Zabavování dětí, vyhlazovací tábory a nadvláda homosexuálů? Kvůli kázání v katedrále sv. Víta to vře, padlo i trestní oznámení

Česká ženská lobby podává trestní oznámení na katolického kněze a bývalého ministra školství Petra Piťhu. Monsignor Piťha se podle právniček České ženské lobby mohl dopustit úmyslného šíření poplašné zprávy, když ve svém nedávném kázání ve svatovítské katedrále kritizoval tzv. Istanbulskou úmluvu.

Skupina poukazuje na Piťhovo kázání z 28. září letošního roku. V kostele sv. Víta podle ženské lobby mystifikoval veřejnost a věřící ve snaze přesvědčit je, že Istanbulská úmluva, mimo jiné, rozvrací rodiny a povede k deportaci občanů do výchovných táborů.

„Podáváme trestní oznámení na římskokatolického hodnostáře a bývalého ministra školství Petra Piťhu. Dle názoru našich právniček se v průběhu svého kázání v kostele sv. Víta, mohl dopustit trestného činu úmyslného šíření poplašné zprávy o Úmluvě Rady Evropy o potírání násilí vůči ženám, tzv. Istanbulské úmluvě. Dle našeho názoru využil vlivu vyplývajícího z jeho postavení, aby zamezil ratifikaci mezinárodní úmluvy, jejímž primárním účelem je ochrana lidských práv,“ uvedla na sociálních sítích Česká ženská lobby.

Piťhovo kázaní koluje například i na sociálních sítích. „Vaše rodiny budou roztrženy a rozehnány. Bude k tomu stačit, že dětem řeknete, že muž a žena nejsou totéž. Vezmou vám děti a zatají vám, kam je zašantročili, kam je prodali, kde je vězní. Postačí k tomu křivé obvinění. Za každý nesouhlas budete deportováni do nápravně-výchovných pracovních táborů vyhlazovacího charakteru," kázal.

„Homosexuálové budou prohlášeni za nadřazenou vládnoucí třídu, vy budete patřit k podřadné výpomocné třídě a pracovat podle pokynů mocných elit, které budou určovat, co se smí a co se nesmí říkat. Budete postaveni pod všechny živočichy, kteří se pohlavně rozmnožují, protože pro kočky, žáby ani hmyz zaváděné zákony neplatí,“ uvedl Petr Piťha ve svém kázání na svátek svatého Václava. 

Kritizoval především Istanbulskou úmluvu, dokument Rady Evropy namířený zejména proti páchání násilí na ženách. Úmluvu označil za nedemokratickou a diktátorskou. Její autory obvinil z inspirace marxismem a nacismem. Istanbulské úmluva mimo jiné definuje pohlaví jako společensky konstruovanou kategorii, jež určuje specifickou roli a chování jak pro muže, tak pro ženy.

Na sociálních sítích vyvolala jeho slova velký rozruch, většina diskutujících Piťhova slova odsoudila. Ke kauze se vyjádřil například i mluvčí prezidenta Miloše Zemana, který se naopak jednoho z předních zástupců církve zastal.

„Novodobí totalitáři útočí na svobodu slova. Plně tím potvrzují slova Mons. Piťhy. Nebezpečím pro demokracii nejsou “starokomunisté”, ale tyto neomarxistické spolky, které útočí na odlišné názory. Smutné je, že demokratické strany k tomuto nebezpečí mlčí!“ uvedl v reakci na žalobu podanou českou ženskou lobby.

„To je spíš drzost než cokoliv jiného,“ připojil se k jeho slovům advokát a zástupce české ombudsmanky Stanislav Křeček.

Neomarxistická Česká ženská lobby útokem na Mons. Piťhu hrubým způsobem porušuje Listinu základních práv a svobod: pic.twitter.com/YJ1NIbwFMg

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 11. října 2018

Ovčáček připomněl také, že v České republice existuje svoboda slova. „Neomarxistická Česká ženská lobby útokem na Mons. Piťhu hrubým způsobem porušuje Listinu základních práv a svobod,“ dodal mluvčí Hradu.

Související

Předávání státních vyznamenání (28. říjen 2019)

Zeman si letos vyřídil účty jinak. Seznam vyznamenaných je chaos, píše tisk

Seznam čerstvých nositelů státních vyznamenání je velmi pestrou směsicí osobností, píšou české deníky. Podle Lidových novin (LN) se vyznamenaní dělí do tří skupin: Jsou to váleční veteráni, bojovníci za svobodu a jiní hrdinové, dále osobnosti kultury, vědy a veřejného života a pak známí, kamarádi a podporovatelé prezidenta.
Petr Piťha

Nadvláda homosexuálů? Výroky Piťhy o Istanbulské úmluvě nejsou trestný čin, řekl žalobce

Výroky kněze Petra Piťhy o takzvané Istanbulské úmluvě nebyly trestný čin. Trestní oznámení České ženské lobby (ČŽL) kvůli Piťhovu kázání vyhodnotil státní zástupce jako nedůvodné. Slova o nadvládě homosexuálů, odebírání dětí či koncentračních táborech po přijetí dokumentu označil za záměrnou dezinterpretaci a zveličení bez podkladu v textu. Česká ženská lobby o tom dnes informovala ČTK. Citovala z vyjádření státního zástupce. O přezkoumání rozhodnutí žádat nebude.

Více souvisejících

Petr Piťha Istanbulská úmluva o potírání násilí na ženách Církev ženy Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy