Švejnar: Nejsem Antizeman. Obrat na Východ je ale nebezpečný

Praha - Hostem pořadu Vaše téma byl tentokrát světově uznávaný ekonom Jan Švejnar. Zpovídala ho moderátorka Michaela Šmídová, řeč byla o kandidatuře na prezidenta i zahraničí politice.

Moderátorka nechodila kolem horké kaše a hned se Švejnara zeptala na jeho politické ambice. "Zatím o kandidatuře na prezidenta nepřemýšlím. Nemůžu říct, jestli to nastane nebo ne, zatím to nevím," řekl ekonom a bývalý kandidát na prezidenta.

K současné hlavě státu má ale poměrně velké výhrady. "Nejsem Antizeman, ale myslím si, že je velmi nebezpečné, když prezident kritizuje spojence v EU a USA a začne se otáčet na Východ. My bychom měli zastávat pozici, kterou ve světě máme," myslí si Švejnar.

"My už jsme to zažili na vlastní kůži a své o tom ví i na Krymu. A měly by to být právě východní a středoevropské státy, které přesvědčí ty západní o tom, že je to nebezpečí, ne naopak," doplnil ještě k tématu.

Zeman na Švejnarův účet a otázku případné kandidatury prohlásil, že prezidnet by se měl k domácím tématům vyjadřovat častěji než jednou za pět let. Narážel tak na fakt, že Švejnar žije a pracuje také v USA.

"To je strašně zajímavé, že si on nebo jeho lidi nezjistili, že tady působím na půl úvazku. V globálním světě to tak funguje, sportovci, umělci i vědci žijí jednou nohou zde a jednou nohou jinde. Abychom byli na špici, musíme to tak dělat. Zeman nikdy nebyl jinde než tady, a tak ho ani nikam nezvou," okomentoval nařčení Švejnar.

Zároveň si ale myslí, že Evropská unie opravdu migrační krizi nezvládla. "Není to poprvé, kdy Evropa zažívá velkou vlnu migrace, takže jsem se hodně divil, že nebyla připravena žádná strategie," sdělil Švejnar.

Do určité míry to podle něj ovlivnil i fakt, že EU v současnosti nemá velké lídry. "To je vidět i na řešení řecké krize. Řecko představuje 2 % ekonomiky EU, což je skoro zanedbatelná statistická chyba, ale pitvali jsme se v tom dva roky. Silní lídři by přišli s řešením, které by prosadili, a šlo by se dál," podotkl ekonom.

Uprchlíci by se ale podle něj neměli házet do jednoho pytle. "Rozlišovat musíme politické a ekonomické migranty a pro oba typy by měla Evropa mít nachystanou rozdílnou politiku. V současnosti přibývá seniorů a naše společnost není udržitelná. V tom by mohlo začlenění migrantů pomoci," uvedl Švejnar.

"Je ale potřeba mít národní diskuzi, do jaké míry chceme být multikulturní, nebo si držet jen svou kulturu. Jsou země, které jsou toho schopny a které ne. Jediné, co vyvolává větší spory, je pak rychlejší a větší míchání kultur," prohlásil ekonom.

A vyjádřil se ke světové politice a volbám v USA. S dvojím občanstvím může totiž Švejnar volit i tam. "U Trumpa je problém jeho nepředvídatelnost. Má dost extrémní názory, které mohou sahat jakýmkoliv směrem. V tomto ohledu je Hillary Clintonová přijatelnější a její volbou můžeme zabránit větší katastrofě," uzavřel Švejnar.

Související

Ilustrační fotografie.

Česká ekonomika by se měla co nejdříve navrátit k cenové stabilitě, řekl Hampl

Česká ekonomika by se měla co nejdříve navrátit k cenové stabilitě, "jinak bude trpět," řekl dnes v Otázkách Václava Moravce v České televizi předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. Nesouhlasí proto se snahou České národní banky (ČNB) zanechat úrokovou sazbu na současných sedmi procentech. Měla by ji zvýšit, ale nedělá nic, doplnil. 
Jan Švějnar, autor: Michal Louč

Dlouhá jednání o vládě mohou poškodit ekonomiku, varuje Švejnar

Dlouhá a komplikovaná jednání o sestavení nové vlády mohou ohrozit ekonomickou stabilitu země a její křehký hospodářský růst. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ředitel centra IDEA Jan Švejnar. Nyní je správná doba na restart ekonomiky, ČR se musí vrátit k reformám, doplnil člen Národní ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček.

Více souvisejících

Jan Švejnar prezident čr

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe zemřel před 175 lety. Zabily ho drogy a alkohol

Před 175 lety, sedmého říjnového dne roku 1849, zemřel teprve čtyřicetiletý americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe. Ten se zapsal do historie nejenom svými specifickými hororovými a mystickými díly, ale také skandálním způsobem života pod vlivem drog a alkoholu. Právě závislost na omamných látkách byla příčinou jeho předčasného skonu.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izrael varuje Írán: Skončíte jako Pásmo Gazy nebo Bejrút

Izraelský ministr obrany Joav Galant varoval Írán, že pokud se pokusí ublížit Izraeli, může čelit podobnému osudu jako Pásmo Gazy nebo Bejrút. Uvedl to server ABC News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy