Kardinální buzerace, eurototalitní bludy. U Jílkové to jiskřilo. V hlavní roli Jiří X. Doležal

Praha – Poslanecká sněmovna jedná o plošném zákazu kouření. K novele zákona o ochraně veřejného zdraví bylo předloženo asi 200 připomínek, některé požadují přísnější opatření, jiné naopak úlevy. V pořadu Máte slovo se sešli podporovatelé i zapřísáhlí odpůrci novely. Těm se nelíbí třeba to, že jim chce stát diktovat, jak mají nakládat se svým tělem. Zastánci zákona naopak poukazují na zdraví nekuřáků nebo personálu restaurací.

Jako první se ke slovu dostal  místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Připomněl, že zákon není jen o kouření, ale dotkne se také alkoholu. Předlohu proto označil za prohibiční. Podle šéfa poslaneckého zdravotního výboru a lékaře Rostislava Vyzuly (ANO) jde ale o „ochranu veřejného zdraví", jde tedy o ochranu před návykovými látkami. „Problém je natolik markantní, že je třeba zdraví lidí chránit. Jde o ochranu kuřáků i veřejného zdraví," myslí si Vyzula. „Já jsem se právě vyděsil z toho, co pan Vyzula řekl. Chápu ochranu nekuřáků, o tom se můžeme bavit. Ale pokud chcete chránit kuřáky, zakažte kouření. Jenže to by vašemu nejlepšími ministru financí chyběly miliardy," podotkl Benda.

Podle Martina Kolmana, právníka-nekuřáka z Brna, se však za léčení kuřáků platí více, než kolik zaplatí na pojištění nebo daních. Benda však vypočítal, že díky kuřákům se za rok vybere asi 60 miliard korun. Vyzula však dodal, že na léčbu padne asi 80 miliard. „Počkejte, kolik je rozpočet na zdravotnictví?" ptal se ho občanský demokrat. Když se s Vyzulou shodli na částce asi 260 miliard, Benda se divil. „To mi chcete říct, že třetina peněz jde na léčbu kuřáků? To snad ne. To nemyslíte vážně," nesouhlasil s čísly Benda. I moderátorka Michaela Jílková se do debaty zapojila. „Pokud je kouření tak škodlivé, tak ho zakažte," vyzvala Vyzulu. Podle politika to sice zní hezky, ale tak jednoduché to není. Podle novináře a kuřáka Jiřího X. Doležala jde o neomarxistický a eurototalitní blud. „Jsem dospělý, vychovávám se sám. Uzeniny jsou také rakovinotvorné. A vy jste kandidoval za velkouzenářství," obrátil se na Vyzulu z hnutí ANO novinář. Poslanec ale namítl, že škodlivost kouření je prokázaný fakt, zatímco u uzenin dala Světová zdravotnická organizace jen doporučení.

Kradete mi peníze, zlobil se hospodský

Jeden z diváků, který provozuje restauraci, uvedl, že stát nejprve nařídil zákonem lepší klimatizace, pak oddělené prostory a teď úplný zákaz. Podotkl, že stavební úpravy dělal před pěti lety a že se mu za to ještě ani nevrátily peníze. A kvůli nové regulaci by navíc vše investoval zbytečně. Navíc už ho prý omezuje také elektronická evidence tržeb. „Doslova mi kradete peníze," uvedl. Mnozí diskutující ze stran odpůrců zákona vysvětlovali, že už teď je většina hospod částečně nebo úplně nekuřáckých, a že v době oběda se navíc nekouří téměř nikde. To ale nekorespondovalo s čísly, která představoval zástupce iniciativy Česko bez kouře Jiří Jeřábek. Podle něj je v Česku je 15 procent nekuřáckých restaurací. Jeden z diváků se ptal, zda v případě, že se zakáže kouření i na zahrádkách, budou třeba zahrádky v Ostravě zdravější. Na to mu ale nikdo neodpověděl.

Podle Vyzuly přinesl v různých zemích podobný zákaz asi dvacetiprocentní pokles kuřáků. Podle některých je to ale diktatura. „Mohu dostat popelník?" přerušil na chvíli diskuzi Doležal. Podle zástupce  sdružení Ludwig von Mises Institut obhajující svobodu jednotlivce Martina Urza stojí na jedné straně zdraví jednotlivce a na té druhé regulace, která de facto znamená násilí proti tomu, kdo zákaz nedodržuje. „Je to násilné nucení někoho k něčemu," vysvětloval. Všechny zákazy jsou podle něj jistým způsobem násilí. Vzhledem k tomu, kolik regulací ve státě existuje, už to lidí tak silně nevnímají. „Je to jako byste zmlátil dítě a řekl, že je šikanované a že další rána už mu neuškodí," srovnával další regulaci Urza. Na to mu ale právník Kolman namítl, že právo musí být vynutitelné.

Policie bude mít více práce, častěji bude rušen noční klid

Divák a nekuřák, který se představil jako Javůrek, tvrdil, že se cítí diskriminovaný, protože restaurace mají občerstvovat a že kouření je jen doplňková činnost. I přesto se podle něj kouří téměř všude. Někteří hospodští vyjadřovali obavy o pokles tržeb, podle Jeřábka ale existují desítky studií z celého světa, podle kterých ke změně obratu v podnicích po zákazu kouření nedošlo. Jeden z hospodských ale poukazoval na Velkou Británii, kde podle něj kvůli zákazu kouření přibyla práce policii. Lidé si podle něj stěžovali, že kuřáci stojící před hospodou, rušili noční klid. Podle něj totiž nejdou ven jen tak potichu pozorovat hvězdy, ale kouřit chodí i s kamarády a půllitrem. A rovnou vykouří více cigaret.

Podle Bendy se navíc dá chápat, pokud je omezováno kouření ve veřejných institucích - zákon ale prý směřuje k tomu, že se z restaurací také stanou veřejné instituce. Tak to prý ale není a hospody patří svému provozovateli, který má mít právo sám si určit, zda se tam kouřit bude nebo ne. Jeřábek ale připomněl, že restaurace je zároveň pracovní prostředí a že zaměstnanci mají právo na ochranu zdraví. V tom prý nepomáhají ani oddělené prostory, protože polovina kouře se dostane do nekuřáckých prostot otevřenými dveřmi. „To chcete uzákonit zavírání dveří? To můžete za chvíli zakázat gay bary, protože tam dostanete hemeroidy," rýpnul si JXD.

Servírky musí pracovat v zakouřeném prostředí

Vyzula namítal, že je zákon mířen i na mladé lidi, kteří nejčastěji s kouřením začínají v hospodě jako příležitostní kuřáci. Hlavně se to prý týká žen. Podle jednoho z diváků je to značná demagogie, protože kuřáky před hospodou uvidí děti ze školek i škol kdykoli půjdou kolem. Podle Kolmana ale kuřáci tím, že chodí ven, vykouří méně cigaret. „Navíc se divím, že tady zatím nemáme žaloby, že zaměstnanci dostali rakovinu, jako se to děje třeba v USA," uvedl právník Kolman. Podle Urza ale nikdo nemá práv, aby ho někdo jiný zaměstnal. I servírka, které nechce pracovat v zakouřeném prostředí, může odejít. „Nemůže, pokud ji poslal úřad práce," podotkl Kolman s tím, že by přišla o podporu. Jeden z diváků se přiznal, že kouří, ale že mu zákon nevadí. Prý se tak přinutí kouřit méně nebo dokonce přestat. „Pokud potřebujete, aby vás stát vychovával, odevzdejte občanský průkaz," pustil se do něj JXD. „Vy chcete přestat kouřit, tak přestaňte. Ale nenuťte k tomu milion dalších lidí," dodal Urza. Jeden z diváků pak připomněl, že v Japonsku existuje opačný systém – kuřáci si mohou zapálit pouze uvnitř, protože venku by je viděli jiní lidé, především děti.

„Příště mi řeknete, že jsem tlustý a že nesmím jíst maso a musím jíst zeleninu. Je to moje zdraví a já nechci, abyste mi do toho mluvil," udeřil Urzu na Vyzulu. Poslanec pak namítal, že díky plošnému omezení kouření ve světě ubývá kuřáků. A navíc prý s omezením 78 procent Čechů souhlasí. Benda připomínal, že u hospod je na první pohled podle označení poznat, jestli je kuřácká nebo ne. A podle toho si člověk může vybrat. Otázkou pak podle něj je, jestli kouření u mladých neroste spíše proto, že cigarety jsou v poslední době jakýmsi „zakázaným ovocem" a „revoltou" proti státu. „Když chceme jít se ženou do restaurace na večeři, projdeme celé město a nakonec si namažeme chleba," posteskl si divák Javůrek s tím, že nemá kam jít, protože je všude nakouřeno. „A když není v obci žádná hospoda, tak se kvůli vám musí zařídit, aby to bylo správně? To si myslíte, že musí být vše podle vás?" opáčil mu Benda. „Už je po desáté, tak to mohu říct. Je to kardinální buzerace, dokazují to elektronické cigarety," vysvětloval Doležal s tím, že i na ně se zákaz vztahuje, přestože nekuřáky nijak neohrožují.

Moje tělo není moje, ale státu, zlobil se divák

V té souvislosti jeden z diváků uvedl, že jeho tělo vlastně není jeho, ale státu, protože v Česku existuje socialistické zdravotnictví a člověk tak vlastně platí jakousi daň. „Stát nám sebere 50 procent výdělku a pak lidé nemohou šetřit," vysvětloval mladý divák. Podle Vyzuly jde o lehkomyslný pohled, který ukazuje, že se dotyčný zatím nesetkal s važným onemocněním. Mnozí by se pak podle poslance dostali do obtížné situace. „Vyzulovi je do mých plic tolik, kolik mě do jeho prostaty," zareagoval Doležal. Zároveň se poslance hnutí ANO ptal, zda nejde proti svému svědomí, když na jedné straně hlásá veřejné zdraví, ale na druhé jeho hnutí těží z peněz za uzeniny, které způsobují rakovinu tlustého střeva. „Jádro zákazu je, aby lidé poslouchali. Je to neomarxistická eurofederalistická praxe," dodal JXD.

K elektronickým cigaretám Vyzula dodal jen to, že nemají standardizovanou výrobu a tak není jasné, jestli je v nich nějaká škodlivina, které se dostává do vyfukované páry. „Dokažte, že to škodí ostatním, ne, že to škodí mě," vyzval ho novinář. Podle Jeřábka jsou elektronické cigarety snadněji dostupné a i proto se k nim mladí lépe dostanou. „Nikdo z vás nemá právo na restauraci. Nikdo vás tam nenutí chodit," připomínal Urza. Podle Jeřábka to ale není úplně pravda, protože někdy se tomu člověk nevyhne. Jako příklad uváděl svatbu, pracovní setkání nebo akci s přáteli. „Takže když bude na svatbě 20 kuřáků a vy jeden nekuřák, ostatní se vám mají přizpůsobit? To je jako byste šel ke kuřákům na návštěvu a řekl jim, že nepřijdete, pokud budou u sebe doma kouřit," ptal se Benda. Urzu dodal, že snad není Jeřábek nesvéprávný a pokud do kuřáckého prostore nechce, prostě nepůjde. „A to mám sedět doma?" ptal se Jeřábek. Mladá divačka pak poukazovala, že by musela omezovat svůj společenský život, kdyby se tím řídila.

„Jde vám vážně o zdraví? Váš předseda tady minule hlásal levnější pivo," nevěřil argumentaci Vyzuly jeden z diváků. „Je to o svobodě nekuřáků a ne omezování kuřáků," komentovala zákon divačka. „Moje svoboda je zakouřit si ve vlastní hospodě," namítl jeden z restauratérů. Benda na závěr dodal, že vzhledem k různým návrhům se snad zákon ještě změní a v některých směrech upraví – například u elektronických cigaret nebo u stavebně oddělených kuřáren. Vyzula naopak dodal, že by ho podpořil i třeba se zmiňovaným zákazem elektronických cigaret.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Kouření

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území

Izraelská armáda zesiluje operace v jižním Libanonu, kde se k dosavadnímu vojsku připojila nová divize. Současně izraelské nálety zasáhly oblast u íránského velvyslanectví v syrském Damašku. Konflikt s hnutím Hizballáh stále eskaluje, izraelská protivzdušná obrana čelí stovkám raket. Izrael nadále hlásí zásahy členů vedení této teroristické organizace.

před 5 hodinami

Větrný rukáv

Větrné počasí zasáhne část Česka. Platí výstraha

Meteorologové opět varují před větrným počasím v části Česka v souvislosti s přechodem studené fronty od západu, který se očekává ve čtvrtek. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

před 5 hodinami

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jsou v tom nevinně? Jurečka vysvětluje, proč mají růst platy politiků

Vlnu nevole u české veřejnosti vzbudila informace, že platy politiků od ledna opět stoupnou. Vláda sice od návrhu nedává zcela ruce pryč, ale snaží si je nad ním umýt. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) totiž výdělky porostou kvůli letošnímu rozhodnutí ústavních soudců. 

před 6 hodinami

Dálnice v Německu, ilustrační fotografie. Prohlédněte si galerii

Autem po Evropě: Jak kvalitní jsou silnice a kolik stojí dálniční známky? Česko chystá novou cenu

Ceny dálničních známek v Evropě se často výrazně liší a mnohdy nemusí odpovídat kvalitě poskytovaných služeb. V Česku znovu vzrostou ceny od roku 2025 na základě inflace a rozšíření dálniční sítě. Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka zdůraznil, že příjmy z poplatků jsou klíčové pro financování modernizace a výstavby dopravní sítě.

před 6 hodinami

Petr Pavel a jeho žena Eva.

Měsíční paušál pro první dámu? Chtěl jsem napravit, co je nefér, říká Pavel

Prezident Petr Pavel se v úterý zapojil do vyhrocené debaty kolem návrhu, který by první dámě přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační výdaje. Pavel tvrdí, že chtěl napravit zejména neférovou situaci, kdy manželce prezidenta není hrazeno zdravotní a sociální pojištění a zároveň se jí roky v této pozici nezapočítávají do důchodu.  

před 7 hodinami

Joe Biden

Zas*aný Putin, ulevil si Biden. Trump si se šéfem Kremlu volá, tvrdí slavný novinář

Americký investigativní novinář Bob Woodward brzy vydá novou knihu s titulem „Válka“. Odhaluje v ní zdánlivě šokující informace o průběhu války na Ukrajině a v Izraeli, ale i vše ze zákulisí Bílého domu za Joea Bidena. Rovněž prohlásil, že si Donald Trump od doby, co odešel z funkce amerického prezidenta, až sedmkrát volal s ruským lídrem Vladimirem Putinem.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Norsko vyhlásilo druhý nejvyšší stupeň teroristického ohrožení. Ozbrojí všechny policisty

Norsko vyhlásilo druhý nejvyšší stupeň teroristického ohrožení kvůli zvyšujícímu se riziku útoků, zejména proti židovským a izraelským cílům. Informovalo o tom v úterý národní policejní ředitelství.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy