Co lidé skutečně očekávali od voleb? Čtěte průzkum

Praha - Co lidé očekávali od předčasných voleb? Skoro polovina z těch, kteří čtrnáct dní před volbami uváděli, že půjdou volit, chtěla celkově zlepšit fungování státu a řešit dlouhodobé problémy země. Méně často zmiňovali lidé sociální jistoty, životní úroveň či hospodářský růst. A jen necelých deset procent očekávalo od voleb, že se objeví nové tváře v politice. Informuje průzkum STEM.

Zhruba dva týdny před předčasnými volbami do poslanecké sněmovny se STEM ptal lidí na to, co od nadcházejících voleb a dalšího vývoje v zemi očekávají. Mohli vybrat ze sedmi možností, případně uvést nějakou vlastní.

Nejvíce lidí očekávalo, že po volbách se prosadí politici, kteří se přičiní o celkové zlepšení fungování státu a začnou řešit dlouhodobé problémy země (celkem 44 % z těch, kteří jednoznačně uvedli, že půjdou volit). Další třetina z odhodlaných voličů si slibovala vyšší životní úroveň a sociální jistoty. Desetina věřila v obnovení růstu ekonomiky. A pouze 7 % z těch, kteří deklarovali vůli jít k volbám, vidělo jako hlavní přínos voleb vstup nových lidí do politiky.Porovnáme-li tato očekávání veřejnosti s výsledkem voleb, nabízí se otázka, proč uspěla nejvýrazněji právě ta uskupení, která přinášela do politiky nové osobnosti. Částečně napoví podrobnější údaje, co očekávali stoupenci nejsilnějších stran.

Důraz na dlouhodobé problémy a obnovení ekonomického růstu je nejsilnější u lidí, kteří byli odhodláni volit TOP 09. Ukazuje se, že stoupenci TOP 09 se ve svých motivacích nezvykle výrazně odlišili od příznivců ODS, jejichž očekávání v podstatě splývají s celkovým názorem občanů, kteří se chystali k volbám přijít.

Akcent na sociální jistoty a vyšší životní úroveň pro „lidi, jako jsem já" je nejvýraznější u stoupenců KSČM a ČSSD, u nichž jsou sociální jistoty dokonce silnější než zlepšení fungování státu, které bylo proklamováno v ústředním hesle kampaně ČSSD („Zajistíme fungující stát"). Nejčastějším očekáváním je zlepšení fungování státu u příznivců KDU-ČSL.

Mezi stoupenci ANO je relativně nejméně lidí, kteří si od voleb neslibovali nic. I v tom je vidět jejich silná motivace skutečně k volbám jít. Stoupenci hnutí ANO spolu se sympatizanty Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury jasně nejčastěji také zmiňovali potřebu přivést do politiky nové tváře a oživit zájem o politiku. Avšak i mezi těmi, kteří hnutí Andreje Babiše nebo Tomia Okamury nakonec pravděpodobně volili, je nejsilnějším očekáváním, že se po volbách zlepší celkové fungování státu a že se budou řešit dlouhodobé problémy země. Lze to chápat i jako výzvu „starým stranám už nevěříme, vy jste noví, očekáváme, že snad s tím něco uděláte".

Související

Odvolil i prezident Miloš Zeman

Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

To nejlepší z volebních videí na jednom místě + VIDEO

Praha - Jaromír Dušomír, můj hlas je zelenej, ahóóóój. To je jen několik hlášek, které se po předčasných volbách v minulém roce staly legendárními. Díky videu z dílny Institutu politického marketingu můžete na ty nejlepší kousky z dílen jednotlivých stran a hnutí.

Více souvisejících

Volby 2013 Volby

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 9 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy