Situace není ideální. Problémů s terorismem je celá řada

REPORTÁŽ – Zahraniční bojovníci jsou fenoménem, který se čím dál tím více objevuje v souvislosti s mezinárodním terorismem. Pohled na boj proti terorismu na úrovni Evropské unie a na problematiku zahraničních bojovníků přinesl na konferenci HomeAffairs Oldřich Bureš, vedoucí Katedry mezinárodních vztahů a Evropských studií na Metropolitní univerzitě v Praze.

Ačkoliv je problém zahraničních bojovníků relativně nový, opatření proti terorismu jako takovému mají své základy hlouběji v historii. Bureš zejména vyzdvihl důležitost některých teroristických útoků, které přinutily svět přehodnotit svůj postoj k terorismu. Prvním takovým byl útok, který se odehrál ve Spojených státech 11. září 2001. Teprve až po těchto útocích vznikla obecná jednotná definice terorismu, jak Bureš upozornil.

Dalším důležitým momentem byly bombové útoky v Madridu v roce 2004 a v Londýně v roce 2005, jelikož se jednalo o útoky extremistických islamistických skupin, zejména Al-Kajdy, na evropském území. Tyto útoky také přivedly pozornost na existenci domácího radikalismu, tedy na radikalizaci probíhající přímo v Evropě.

Ke klíčovým prioritám EU podle Bureše patří snaha o porozumění fenoménu radikalizace, což je složité mimo jiné i kvůli tomu, že individuální důvody, proč jsou lidé ochotni zajít až k násilí, se liší u každého člověka. „Evropská unie kvůli tomu financovala velké množství výzkumů, které se zaměřovaly mimo jiné na roli internetu či politické a socioekonomické mikrofaktory uvnitř i mimo EU," uvedl.

Jak Bureš dále řekl, pozornost samotné Evropské unie se od poloviny roku 2013 obrátila na už zmíněné zahraniční bojovníky. To jsou podle definice, kterou Bureš uvedl, lidé, kteří bojují v zahraničí pro jiné důvody než finanční. Zmínil i šest priorit, které v tomto ohledu má Evropská unie: „Porozumět tomuto fenoménu, snažit se o prevenci radikalizace, rozpoznat a odhalit podezřelé cesty (do Sýrie, Iráku, ale i na jiná místa), zlepšit proces vyšetřování a stíhání, řešit problém navrátilců a spolupracovat s třetími státy."

V současnosti přitom podle něj není situace vůbec ideální. Ačkoliv by měla Evropská unie zajišťovat nadnárodní přístup k problému, ne vždy panuje shoda mezi názory EU a jednotlivých států. „I když problematika zahraničních bojovníků zasahuje všechny členské státy, ne každý má tak aktivní přístup, což zahrnuje mimo jiné i Českou republiku," varuje.

Upozornil i na další problémy – nedostatečné sdílení informací mezi státy, absence politické shody u klíčových otázek - např. co řešit na národní a co na nadnárodní úrovni či zda aktualizovat definici termínu „foreign fighters", tedy zahraniční bojovníci; problém s vyvážením spravedlnosti s osobními svobodami; přehnané soustředění se na islamistický extremismus; nedostatečné informace o procesu deradikalizace. Nakonec upozornil, že ne vždy bojují zahraniční bojovníci na straně extrémismů a zmínil několik set těchto bojovníků, kteří v Sýrii bojují proti silám Islámského státu.

Související

Harald Weilnböck, psycholog a expert na násilný extremismus, metody prevence a deradikalizace

Problém s extremisty? Expert na deradikalizaci má nápad

Aarhus/Berlín/Brusel – Jeden z předních světových expertů na deradikalizaci Harald Weilnböck, s nímž jsme vám před týdnem přinesli rozhovor, tvrdí, že videa a anti-propaganda jsou proti jakékoli formě radikalismu neúčinné. Serveru EuroZprávy.cz exkluzivně poskytl materiály, ve kterých je vysvětleno, proč tomu tak je a jak se radikalismu bránit.
Gilles de Kerchove, Protiteroristický koordinátor Rady EU

Teroristé mezi uprchlíky? Odborník na terorismus přiznal, jak to je

Praha - Protiteroristický koordinátor EU Gilles de Kerchove upozorňuje, že mezi uprchlíky proudícími do Evropy se teroristé neukrývají. Nemá podle něj logiku, aby Islámský stát nebo al-Káida posílaly své lidi „v převlečení“ za běžence do Evropy, naopak je hledají přímo v EU.

Více souvisejících

Internal Security Forum Prague 2015 (konference HOMEAFFAIRS) Evropské hodnoty

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 52 minutami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 11 hodinami

před 17 hodinami

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy