Evropa se neubrání, hrozí jí chaos, varuje analytik Robejšek

Praha - Evropě hrozí zaplavení chaosem. Tvrdí to známý analytik Petr Robejšek s tím, že Evropané sami nejsou schopni svoje hodnoty bránit tak, jak by si to zasloužily.

Robejšek upozornil, že Itálie přestala blokovat vyplacení tří miliard euro pro Turecko, které dostane peníze výměnou za to, že zbrzdí proud migrantů do Evropy. Obrana západních hodnot se ale podle něj koupit nedá.

"Brusel chce "přísně kontrolovat použití peněz" ze strany Turecka. Jsem zvědavý, jak bude Evropská komise kontrolovat tureckou vládu, když nedokáže prosadit ani to, aby vlastní členské země plnily smlouvy. Itálie a Řecko již měsíce nekontrolují hranice Evropy, ačkoliv jak italské tak řecké banky závisí na evropských penězích. Naopak premiér Renzi dlouho blokoval třímiliardový obchod s Tureckem a žádal jako podmínku další výhody pro sebe. Ve středu mu Evropská komise ustoupila a ohlásila, že se Itálie smí ještě více zadlužit a oficiálně to zdůvodnila migrační krizí. V této atmosféře bazaru má Brusel slabé karty, protože mezitím tureckému prezidentovi Erdoganovi již tři miliardy nestačí a požaduje dvě navíc," upozornil na svém blogu na aktualne.cz a dodal, že migranty používá k vydírání Evropy, která je vydíratelná z vlastní viny.

Evropské elity prý umí o svých hodnotách pateticky řečnit, ale neumí je bránit. Západní hodnoty přitom nejsou přirozené jako dýchání. "Právě proto, že život lidí zlepšují, tak jejich uskutečnění a zachování musí být prosazováno silou. Jeden z mnoha důvodů proč tomu tak je, je naprogramovaná konfliktnost vztahů mezi společenskými systémy, ideologiemi a náboženstvími," dodal.

"Prostor, na kterém mají být evropské hodnoty uplatňovány je třeba (a to i násilím) bránit. A vůbec není paradoxní, že násilí slouží k obraně hodnot ze své podstaty mírumilovných. Je to nezbytné právě proto, že jsou vždycky jenom výjimkou, dočasně existující pevninou uskutečněných ideálů v záplavě chaosu. Tento ostrov je ale třeba neustále bránit anebo bude zaplaven. Přesně to Evropě hrozí," podotkl.

V případě migrační vlny by mělo být cílem radikálně a trvale omezit příliv migrantů a kroky tímto směrem je podle analytika potřeba udělat rychle a efektivně. Upozorňuje na příklad Maďarska a na to, že Evropané chtějí platit Turecku za totéž, co Maďarsko udělalo na vlastní náklady, byť i s opačným znaménkem. Maďarsko totiž nepouští migranty dovnitř a Turecko je nemá pustit ven.

"K tomu, aby byla zachována realistická šance na skutečnou asimilaci těch, kteří již v Evropě jsou a hlavně na zachování západních hodnot, se evropské elity nevyhnou tomu myslet a jednat v kategoriích spojených s pojmem "pevnost Evropa". Čím později se to stane, tím ošklivější budou s tím spojené obrázky, abych citoval rakouského ministra zahraničí Sebastiana Kurze. Evropské elity si na tuto práci chtějí najmout Turecko a to samozřejmě stupňuje cenu. Ankara totiž dobře ví, že Evropané sami nejsou schopni svoje hodnoty bránit tak, jak by si to zasloužily," uzavřel Robejšek.

Související

Petr Robejšek (Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons)

Video Grety šokovalo svět. Z Česka přišla rázná reakce

Vašimi planými řečmi jste mi ukradli moje sny a moje dětství, prohlásila Švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg v pondělí v emotivním projevy na klimatické konferenci v New Yorku. Na lídry z desítek krajin světa, kteří se konference zúčastňují, téměř křičela. Její projev se setkal s úspěchem, ale i kritikou.
Petr Robejšek, mentor Realistů

Robejškovi Realisté definitivně končí

Většina členů politického uskupení Realisté dnes rozhodla o ukončení činnosti strany. ČTK o tom informoval Jiří Hynek, který byl kandidátem Realistů v loňských prezidentských volbách. Strana končí po třech letech od založení. Členská základna hlasovala od minulého pondělí do dnešních 16:00.

Více souvisejících

Petr Robejšek uprchlíci

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy