Ruská rozvědka hledá v Česku pitomé politiky, říká Randák

Praha - Česká republika je podle bývalého náčelníka civilní rozvědky Karla Randáka pro ruské tajné služby extrémně zajímavou destinací. V Evropě se jich prý pohybuje více než za studené války a jejich činnost vybudila zejména situace na Ukrajině.

"Není tajemstvím, že Česká republika je pro ruské služby extrémně zajímavá destinace. Jde o předpolí pro směřování na západ do Bruselu," řekl Lidovým novinám Karel Randák.

Jeho slova o ruských špionech doplňuje někdejší ředitel Vojenského obranného zpravodajství Andor Šándor: "Cokoliv se jim povede, aby ukázali, že nejsme pevným článkem EU a NATO, je pro ně vítězstvím." 

Agenti mohou na našem území podle Šándora působit legálně pod krytím ruské ambasády, nebo jako podnikatelé. "Zakládají si zde firmy s anglickými názvy, sídly v Lucembursku a jinde po světě. Rozkrytí se snaží zabránit častými přesuny a změnami názvů," upozorňuje publicista Karel Pacner, který se ruské špionáži dlouhodobě věnuje.

Další specifickou oblastí jejich působení je podle Lidových novin oblast vědecko-technická, zejména zbrojení. Například pardubická společnost Era uspěla ve výběrovém řízení NATO na radary Věra. "O to se stoprocentně zajímá vojenská rozvědka GRU. Především o technické parametry radaru. Určitě chtějí vědět, kde budou radary v rámci NATO nasazené, jaká území mají pokrývat," říká Karel Randák.

Analytiyci se shodují, že v Česku se agenti nezajímají o strategické informace z NATO, neboť ty se k nám většinou vůbec nedostanou. Snaží se prý zejména naklonit si veřejné mínění. "Využívají různá aktivistická hnutí jako užitečné idioty," sdělil deníku pod podmínkou anonymity český diplomat.

Ruská rozvědka prý rovněž ráda vyhledává osobnosti, které inklinují k myšlence slovanské jednoty, mezi politiky. "Politici jsou někdy tak pitomí, že toho sami vyžvaní moc. A to říkám zcela vážně. Jde v podstatě o nevědomé agenty," říká Randák.

Související

Karel Randák

Politici mají šifrované telefony, Zemanovy rozhovory by BIS smazala, tvrdí Randák

Prezident či někteří ministři disponují podle bývalého ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karla Randáka telefony, u kterých mohou zajistit, že hovory nebude možné odposlouchávat. Prezident Miloš Zeman v neděli Blesku řekl, že Bezpečnostní informační služba (BIS) odposlouchávala lidi z jeho nejbližšího okolí a protože nemá telefon, odposlechy se týkaly i jeho.
Karel Randák

Randák hájí ministra Metnara: Šašek musel být postaven mimo službu

Praha - Zproštění výkonu služby je pro ministra jedinou cestou, jak zajistit nezávislé vyšetření podezření vůči řediteli rozvědky. ČTK to dnes řekl bývalý šéf Ústavu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karel Randák. Další z bývalých ředitelů rozvědky senátor František Bublan (za ČSSD) je z odvolávání vedoucích pracovníků bezpečnostních složek nervózní. Novinářům řekl, že takové kroky by podle něj měla dělat až nová vláda. Ministr vnitra vlády v demisi Lubomír Metnar (ANO) oznámil, že šéf ÚZSI Jiří Šašek je od dneška dočasně mimo službu. Ve funkci nedávno skončil také ředitel pražské policie Miloš Trojánek.

Více souvisejících

Karel Randák Rusko

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy