Zeman způsobil další problém? Uprchlíci do Česka nechtějí, objevilo se ale něco, o čem se nemluví

Praha - Terčem nevraživosti mnoha Čechů se v posledních měsících stali migranti, kteří tak přebrali bezútěšnou roli Romů. Předseda nevládní organizace Společenství Romů na Moravě Karel Holomek ale upozorňuje, že jelikož se u nás migranti ve velké míře neobjevují, do popředí se opět dostávají právě Romové. A za nenávistí k nim stojí prý prezident Miloš Zeman.

V úterý 18. října došlo v pizzerii v Žatci za zcela jasných okolností k usmrcení mladého Roma. Podle Holomka je na celém případu nejzávažnější fakt, že "banální obtěžování hostů a personálu restaurace" skončilo smrtí.

"V době, kdy tento člověk již ležel na zemi, skupina asi 4 lidí do něj brutálně kopala a pravděpodobně jeden kop do oblasti krku byl smrtelný. Jaká nenávist musela v těch lidech být, že vyústila v tak brutální a nelidské chování," popisuje Holomek.

Podle něj není pochyb, že v podtónu této brutality bylo vybíjení si hluboké a neukojené nenávisti vůči příslušníku jiné skupiny obyvatelstva než té pravé české. Incident by totiž podle něj v případě jiného „obtížisty" skončil maximálně vyhazovem bez další úhony.

"Jak se ale mohlo stát, že v průběhu let – a až za budování demokratické a někdy říkáme, že i humánní společnosti, došly věci až do takové nelidské brutality? Smutnou pravdou zůstává ukázka toho, jak dokážeme být vůči sobě nenávistní. Jasně! K takovým případům usmrcení Romů v minulosti došlo již několikrát, ale nikdy ne za okolností, které vyvolaly veřejný vztek dovršený smrtí," podotkl na blogu na aktualne.cz a dodal, že jednu dobu usoudil, že nyní muslimové přebrali roli Romů v obecném sdílení nenávisti a Romové si tak mohli chvíli oddechnout. "Migranti ani muslimové se tu neobjevili, tak jsou na pořadu opět Romové?" ptá se nyní.

"Jestliže kdokoliv dává do společnosti signály o nebezpečných migrantech, muslimech, jedněmi ústy do stejné řady řadí i ty, kteří jsou jiní a mohli by také být nebezpeční: Romové. Místo kultivace vzájemných vztahů občanstva, které tu žije pospolu už hezkou řádku let, zasévání nesváru a nenávisti. Všichni zažíváme to, co by před nějakými deseti léty bylo považováno za nechutné a při nejmenším nemístné. Dnes norma a nikomu to příliš nevadí," dodal.

V čele těch, kteří v tomto směru udávají "nechutný tón", podle něj stojí prezident Miloš Zeman. "Těch přešlapů právě vůči Romům měl už přespříliš, kromě jiného. To není jen neškodná rétorika z úst někoho, kdo je slyšen a viděn. To je návod: vše je dovoleno! Dnes jsem byl svědkem jakési pietní akce za mrtvého Miroslava Demetera , tak se ten nešťastný člověk jmenuje, za jeho děti a rodinu v brněnském středisku Drom (Cesta). Sešlo se tu snad 150 lidí, z 90 % Romů: přiměřený akt vzájemné solidarity," podotkl.

"Kdyby takhle houfně Romové dokázali vyjádřit svůj názor v klidu a spontánně při jiných příležitostech, považoval bych to z jejich strany za dobrý, občansky angažovaný postoj. Třeba účastí ve volbách, kdy svým hlasem dají průchod adresně dobré politice a lidem, kteří si zaslouží jejich důvěru. A naopak: zavrhnou ty, kteří si jejich důvěru nezaslouží. Budou mít k tomu brzy příležitost v nastávajících volbách do Sněmovny a volbě prezidenta následně. Snad už by mohli mít jasno v tom, komu dát svůj hlas a komu už v žádném případě ne," uzavřel Holomek.

Související

Více souvisejících

Romové Karel Holomek

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 32 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 53 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy