Může si neočkované děti odvést sociálka a jaké sankce hrozí jejich rodičům? Zeptali jsme se na ministerstvu zdravotnictví

Jako řada jiných států, i Česká republika se potýká s vzrůstajícím počtem případů spalniček a dalších nemocí, které se objevují navzdory tomu, že proti nim existují účinné vakcíny. Odborníci to přičítají rozšířenosti dezinformací o negativních účincích vakcín, díky čemuž klesá proočkovanost. Ministerstvo zdravotnictví to vnímá jako obrovský problém a chce proto s tím více bojovat. Co hrozí rodičům, kteří odmítnou povinné očkování svých dětí? Na to jsme se zeptali přímo na ministerstvu zdravotnictví.

Zatímco z dětí, které se narodily v roce 2010,  jich bylo do tří let věku alespoň jednou vakcínou očkováno 97%, mezi těmi, které se narodily v roce 2015, to bylo už jen 93%. Nejhorší čísla má Praha, kde je to jen 86%. Podle resortu zdravotnictví je to proto, že je zde nejvíce odpůrců očkování.

Ještě více alarmující jsou čísla u očkovanosti v případě vysoce nakažlivého onemocnění, spalniček. V roce 2007 mělo očkování zhruba 98% dětí do tří let. Od roku 2013 podíl každoročně klesá. Předloni bylo očkovaných necelých 84% chlapců a děvčat.

Podle informací ministerstva zdravotnictví za týden přibylo dalších 19 případů spalniček. Nejvíc nových případů bylo v Praze a ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. Letos spalničkami onemocnělo 523 lidí. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví. 

Nemoc se v populaci nešíří, pokud je očkovaných 95% procent populace, což Česko dosáhlo naposledy před pěti lety. Povinné je očkování dětí mezi 13. a 18. měsícem věku a přeočkování v pěti až šesti letech. Přesto někteří rodiče své děti očkovat nedávají.

Sankce a další postihy pro odpůrce očkování

Těmto rodičům, kteří odmítají očkovat své dítě povinnými vakcínami, hrozí, že jim bude uložena přímá sankce ve výši až 10 000 Kč. „Odmítnutí očkování lze odůvodnit pouze trvalou kontraindikací potvrzenou lékařem, nikoliv však pokud jde o otázku vlastního dojmu, že je očkování škodlivé. To v našich podmínkách není právním důvodem“, sdělila serveru EuroZprávy.cz ředitelka Odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví ČR, Gabriela Štepanyová.

Tato pokuta není multiplikovaná, tj. nenásobí se, pokud by rodič např. pokutu zaplatil a stejně se rozhodl dítě dál neočkovat. „ Nemyslíme si, že bychom takovýmto sankčním mechanismem zvýšili proočkovanost,“ upozorňuje Štepanyová. „ MZ (ministerstvo zdravotnictví) chce jít cestou edukační a nikoliv zavádět přísné pokuty.“

„Jsme však pevně přesvědčeni, že povinnost očkování je na místě, a proto přistupujeme k nepřímé povinnosti, kdy je motivací možnost navštěvovat předškolní vzdělávání pouze pro očkované děti,“ odkazuje Štepanyová na zákon, podle něhož dítě, které není řádně naočkované povinnými vakcínami, nemůže nastoupit předškolní docházku do mateřské školy. „Tato konkrétní omezení v praxi funguje lépe, než peněžní sankce.“

Role orgánů sociálně právní ochrany dětí a Ústavního soudu

Samotné odmítnutí dítě neočkovat a tak jej potenciálně ohrozit na zdraví není dostatečným důvodem, aby dítě bylo odebráno rodičům orgány sociálně právní ochrany děti. „ Rozhodně nehrozí, že by dítě bylo rodičům odebráno orgány sociálně právní ochrany dětí z důvodu nenaočkování povinnou vakcínou,“ uvádí Štěpanyová.

Někteří lékaři nahlašují rodiče, kteří odmítají očkovat své děti, sociálce s tím, že odmítání vakcín bez řádného důvodu je zanedbáním péče, uvedly v dubnu minulého roku Lidovky.cz. Případy však projednává krajská hygienická stanice, nikoli orgány sociálně-právní ochrany dětí. Do jejich do působnosti taková záležitost nepatří a ony nemohou posoudit, zda na straně dítěte neexistují důvody pro neprovedení povinného očkování. 

V roce 2016 se Ústavní soud zastal rodičů, kteří dostali pokutu za to, že nenechali naočkovat své dítě povinnou hexavakcínou. Podle Ústavního soudu může být důvodem pro odmítnutí očkování náboženství i svoboda svědomí v širším smyslu. Zdůraznil, že to lze aplikovat jen ve skutečně výjimečných případech tak, aby se nenarušila proočkovanost obyvatelstva.

Ústavní soud též dodal, že právní úprava povinného očkování se nicméně verdiktem soudu nemění a vakcinace stále zůstává podmínkou přijetí do mateřské školy. Podle Ústavního soudu je veřejná ochrana zdraví důležitější než právo rodiče na výchovu.

Názory na očkování v ČR

Podle dubnového průzkumu zaměřeného na stanoviska Evropanů k vakcínám se tři čtvrtiny oslovených Čechů myslí, že opomíjení očkování může vést k závažným zdravotním problémům. Devět z deseti Čechů zase řádné očkování považuje za více či méně důležité.

Zároveň ale 45% Čechů uvedlo, že očkování může přivodit nemoc, proti níž má pacienta ochránit. 53% respondentů se domnívá, že vakcíny mají závažné vedlejší účinky. Obě tvrzení o škodlivosti vakcín jsou dle odborníků zcela mylná.

Ačkoliv skepse vůči vakcínám je přisuzována především dezinformacím na internetu, v ČR ji šíří i někteří lékaři. Podle studie Evropské komise z minulého roku v České republice jen dvě třetiny lékařů tvrdí, že vakcíny proti spalničkám jsou bezpečné.

Související

Více souvisejících

očkování Spalničky ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

"Ostudný podvodník Biden." Trump kvůli Izraeli zaútočil na amerického prezidenta

Americký exprezident Donald Trump tvrdí, že jeho nástupce v Bílém domě Joe Biden stojí na straně hnutí Hamás, když pohrozil zastavením dodávek amerických zbraní Izraeli. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy