Cenzura, normalizace, zuří lidé. Knihovna zrušila akci protiislámského sociologa Hampla, je z toho poprask

Praha – Hodně bouřlivé reakce vyvolalo rozhodnutí Krajské vědecké knihovny Liberec zrušit plánovanou besedu se sociologem a hlasitým kritikem migrace a islámu Petrem Hamplem. Do diskuze se zapojil i mluvčí prezidenta Miloše Zemana, který se Hampla zastal.

Diskuze se podle pozvánky měla konat ve středu 6. června v 17:00 v malém sále Krajské vědecké knihovny Liberec. Akci pořádal spolek Naštvané matky, Hampl na ní měl představit svou novou knihu Prolomení hradeb. Zakladatelka naštvaných matek Eva Hrindová však v pondělí na facebooku informovala, že knihovna akci zrušila.

„Je mi líto, ale Vaši plánovanou akci o knize p. Hampla rušíme. Obsah knihy a názory, které jako "Naštvané matky" prezentujete na FB, se neslučují s názory zastávanými knihovnou. Omlouvám se, že je to takto na poslední chvíli, ale byla jsem delší dobu v zahraničí a neověřila jsem si řádně všechna fakta,“ napsala Hrindové ředitelka knihovny Blanka Konvalinková. Hrindová doplnila, že spolek momentálně hledá náhradní prostory.

Zpráva o zrušení akce vyvolala divoké reakce. Příznivci Hampla a jeho myšlenek se pořádně naštvali. „Od kdy může knihovna jako veřejná instituce určovat které názory jsou dobré a které špatné? Není to náhodou v rozporu se zákonem a zneužití pravomoci?“ zajímalo jednu z diskutujících. „Netuším, ale je to jasné přiznání se k cenzuře - bez vytáček a bez nějakého kamuflování,“ doplnila ji Hrindová.

Hrindovou a Hampla podpořil i Jiří Ovčáček. „Co bude příště? Budou se vyřazovat knihy, které se “neslučují s názory zastávanými knihovnou”?“ zajímá hradního mluvčího. „Extremista je podle mínění nepřátel svobody a demokracie každý, kdo má odlišný názor,“ pokračoval.

Spor se dotkl i stránek knihovny na facebooku. Příznivci Hampla a naštvaných matek tam vedení knihovny kritizují a dávají knihovně špatné hodnocení. „V čem že se tenhle přístup přesně liší od normalizačního? Ostuda vědecké knihovny v Liberci - jako veřejná instituce by určitě neměla kádrovat a na poslední chvíli, zřejmě opět na udání nějakého uvědomělého sluníčkáře, rušit domluvenou akci,“ postěžoval si jeden z Čechů.

„Krajská vědecká knihovna Liberec = knihovna, která bude čtenářům poskytovat ten jediný a správný cenzurovaný názor, která nectí svobodu slova a která považuje čtenáře za nesvéprávné ? Nebylo to tu už? Domnívala jsem se, že knihovna je veřejným prostorem, na jehož provoz je přispíváno daňovými poplatníky různého názorového spektra. Že je knihovna místem, kde si člověk díky mnoha pramenům, často protichůdným, může utvořit na věc vlastní názor....o to jste čtenáře a posluchače zrušením besedy s panem Hamplem připravili,“ přidala se další naštvaná diskutující.

Co bude příště? Budou se vyřazovat knihy, které se “neslučují s názory zastávanými knihovnou”?

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 5. června 2018

Další ale postoj knihovny a její šéfky schvalují. „Jsem rád, že Krajská vědecká knihovna se nepošpinila návštěvou P. Hampla, člověka, který vybízí k náhodnému zabíjení muslimů ve jménu kolektivní viny a spolkem Naštvané matky, vyhlášeným sdružením hysterických xenofobních žen, povětšinou zralého věku. Akce tohoto formátu do knihovny nepatří, ať si pro propagaci nenávistné knihy Prolomení hradeb (či jak se to veledílo jmenuje) najdou soukromý sál,“ pochválil knihovnu uživatel.

„Pět hvězd za sympatický postoj vůči xenofobním a jiným nenávistným skupinám. Centrum vzdělanosti by se nemělo podílet na šíření omezených pohledů na svět, zvláště takových, které vybízí k nenávisti a agresi vůči určitým skupinám lidí. Takových, kde dochází ke generalizaci a propagaci zloby. Takových, které z nenávisti dělají mravní zásadu. To vše je způsobeno nevzdělaností a knihovny jakožto humanitní organizace by neměly takové postoje pomáhat šířit, přesně jako ta Liberecká,“ přidala se další diskutující.

Související

Více souvisejících

Petr Hampl Eva Hrindová (Naštvané matky) Liberec Knihovny Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy