Češi opět jezdí víc do lázní. Na hrazený pobyt loni dosáhlo 100 tisíc pacientů

Na hrazený lázeňský pobyt loni dosáhlo téměř 100.000 lidí, což je nejvíc od roku 2010. Podobný počet Čechů si lázně hradil sám, cizinců-samoplátců bylo přes 150.000. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky za rok 2017. Počty pacientů na plně hrazených lázeňských pobytech klesly po roce 2012, kdy ministerstvo zkrátilo délku pobytu. V roce 2015 byly znovu prodloužené a od té doby rostou.

Ministerstvo zdravotnictví v roce 2012 zkrátilo vyhláškou lázeňské pobyty hrazené ze zdravotního pojištění a omezilo opakovanou péči. V následujícím roce pak do lázní na tyto hrazené pobyty přijelo jen 59.590 lidí, nejméně pacientů minimálně od roku 1995. Od začátku roku 2015 ministerstvo hrazené pobyty opět prodloužilo a v tomto roce pojišťovny platily lázeňskou péči v plné výši 88.503 lidem. V loňském roce to bylo 99.099 osob, dětí bylo asi 13.000.

V případě dospělých šlo nejčastěji o pacienty s pohybovými potížemi (56,7 procenta), dále pak s nervovými onemocněními (16,7 procenta) a poruchami oběhové soustavy (osm procent). U dětí byla nejčastějším důvodem dýchací onemocnění, nejvíc astma, se kterými se léčilo přes polovinu pacientů. "Počet dětí umístěných v loňském roce vzrostl pro obezitu, diabetes a gynekologické indikace," uvádí dokument. V gynekologické oblasti se jedná o stavy po operacích.

Od roku 2013 klesá počet tuzemských návštěvníků, kteří si pobyt platí ze svého. Zatímco tehdy lázeňská zařízení pečovala o necelých 140.000 samoplátců, loni to bylo jen 107.000. Cizinců bylo v roce 2013 přes 165.000, poté několik let jejich počty klesaly. Po nejslabším roce 2015, kdy jich do lázní přijelo jen kolem 126.000, opět rostou. Loni jich bylo téměř 152.000. Cizinci v lázních pobývali předloni průměrně 12,7 dní, tuzemští samoplátci pak asi šest a půl dne.

Průměrně nejdelší dobu trávili loni v lázních pacienti s nemocemi močového ústrojí (22,2 dne). Kolem dvaceti dnů pak s nemocemi srdce a cév, nervového, dýchacího, pohybového a trávicího ústrojí. V Karlovarském kraji vzrostl počet dětských a mladých pacientů, jsou to hlavně platící cizinci.

Lázeňská péče v Česku kombinuje účinek přírodních léčivých zdrojů s preventivní a rehabilitační péči a s léčbou některých chronických onemocnění. Péči doporučuje ošetřující lékař, potvrzuje revizní lékař a hradí zdravotní pojišťovna v komplexní nebo částečné formě, kdy si pacient hradí ubytování a stravu.

Související

Františkovy lázně

Zákaz pro samoplátce je podle provozovatelů lázní diskriminační

Sdružení lázeňských míst ČR a Svaz léčebných lázní ČR protestují proti prodloužení zákazu přijímat do lázeňské péče samoplátce. Jde podle nich o diskriminační opatření odporující zákonu. Obrátily se proto dopisem na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) a ministerstva zdravotnictví a místního rozvoje. Zákaz poškozuje nejen lázně, ale i obce, v nichž působí, uvedli.
Františkovy lázně

Koronavirus změní lázně na několik let, některým hrozí zánik

Rok s koronavirem zasáhl české lázně nezvykle tvrdě a fungování tradičního oboru zřejmě změní na několik let. Některé lázně jsou už nyní na hranici přežití a naděje na obrat k lepšímu je zatím v nedohlednu. Přesto by do budoucna mohla současná krize přinést i pozitivní věci, například větší zájem o vlastní zdraví, řekl ČTK prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

Více souvisejících

lázně Zdravotnictví ministerstvo zdravotnictví pacienti

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 8 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy