Tuberkulózu se nedaří v Česku vymýtit, třetinu pacientů tvoří cizinci

Praha - Téměř třetina nemocných tuberkulózou léčených v Česku byli loni cizinci, nejvíc z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. Celkem onemocnělo 505 lidí, cizinců bylo 159. Vyplývá to z přehledu zveřejněného Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Tuberkulóza, dříve souchotiny, je vysoce nakažlivé onemocnění, které může končit i smrtí. V Česku se proti ní plošně očkovalo od roku 1953, povinné očkování bylo zrušeno v roce 2010.

Počty nemocných tuberkulózou klesají, v roce 1990 jich bylo přes 1900, v roce 2005 už jen kolem tisícovky a loni 505. Podle odborníků i díky tomu, že je v Česku nízký podíl cizinců ze subsaharské Afriky. Ze 159 cizinců, kteří se loni léčili v tuzemsku s tuberkulózou, bylo 30 z Ukrajiny, 25 ze Slovenska a 23 z Vietnamu. Po 16 z Mongolska a Rumunska a 49 z ostatních zemí dohromady.

Přes 70 procent všech nemocných tvoří muži. "Nejčastěji jsou mezi pacienty evidovány osoby ve věku 40 až 59 let, relativně vzhledem k počtu obyvatel pak osoby starší 80 let. Oproti roku 2016 klesl počet nemocných v nižším věku," píše se v dokumentu.

Odborníci díky poklesu počtu případů začínají zvažovat, zda je nutná několikaměsíční izolace všech nemocných. Tuberkulóza je totiž nejnakažlivější před zahájením léčby. V současné době je povinná dvouměsíční léčba v nemocnici, mohla by se ale u některých pacientů změnit na domácí léčení. Kolem 13 procent případů nepostihuje plíce, nejsou proto nakažlivé vůbec. Po propuštění z nemocnice pacienti berou ještě další asi čtyři měsíce léky.

Nejčastěji tuberkulóza zasahuje plíce, postižen ale může být kterýkoliv orgán, včetně ledvin, mozkových obalů či kostí. Pacient je vyčerpaný, trápí ho teploty a nutkavý kašel, kterým infekci šíří. Přenáší se po delším a těsném kontaktu, což je hlavně v rodinách, ale může to být i na pracovišti, ve škole či v restauraci. U některých typů stačí k nakažení osm hodin, u mírnějších asi 40 hodin. Ne u všech nakažených se ale nemoc rozvine.

Bakterie tuberkulózy je velmi přizpůsobivá, některé kmeny nereagují na určitá antibiotika. Úmrtnost může být až 40 procent, u nejodolnějšího typu, na který nezabírají téměř žádné léky, až 60 procent. Loni zemřelo v souvislosti s tuberkulózou 25 lidí.

Související

Ilustrační fotografie.

Tuberkulóz loni přibylo, je jich ale méně než před covidem

Případů tuberkulózy (TBC) bylo podle předběžných dat loni 374, z nich 43 procent bylo u cizinců, více než polovina z nich byla z Ukrajiny. Mezi uprchlíky bylo 54 nakažených, odborníci očekávali vyšší počty. Kompletní data z registru budou po konci dubna, laboratoře ještě dohlašují další. Přesto je nákaz méně než před vypuknutím epidemie covidu-19 v roce 2020. 

Více souvisejících

Tuberkulóza Cizinci Zdravotnictví nemoci

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy