Islámský stát má plán a my mu sedáme na lep. Západ se nechává dobrovolně rozložit, varuje ekonomka

Praha – Ekonomka Markéta Šichtařová si posvítila na Islámský stát a vypíchla několik zajímavých postřehů. Džihádisté si potřebují vytvořit imaginárního nepřítele, proto se Západ snaží vyprovokovat k otevřené válce, varuje.

„Radikální islamistická organizace nazývající se Islámský stát samozvaně vyhlásila na dobytých územích takzvaný chalífát. Tedy rádoby státní útvar, který si nárokuje náboženskou autoritu nad všemi muslimy světa. Má to ale háček – ti muslimové, kteří nejsou 'dostatečně' radikální, a že jich je dosud ještě většina, se takové nadvládě brání," vysvětluje na svém blogu na serveru idnes.cz ekonomka.

I proto podle ní přistoupil chalífát ke klasickému modelu, kteří znají diktátoři od Hitlera, přes Stalina až po Kima. Musí vytvořit imaginárního nepřítele. „Proti takovému uměle vyrobenému nepříteli se obyvatelstvo semkne a ve své jednotě pak dobrovolně a rádo akceptuje silného vůdce – diktátora. A přesně v této logice Islámský stát provokuje Západ, předhazujeme mu rituální vraždy a píchá do vosího hnízda sérií teroristických útoků. Islámský stát totiž chce, aby Západ udeřil, varuje Šichtařová.

Pokud možno by pak podle plánu islamistů měl Západ udeřit nejen proti Islámskému státu, ale i proti islámu obecně. „Aby Západ šikanoval pokud možno i nepraktikující, napůl sekulární muslimy žijící odjakživa v Evropě, jako třeba lid Bosny a Hercegoviny. Protože pokud Západ na tuhle hru přistoupí, všichni muslimové (nejen v arabských zemích) získají dojem společného nepřítele. A jako k nejvyšší ochraňující autoritě se pak spontánně obrátí k Islámskému státu. Tohle pak bude jeho vítězství, o které šlo od počátku," píše ekonomka.

Islámskému státu podle ní jde především o vnitřní rozložení stále ještě jakž takž fungujících arabských společností, aby na jejich troskách mohl vytvořit nový, extrémně totalitární stát. Konflikt ze Západem je podle ní ideální záminka. Optikou stratégů IS to podle ní dává naprostý smysl. „Teď ovšem nastává ta část, která je s logikou víc na štíru. Totiž Západ na tuhle hru nejen že přistoupil, ale co hůř, dokonce si dobrovolně necháváme vnitřně rozložit i společnost naši vlastní," varuje.

„Přistupme na malou chvíli na tezi, že jsme skutečně ve válce. Ne ve válce proti islámu jako takovému, ale proti Islámskému státu. Sice to není válka s tanky a blokádou, ale válka kultur a propagandy to je," píše ekonomka a dodává, že války se podařilo vyhrát jen těm, kteří se semkli a táhli za jeden provaz. Těm, kdo před sebou viděli jednoho společného nepřítele. A právě toho se IS snaží vytvořit, aby mohl všechny muslimy přimět semknout se kolem chalífátu. „Jak propaganda Islámského státu zdárně pokračuje, muslimové jsou proti vyrobenému nepříteli stále semknutější. Zato my se stále víc tváří v tvář hrozbě obracíme vnitřně proti sobě, česká společnost je stále roztříštěnější," upozorňuje.

Podotýká přitom, že v Česku vlastně o nic nejde a že rizikům čelí hlavně Německo, Francie nebo Velká Británie. A že i v těchto zemích panuje velké napětí. „Nemá tím náhodou Islámský stát našlápnuto k vítězství? Co z toho plyne? Pozor na ty, kteří si na hlasitém křiku a bezvládí právě teď přihřívají svou polívečku. Povětšinou sami o sobě ani nevědí, zda jsou vlastně pro sociální politiku takovou či makovou, pro daně takové či jiné, pro elektronickou evidenci tržeb nebo proti ní, nemají jiný program než křik – ale právě ti jsou potenciální zárodky diktátorů," připomíná Šichtařová.

Sdílejte článek

Související

Václav Klaus ml.

Kde vzít peníze na růst penzí? Trikolóra představila návrh

Hnutí Trikolóra připravilo novelu zákona, podle které by zaměstnanci mohli přispívat na důchody svým blízkým jedním procentem z hrubé mzdy. Tyto peníze by se jim odečetly z daní. Zástupci hnutí návrh představili na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Více souvisejících

Markéta Šichtařová (ekonomka) Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 39 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy