Disident "Magor" Jirous bojoval jen za sebe a na ostatní kašlal?

Plzeň - Tradiční Cenu 1. června udělila na svém mimořádném zasedání Rada města normalizačním režimem perzekvované socioložce Jiřině Šiklové a disidentu Ivanu Martinu „Magoru“ Jirousovi, který strávil osm let v komunistických vězeních. Mediafaxu to v pátek řekla mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.

S návrhem udělit letošní cenu Jiřině Šiklové se na radu města obrátili dva Plzeňané, Květuše Sokolová a Petr Marovič. „V normalizačních letech byla Šiklová perzekvována a po procesu v roce 1981 pak jedenáct měsíců vězněna a obviněna z organizovaného podvracení republiky ve spojení s cizími mocnostmi,“ uvedla kromě jiného v návrhu Sokolová.Zesnulý Ivan Martin „Magor“ Jirous získal nominace hned tři. Od Moniky Stehlíkové, Radovana Kodery a Romana Černíka. Děkovný dopis přečetla jeho autorka a dlouholetá Jirousova přítelkyně Dana Němcová. „Byl jsi náročný, ale myslím, že ve vztahu k pravdě a velikosti lidského údělu i uctivý a pokorný. Plzeňské ocenění Ti plně náleží! A neškleb se! My – Tvoji – Tě máme stejně rádi a i to pivo si za Tebe dáme,“ zakončila Němcová.Letošní výběr oceněných provázely mezi představiteli města velké emoce. Například zastupitel za KSČM Jiří Valenta zpochybnil výběr Jirouse poté, co nechal ostatním při jednání zastupitelstva promítnout 90vteřinový záznam, kde Jirous tvrdí, že bojoval jen sám za sebe a český národ ho nezajímá."Mnohem více mi vadí, že paní Šiklová seděla v KSČ v době, kdy tu perzekuovali lidi za protesty proti finanční reformě 1. června 1953," řekl zastupitel za Občané.cz Marcel Hájek.„Možná by stálo za úvahu tu cenu každý rok neudělit, ale pouze tehdy, když tu bude osobnost, která si tu cenu zaslouží," okomentoval situaci bývalý primátor a současný zastupitel za ODS Jiří Šneberger.Cenu 1. června uděluje už 19 let Rada města Plzně jako připomínku protestu Plzeňanů proti měnové reformě v roce 1953, a to za významný přínos k objasnění a prosazení principu demokracie, svobody a spravedlnosti a za důslednou obhajobu lidských práv a svobod. Cenu již získalo dvacet osobností, kromě dnešních laureátů například Jefim Fištejn, Pavel Medek či Dana Němcová.

Související

Více souvisejících

Plzeň disidenti

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy