. Jako další zmiňuje i faktor vězení, ve kterých často k radikalizaci dochází. „Co můžeme dělat? Různá preventivní nebo represivní opatření - pokračovat a stavět na těch, které už byly zavedeny. Je důležité i sledovat co ve středním a dlouhodobém měřítku funguje a co ne," vysvětlil.

Asvazadourian zdůraznil, že represivní mechanizmy jsou sice nutné, ale je třeba zaměřit se na prevenci, která by zabránila radikalizaci mladých lidí. A v případě, že se prevence nepodaří, tak zabránit alespoň vycestování těchto lidí nebo páchání teroristickým činům. „Je to výzva, protože to vyžaduje značné lidské a finanční zdroje," přiznal.

Francie se ale podle něj snaží aktivně se do prevence zapojovat. Od listopadu minulého roku platí ve Francii zákon, který mimo jiné zakazuje vycestovat ze země lidem, u kterých je podezření, že by mohli páchat teroristické činy nebo se připojit k extremistům. Zároveň probíhá hledání a mazání internetových stránek a tweetů na Twitteru, které mají extrémistický obsah. Vznikla i platforma, kde lidé mohou takovýto obsah nahlásit. Francouzské ministerstvo vnitra v tomto spolupracuje i s poskytovateli internetu. Asvazadourian ale upozornil, že je vždy třeba dbát na vyvážení pocitu bezpečí a osobních svobod.

Vzniklo také centrum, které se zaměřuje na identifikaci a rizikových mladých lidí a poskytnutí podpory jejich rodinám. Díky tomu jsou přitom získávány další informace a je tak také možné vytvořit přesnější profil těchto lidí. Krom prevence je pak podle Asvazadouriana důležitá i práce s lidmi, kteří mají projít deradikalizačním procesem, a se společností jako takovou. „Je důležité pracovat s komunitou, aby se zabránilo stigmatizaci a jakýmkoliv spojením mezi terorismem a islámem. Při deradikalizaci je důležitá role duchovních, kteří mohou vytvořit argumenty proti radikalismu na základě náboženských argumentů. Je třeba ve vězení posílit roli duchovních a dostatečně vzdělávat strážné. Je také třeba zlepšit vzdělávací systém," vysvětlil.

Související

Harald Weilnböck, psycholog a expert na násilný extremismus, metody prevence a deradikalizace

Problém s extremisty? Expert na deradikalizaci má nápad

Aarhus/Berlín/Brusel – Jeden z předních světových expertů na deradikalizaci Harald Weilnböck, s nímž jsme vám před týdnem přinesli rozhovor, tvrdí, že videa a anti-propaganda jsou proti jakékoli formě radikalismu neúčinné. Serveru EuroZprávy.cz exkluzivně poskytl materiály, ve kterých je vysvětleno, proč tomu tak je a jak se radikalismu bránit.
Gilles de Kerchove, Protiteroristický koordinátor Rady EU

Teroristé mezi uprchlíky? Odborník na terorismus přiznal, jak to je

Praha - Protiteroristický koordinátor EU Gilles de Kerchove upozorňuje, že mezi uprchlíky proudícími do Evropy se teroristé neukrývají. Nemá podle něj logiku, aby Islámský stát nebo al-Káida posílaly své lidi „v převlečení“ za běžence do Evropy, naopak je hledají přímo v EU.

Více souvisejících

Internal Security Forum Prague 2015 (konference HOMEAFFAIRS) Evropské hodnoty

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 23 minutami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 10 hodinami

před 16 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

Pavel pojede na mírový summit o Ukrajině do Švýcarska

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal pozvání ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského na červnový mírový summit ve Švýcarsku. Obě hlavy státu spolu telefonicky hovořily i o spolupráci obou zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy