ROZHOVOR | Radikální diety jsou nesmysl, člověk je všežravec a má jíst všechno, říká slavný kardiochirurg Pirk

ROZHOVOR - Láska v srdci nesídlí, vyvrací jeden z největších mýtů o srdci profesor Jan Pirk v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Uznávaný kardiochirurg stihne za rok na 220 zákroků, celkem za jeho působení se v IKEMU provedlo na 30 tisíc operací. Pirk je známý pro své udržování kondice a zdravý životní styl, lidé jsou prý všežravci, nikoliv býložravci nebo šelmy.

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. je významný český kardiochirurg a od roku 1995 přednosta pražského Kardiocentra IKEM. Narodil se v roce 1948. Pirk je znám pro svou zálibu v dálkových bězích a společenském dění. V roce 2013 například podpořil prezidentského kandidáta Jana Fischera. V první části rozhovoru pro EuroZprávy.cz pan profesor popisuje své pracovní nasazení, popisuje zdraví srdce českých občanů a zamýšlí se nad systémem českého zdravotnictví. 

Láká studenty medicíny obor kardiochirurga? A co by měl adept na tuto profesi splňovat? Medicínské znalosti asi nebudou to jediné...

Příliš velký zájem o kardiochirurgii není. Ale stále se daří získávat nadějné mladé lékaře a lékařky, kteří mají o kardiochirurgii zájem. Tak jako každý obor medicíny, i kardiochirurgie vyžaduje určité specifické vlastnosti. Kardiochirurg musí být manuálně zručný, mít smysl pro pečlivost, pro jemnou práci a detail. Rychle se rozhodovat a mít dobrou fyzickou kondici, vzhledem k tomu, že operace jsou dlouhé.

Cítil jste někdy před výkonem operace obavy? Jak vzpomínáte na vaši první operaci - pamatujete si ji?

Před operací nesmíte mít obavy, ale ke každému výkonu musíte přistupovat s respektem. I ta nejjednodušší operace se rychle může výskytem komplikace změnit ve velice závažnou. Moji první operaci na srdci jsem dělal na jaře v roce 1983 a byl to defekt mezisíňové přepážky. To je klasická operace, kterou kardiochirurgové začínají.

Dokážete zhruba vyčíslit, kolik váš tým už vykonal operací? A kolik jich vykonáte měsíčně, ročně?

Za těch 26 let, co jsem byl přednostou kliniky, jsme provedli zhruba 30 000 srdečních operací. Já sám jsem dělával kolem 330 ročně, ale v posledních letech, kdy mám již dost vyškolených kolegů, dělám kolem 220 za rok.

Má česká populace zdravé srdce? Nebo lze pozorovat nějaký neblahý trend? Roste počet nemocných se srdcem, která onemocnění už lze označit za civilizační choroby?

Česká populace má srdce nemocná asi tak, jako v ostatních vyspělých evropských zemích. Nemohu říci, že by byl nějaký neblahý trend, spíše je patrno lehké zlepšování u úmrtnosti na ischemickou chorobu srdeční. Toto onemocnění je bezpochyby civilizačním onemocněním.

Který svůj výkon považujete za jeden ze svých největších kariérních úspěchů?

Těžko vyzdvihnout jeden výkon, protože těch složitých, život zachraňujících výkonů na srdci, byla celá dlouhá řada. Ale pravděpodobně operace, kdy jsme celé srdce nahradili dvěma čerpadly, patří mezi ty nejsložitější.

Jak jsou na tom Češi se životosprávou? Pozorujete postupný nárůst trendu zdravého životního stylu v rámci mladší generace?

Tradičně nic moc, ale v posledních letech si myslím, že se to zlepšuj Myslím, že u mladé generace je nárůst trendu k zdravému životnímu stylu jasnější a viditelnější.

Jak vy sám osobně udržujete svou kondici? A jak hodnotíte některé radikální diety, například frutariány, zapřisáhlé vegetariány, paleo diety a podobně...

Já sám prakticky každý den sportuji. Běhám, jezdím na kole, plavu. Radikální diety zcela zásadně odsuzuji. Myslím si, že přísná vegetariánská výživa nutně musí vést k podvýživě. Uvědomil jsem si, jak je tato strava málo kaloricky vydatná. Když pozorujete některá zvířata, třeba ovce nebo slony. Ti vlastně celý život nedělají nic jiného (kromě spánku) a od rána do večera musí konzumovat velké množství potravy. Ty ostatní diety vůbec neznám. Podle mne má člověk jíst pestrou stravu v přiměřeném množství svému kalorickému výdeji. Člověk je stavbou zažívacího ústrojí všežravec. Tedy ne šelma, ani býložravec.

Dokázal byste pojmenovat největší mýty, které jsou spojené se srdcem? Mám na mysli věci, které podle přesvědčená mnohých lidskému srdci prospívají, nebo škodí, ale ve skutečnosti tomu tak není?

Myslím, že hlavní mýtus je ten, že láska sídlí v srdci. Samozřejmě, že sídlí v mozku, ale srdce na pokyn mozku reaguje na stresovou reakci tím, že se rozbuší, aby mohlo zásobovat svaly větším množstvím krve.

Jak se stavíte k otázce financování českého zdravotnictví? Měli by se pacienti větší mírou spolupodílet na financování - a případně jak?

K otázce financování českého zdravotnictví mám zásadně jiný pohled než politici. Zdravotnictví dokáže svým ohromným pokrokem spotřebovat jakékoli množství peněz. Proto je na rozhodnutí společnosti, kolik se do zdravotnictví z vybraných daní bude investovat. Ale protože to nikde na světě nestačí, je třeba spoluúčast pacienta. A tím, že nedovolujeme těm, u kterých je zdraví na předním místě jejich životních hodnot platit si připojištění tak, aby mohli mít třeba jednolůžkový pokoj, nebo aby si mohli připlatit na dražší oční čočku, je diskriminujeme. Připadá mi to, jako kdybychom nařídili, že v hospodě si nikdo nesmí dát víc jak dvě piva, protože někdo na tři piva nemá. Takže není to diskriminace chudých, ale je to diskriminace těch, kteří si radši odřeknou nějakou jinou "rozmařilost" v životě, aby měli zajištěný třeba nadstandardní pokoj při hospitalizaci.

Co řekl profesor Pirk na adresu dua Miloš Zeman - Jiří Ovčáček? Zapojí se do prezidentské kampaně některého z kandidátů? A jak hodnotí uprchlickou krizi? To se dočtete ve druhé části rozhovoru už tento čtvrtek

Související

Jan Pirk (Foto: Tomáš Štec)

Senátorem za Prahu 10 bude nově známý kardiochirurg Pirk

Senátorem ve volebním obvodu Praha 10 bude chirurg Jan Pirk (TOP 09). Ve druhém kole senátních voleb získal 60,44 procenta hlasů. Dosavadní senátorka Renata Chmelová (STAN) dostala 39,55 procenta hlasů, a křeslo v horní komoře tak neobhájila. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz.

Více souvisejících

Jan Pirk rozhovor lékaři

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy