V ÚSTR to opět vře, kandidát na šéfa podal trestní oznámení. Proč?

Praha - Kandidát na šéfa Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Karel Světnička podal ve čtvrtek na ústav trestní oznámení. Uvádí několik trestných činů, včetně podvodu, které prý souvisí především právě s výběrovým řízením na ředitele ÚSTR. ČTK to oznámil sám Světnička. Světnička už v roce 2010 radu ÚSTR zažaloval kvůli svému vyřazení z tehdejšího tendru na post ředitele ústavu.

O post ředitele ÚSTR se uchází pět kandidátů. Do konkurzu se podle očekávání přihlásil bývalý šéf vědecké rady ÚSTR Adrian Portmann von Arburg, bývalá členka vědecké rady Muriel Blaiveová, bývalý přechodný ředitel této instituce a nynější první náměstek Zdeněk Hazdra, někdejší vedoucí oddělení vydávání osvědčení protikomunistickým bojovníkům na ministerstvu obrany Viktor Meca a bývalý kontrolor Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Karel Světnička.

O všech uchazečích se v uplynulých týdnech už spekulovalo. Rada ústavu dnes dopoledne otevřela zapečetěné obálky, které byly v trezoru, s přihláškami kandidátů a jejich koncepcemi. Ve výběrové komisi podle informací ČTK zasedla například historička umění Milena Bartlová, proděkan fakulty podnikohospodářské Jiří Hnilica a ředitel Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd ČR Oldřich Tůma a další historici, lidé z archivnictví i manažerské sféry.

Výsledek řízení má hlavní rada oznámit do 30. dubna. "Jako účastník výběrového řízení jsem podal trestní oznámení pro možnost naplnění skutkové podstaty několika trestných činů. Je tristní, když by mělo být vedení instituce zkoumající zločiny a nezákonnosti minulosti vybíráno pomocí nezákonností," uvedl Světnička.

V oznámení, jehož kopii zaslal ČTK, uvádí například, že rada ÚSTR změnila až po ukončení podávání přihlášek pravidla soutěže. "Po otevření obálek zjistila, kdo všechno a s jakými koncepcemi rozvoje přišel, a následně po seznámení se s obsahem vydala nová pravidla soutěže," píše Světnička. Rada podle něj také až v průběhu podávání přihlášek výrazně změnila organizační strukturu ústavu, což je prý podvod vůči účastníkům tendru vzhledem k tomu, že měli dodat koncepci rozvoje a dalšího směřování ÚSTR. 

Komunisti v ÚSTR?

Platforma evropské paměti a svědomí českému Ústavu pro studium totalitních režimů pozastavila v lednu členství. Byl prý infiltrován komunistickými spolupracovníky. 

"Je bolestné pozastavit členství jednomu ze zakládajících členů platformy, ústav však byl infiltrován komunistickými spolupracovníky, a je tedy naší povinností jednat rozhodně," uvedl prezident platformy Göran Lindblad na webových stránkách instituce. Vedení ústavu se ale brání. "O žádné infiltraci nemůže být řeči, je to naprostý nesmysl," řekl Aktuálně.cz mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček.

Platforma minulý rok také kritizovala jmenování Pavly Foglové do funkce přechodné ředitelky ÚSTR. Ústav je spoluzakladatelem platformy, která je sdružením několika desítek institucí z různých zemí, zabývá se koordinací studia a vyrovnáváním se s totalitní minulostí. Platforma vznikla v roce 2011, kdy zástupci evropských historických ústavů za účasti premiérů ČR, Polska a Maďarska podepsali smlouvu o jejím vzniku.

Činnost ústavu, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, provázejí pře politiků i pnutí uvnitř instituce. Loni nejvíc rozvířilo hladinu odvolání ředitele Daniela Hermana, jehož rada ÚSTR následně bez soutěže nahradila na přechodnou dobu Foglovou.

Jaké je poslání Ústavu?

- zkoumá a nestranně hodnotí dobu nesvobody a období komunistické totalitní moci, zkoumá antidemokratickou a zločinnou činnost orgánů státu, zejména jeho bezpečnostních složek, a zločinnou činnost Komunistické strany Československa, jakož i dalších organizací založených na její ideologii,

- analyzuje příčiny a způsob likvidace demokratického režimu v období komunistické totalitní moci, dokumentuje účast domácích a zahraničních osob na podpoře komunistického režimu a odporu proti němu,

- získává a zpřístupňuje veřejnosti dokumenty vypovídající o době nesvobody a období komunistické totalitní moci, zejména o činnosti bezpečnostních složek a formách pronásledování i odporu,

- převede bez zbytečného odkladu převzaté dokumenty do elektronické podoby,

- dokumentuje nacistické a komunistické zločiny,

- poskytuje veřejnosti výsledky své činnosti, zejména zveřejňuje informace o době nesvobody, o období komunistické totalitní moci, o činech a osudech jednotlivců, vydává a šíří publikace, pořádá výstavy, semináře, odborné konference a diskuse,

- spolupracuje s vědeckými, kulturními, vzdělávacími a dalšími institucemi za účelem výměny informací a zkušeností v odborných otázkách,

- spolupracuje se zahraničními institucemi nebo osobami, které mají obdobné zaměření.

Související

Ústav pro studium totalitních režimů. Komentář

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.
ústr Komentář

Současný ÚSTR není udržitelný. Nezbaví-li se politického dohledu, zanikne

Vnitřní poměry na Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v posledních týdnech opět značně rezonují v mediích. Pro nezasvěceného pozorovatele jde o další v dlouhé a nepřehledné řadě sporů a kauz, které instituci provázejí prakticky po celou dobu její patnáctileté existence. Nebyla vůči nim imunní pod žádným ze svých dosavadních šesti ředitelů. Aktuální dění je pak výmluvným důkazem, že klíčový problém ústavu spočívá v jeho malé nezávislosti na politické moci. Nejenže v praxi neumožňuje zachování kontinuity, ale v zásadních personálních otázkách vede k upřednostňování stranických zájmů a konexí před odborností. 

Více souvisejících

ústr

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 5 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy