Na protest proti Zemanově kandidatuře klidně zemřu, říká chartista držící hladovku. Lidé už mu píší, aby přestal

Lipník nad Bečvou - Někdejší chartista Tomáš Hradílek drží hladovku na protest proti prezidentské kandidatuře Miloše Zemana. Ood prvního listopadu přestal přijímat potravu. Někteří lidé mají ale obavy o jeho zdraví a proto jej žádají, aby svou protestní hladovku ukončil.

Bývalý ministr vnitra a člen vlády Petra Pitharta podle Přerovského deníku uvedl, že má život rád. „Avšak svou zemi mám rád ještě více,“ uvedl dvaasedmdesátiletý Hradílek. Zeman, se kterým se Hradílek zná z porevolučních let, ho prý zklamal, protože rezignoval na kultivování a humanizování naší společnosti.

Hradílek tvrdí, že se k hladovce odhodlal už před rokem a půl, kdy mu zemřela manželka. Chce prý hladověním dosáhnout toho, aby Miloš Zeman zrušil svou opětovnou kandidaturu na funkci hlavy státu. V pro Impuls také řekl, že i kvůli současné hlavě státu zažíváme největší krizi demokracie od revoluce. 

„Já jako zodpovědný občan prakticky celý život sledují společnost, ve které žiji a musím přiznat, že jsem od listopadu 89 nevnímal krizovější situaci, než je v současné době," uvedl Hradílek.

Na facebooku už vznikla skupina „Výzva pro Tomáše Hradílka", která chce chartistovi jeho hladovku rozmluvit. Její zakladatelé apelují na občany, aby Hradílkovi poslali vzkaz, přiložili také vzor dopisu, který už byl na Hradílkův mail odeslán.

„Vážíme si Vaší snahy ochránit demokratické hodnoty, které jste společně s mnohými statečnými lidmi vybojoval pro naši zem. Chápeme Vaše obavy o její budoucnost, chápeme, že představa dalších pěti let, kdy by v čele státu stál prezident Zeman, je pro Vás nepřijatelná. Ani nám není budoucnost lhostejná. Svobodu, k níž jste tak přispěl, vybojováváme každý den, v debatách, stanoviscích i konkrétních činech. Svoboda a demokracie jsou tím, co jsme získali a co nesmíme ztratit,“ píší v dopise Hradílkovi například olomoucký politolog Pavel Šaradín či senátorka Jitka Seitlová. „Berete na svá bedra úkol nejobtížnější. Vaši oběť však odmítáme, nemůžeme ji přijmout. Přerušte prosím svůj protest a důvěřujte nám! My věříme Vám a potřebujeme Vás, abychom mohli svobodu a demokracii bránit společně!“ dodávají autoři výzvy.

Hradílek přiznal, že ho řada lidí od hladovky odrazuje. On je prý ale připravený přinést i nejvyšší oběť, tedy zemřít. „Je třeba přinášet oběti,“ trvá na svém.

Otevřený dopis prezidentu České republiky, panu Miloši Zemanovi  

Dobrý den, pane prezidente.

Předpokládám, že si na mne i po mnoha letech ještě vzpomenete. Od listopadu 1989 jsme se totiž setkávali na různých pracovních jednáních Koordinačního centra Občanského fóra, dále pak jako poslanci na půdě Federálního shromáždění ČSFR a po rozpadu Občanského fóra také na schůzích poslaneckého klubu Občanského hnutí.

Udivoval jste svými řečnickými schopnostmi, oceňoval jsem Váš významný podíl na zformulování volebního programu, se kterým Občanské fórum vyhrálo v České republice první svobodné volby, a vysoce jsem hodnotil Vaši vytrvalost, s níž jste ve Federálním shromáždění prosadil přijetí zákona, díky kterému se státní svátek „Den vítězství“ slaví v souladu se zeměmi západního civilizačního okruhu již 8. května. Tyto mé pozitivní zkušenosti s Vámi způsobily, že jsem také Vás v první přímé prezidentské volbě považoval za jednoho z volitelných kandidátů. Jednoznačně jsem však v obou volebních kolech upřednostnil pana Karla Schwarzenberga. 

Jsem velmi rád, že jsem Vám nikdy nedal svůj hlas, neboť jste mne při výkonu Vaší funkce hluboce zklamal. Snad s výjimkou Vašeho vztahu ke státu Izrael a Židům vůbec neshledávám ve Vašich počinech a stanoviscích téměř nic zásadně pozitivního a postrádám u Vás skutečnou státnickou moudrost. Zcela jste, a dost možná, že vědomě, rezignoval na kultivování a humanizování naší společnosti, tedy na její zušlechťování. Právě nevtíravé a příkladné úsilí v této sféře já považuji za nezbytnou součást zdárného výkonu funkce prezidenta. Výsledky nedávných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky mne naplňují obavami, že se budete v součinnosti s čelními činiteli vítězné síly, vzešlé z těchto voleb, aktivně podílet na destrukci zavedeného ústavního systému naší zastupitelské demokracie.

Pane prezidente, v oblasti zahraničně politické jsem z Vašeho působení doslova zděšen. Ptám se, kam se vytratil Vámi důrazně proklamovaný eurofederalismus, proč oslabujete naše transantlantické vazby ve prospěch provýchodní orientace? Vždyť Vy svým konáním výrazně napomáháte tomu, aby východní velmocenská chapadla prorůstala celou naší zemí. A s tím se já jako zodpovědný občan nemohu a nesmím smířit. 

Pane prezidente, s veškerou naléhavostí Vás proto žádám, abyste zrušil svou kandidaturu na Vaše druhé funkční údobí, neboť se obávám, že pokud budete opět zvolen, bude to neštěstí pro naši zemi, bude to znamenat další zpochybňování těch hodnot a ideálů, o jejichž naplňování zodpovědní občané usilovali a stále usilují. Abych zdůraznil závažnost svého požadavku, sděluji Vám své rozhodnutí, že od 1. listopadu 2017 přestávám přijímat jakoukoliv potravu. Své nepřerušované striktní hladovění ukončím jedině tehdy, když Vy závazně a nezvratně zrušíte svou opětovnou kandidaturu na funkci hlavy státu. 

Na světě se mi líbí a život mám velice rád. Avšak svou zemi mám rád ještě více.

V Lipníku nad Bečvou 31. října 2017

Tomáš Hradílek

Signatář a bývalý mluvčí Charty 77 

Související

Soud, ilustrační fotografie

11 let stará pomluva? Soud opět zamítl žalobu Hučína na exministra Hradílka

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes opět zamítl žalobu někdejšího disidenta a bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína na někdejšího ministra a bývalého mluvčího Charty 77 Tomáše Hradílka týkající se ochrany osobnosti. Hučín po něm žádal v dlouholetém procesu omluvu a půl milionu korun kvůli tomu, že jej údajně před 11 lety pomluvil v tisku. Soudy se případem zabývají od roku 2008. Ostravský krajský soud žalobu čtyřikrát zamítl, do kauzy však již dvakrát na základě Hučínova dovolání zasáhl Nejvyšší soud.

Více souvisejících

Tomáš Hradílek (hladovka proti Zemanovi) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 24 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy