Elity nemají patřičnou úctu ke zbytku společnosti, tvrdí Petr Robejšek

REPORTÁŽ - Významný politolog a komentátor Petr Robejšek přijal pozvání Studentské sekce Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity a přednášel brněnským posluchačům. Tématem přednášky, která zaznamenala velký zájem studentů i veřejnosti, byla v prvé řadě kritika současných vládnoucích elit. Řeč se stočila také na problematiku migrace či krizi eurozóny.

Přednáška, jež proběhla 19. října v konferenčním sále brněnské Moravské zemské knihovny, nesla název Odpovědnost elit vůči společnosti. Asi hodinu a půl trvající sezení bylo rozděleno do dvou částí; po samotné přednášce Petra Robejška následovala pestrá diskuze.

Petr Robejšek, který již řadu let žije v Německu, je významným politologem, ekonomem, analytikem a politickým komentátorem. Dále je jedním ze zakladatelů nového českého think tanku Institut 2080, jehož cíle byly při přednášce zmíněny.

Stěžejním tématem přednášky byla kritika současného západního politického systému, a to včetně České republiky. Hned v úvodu Petr Robejšek představil posluchačům své dvě teze: " Vládnou nám lidé, kteří jsou tomu nominálně kompetentní, ale prakticky nikoliv" a "Jejich problém spočívá především v tom, že používají špatné metody vládnutí."

"Západní demokracie se dostaly do rukou dezorientovaných elit, které za své omyly odmítají nést odpovědnost." Máme vůdce, kteří si uzurpují právo říkat nám, co je správné, kam máme jít, podle čeho se mají řídit a když se spletou, tak odmítají nést za to zodpovědnost."

Pan Robejšek identifikoval tři typy elit – politické, ekonomické a mediální. Tyto elity podle něj namísto toho, aby zajišťovaly, aby společnost zůstala funkční, až na výjimky, odvádějí špatnou práci. Robejšek následně odpovídal na otázku, proč tomu tak v západních společnostech je.

"Tyto elity přestaly chápat, že některé myšlenky musíme odmítnout, i když jsou pravdivé. To, že je nějaká myšlenka pravdivá, ještě neznamená, že je uskutečnitelná a že musí být uskutečněna." Dále podle něj západní elity podléhají mylné představě, že jsou schopny řídit velké ekonomické celky.

"Elity nechápou, že proto, abychom mohli poznat reálnou situaci, musíme smět pojmenovávat věci pravými jmény. To znamená, že můžeme tabuizovat určité pojmy, určité myšlenky jenom proto, že se nám nehodí do našeho světonázoru. A přesně to se samozřejmě velmi často děje," narazil Robejšek na problematiku migrace i politickou korektnost jako takovou.

Za další příklady dezorientace elit označil interpretaci některých západních hodnot tak, že naši společnost vlastně ničí a jmenoval toleranci či chápaní pokroku jako přibývání rovnosti a chápání univerzality lidských práv, která je podle Robejška neproveditelná. Upozornil na to, že jiné společnosti chápou lidská práva jinak a Západ nemá dostatek síly, aby byl schopen demokracii etablovat jinde. Pak to dopadá jako například u Arabského jara.

Jako za nejzávažnější považuje Robejšek to, že "západní elity přeceňují svoje vlastní hodnoty a zájmy." " Elity mají ve skutečnosti velmi silný pocit pohrdání a arogance vůči většinové společnosti."

"Západní demokracie se dostaly do rukou dezorientovaných elit, které za své omyly odmítají nést zodpovědnost ... Máme vůdce, kteří si uzurpují právo říkat nám, co je správné, kam máme jít, podle čeho se mají řídit a když se spletou, tak odmítají nést za to zodpovědnost."

V závěru své přednášky Petr Robejšek řekl, že "Občané by měli elitám velmi důrazně připomenout, co je a co není jejich úloha, aby si elity uvědomily, že jsou omylné..." Současná metoda řízení západní společnosti má podle něj v sobě zabudované omyly, které systému brání, aby reagoval flexibilně "Jsme nepohybliví, myslíme na příliš mnoho", dodal.

V druhé části debaty padla celá řada podnětných dotazů, během kterých přišla řeč mimo jiné i na kritiku imigrační politiky Angely Merkelové, Evropskou unii či na krizi eurozóny a uprchlickou krizi.

Související

Petr Robejšek (Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons)

Video Grety šokovalo svět. Z Česka přišla rázná reakce

Vašimi planými řečmi jste mi ukradli moje sny a moje dětství, prohlásila Švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg v pondělí v emotivním projevy na klimatické konferenci v New Yorku. Na lídry z desítek krajin světa, kteří se konference zúčastňují, téměř křičela. Její projev se setkal s úspěchem, ale i kritikou.
Petr Robejšek, mentor Realistů

Robejškovi Realisté definitivně končí

Většina členů politického uskupení Realisté dnes rozhodla o ukončení činnosti strany. ČTK o tom informoval Jiří Hynek, který byl kandidátem Realistů v loňských prezidentských volbách. Strana končí po třech letech od založení. Členská základna hlasovala od minulého pondělí do dnešních 16:00.

Více souvisejících

Petr Robejšek Masarykova univerzita Brno přednáška

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy