Známý zpěvák o dalajlamovi: Stydím se za naše politiky. Tahle motivace je rudá, páchne krví a má mnoho nul

Praha – Kromě politiků se k návštěvě dalajlámy vyjadřují o další osobnosti společenského života. Jednou z nich je zpěvák Tomáš Klus. Ten se poměrně ostře pustil do těch politiků, kteří se s tibetským duchovním vůdcem odmítli setkat.

„Dnes nám opět naše politická reprezentace dala Dalajlámovým nepřijetím důvod k zamyšlení nad tím, jaký morální kredit vlastně mají ti, které jsme si zvolili. Já osobně se stydím a Jeho Svatost zde srdečně vítám a jsem ve vší úctě," uvedl na sociálních sítích zpěvák.

Psali jsme: Nejvyšší ústavní činitelé: Politici, kteří se setkali s dalajlámou, nezastupovali ČR. Vztahy s Čínou jsou velmi přínosné Mynář hájí prohlášení ústavních činitelů k Číně: Peking by mohl uvalit na ČR sankce Servilita, ohnutá páteř. Kvůli dalajlámovi a Číně se strhla velká přestřelka, zapojili se Herman, Hamáček i Kalousek Pravice tepe ústavní činitele kvůli dalajlamovi: Čína může hrozit akorát prodejem Slavie  

Jeden z uživatelů mu však opáčil, že nechápe, proč by nemohli mít lidí svůj názor a říct, že si nepřejí se s někým setkat. „Jde o to, jaká motivace je za oním 'názorem'. Tahle motivace je rudá, páchne krví a má mnoho nul. Jsme malá země, o to větší by proto měla být naše srdce," myslí si Klus.

Později umělec na svém profilu sdílel velmi diskutované prohlášení nejvyšších ústavních činitelů,.Prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch ČSSD), Hamáček a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v něm uvedli, že setkání několika českých politiků s dalajlamou nejsou výrazem změny oficiální politiky Česka. Považovali by za nešťastné, aby byly takto kýmkoliv vnímány. Vztahy ČR a Číny jsou podle nich velmi přínosné a užitečné a je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet.

K němu přidal text své písně „Žabí Král", ve které mimo jiné zpívá, že „Žába, co ve tmě zuby cení, v místech, kde pramení voda čirá, nechá tě hodiny žízní zmírat a prstíčkem hrabat. Kdo prosí ji o milost,  toho má v moci jak lacinou děvku  zlomenou v bocích."

Související

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma Rozhovor

Povstání Tibeťanů proti čínské armádě vypuklo před 65 lety. Spustila jej fáma, uvádí odborník Kučera

Před 65 lety, 10. března 1959, vypuklo v tibetské Lhase rozsáhlé povstání. Přestože odpor místního obyvatelstva proti čínské nadvládě sílil již delší dobu, bezprostřední rozbuškou se stala fáma o chystaném zatčení tibetského duchovního vůdce Dalajlámy a jeho následný útěk, vysvětluje Ondřej Kučera v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na moderní čínské dějiny z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci také upozorňuje, že Tibet měl před čínskou anexí velice komplikované postavení a vnitřní uspořádání, nejednalo se však o otrokářský režim, jak bývá Pekingem podsouváno. Dále vysvětlil například to, jakou roli v eskalaci odporu v Tibetu sehrály Spojené státy, proč je obtížné určit počet obětí povstání a jaké mělo dopad na další vývoj Tibetu.
Tibetský duchovní vůdce dalajlama přijel do Prahy (17. října 2016)

Dalajlama se poprvé od počátku pandemie objevil na veřejnosti

Tibetský duchovní vůdce dalajlama se dnes po zhruba dvouleté přestávce objevil na veřejnosti. Veškerou veřejnou činnost přerušil kvůli pandemii covidu-19, ven vyšel pouze jednou, aby se nechal naočkovat v nemocnici. Druhou dávku dostal doma, píše list Hindustan Times.

Více souvisejících

H. H. Dalajlama Tomáš Klus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy