Na reformě školství vydělají kvalitní školy!

Praha - Chystaná reforma regionálního školství nebude znamenat masivní propouštění učitelů, ani plošné rušení druhých stupňů základních škol v obcích, slíbil v pondělí na tiskové konferenci první náměstek ministerstva školství Ladislav Němec. Cílem návrhu je zefektivnit financování školství.

"My chceme dát peníze efektivně na školy, které jsou kvalitní. V dnešní době je to často přesně naopak," vysvětlil hlavní záměr reformy ministr školství Josef Dobeš (VV).

Spekulace, že reforma zapříčiní rušení škol v obcích, jsou však prý liché. "Já chci kategoricky vyloučit, že budou rušeny malotřídky v malých městech. Bude je potřeba optimalizovat," vysvětlil.

Němec vysvětlil, že reforma má za cíl napravit nedostatky ve financování regionálního školství. "V minulosti zmizely jakékoliv regulativy v předpisu regionálního školství. Patřily tam regulativy typu minimální velikost třídy, minimální velikost školy. Tyto regulativy už tři nebo čtyři roky vůbec nefungují," vysvětlil náměstek.

Regulativy jsou však podle něj prý velmi důležité a je nutné je nastavit. "Jako příklad mohu uvést loňský zápis dětí do prvních ročníků. Jsou dvě školy v jednom městě, jedna přijme 60 žáků a dá je do čtyř tříd po patnácti. Druhá škola přijme 56 žáků a rozdělí je do dvou tříd po 28 žácích," uvedl.

Reforma by podle něj měla stanovit minimální počet žáků k tomu, aby škola mohla otevřít další třídu. Pokud by škola zpočátku nemohla své třídy zaplnit, nabízí jí ministerstvo tzv. přechodné období. Rezort prý nehodlá rušit školy, které jsou nově opravené a umístěné v obci, kde například nedávno vzniklo satelitní sídliště a lze předpokládat, že v obci bude více dětí.

"Počty škol zůstanou stejné. Budou se pouze měnit v některých místech, tam, kde to bude opodstatněné a objektivní, typy škol z plně organizovaných na školy jedna až pět, popřípadě klasické malotřídky, které budou mít výraznější finanční podporu pro zajištění výuky," uvedl Němec.

Se změnou škol bude souviset možné snížení počtu učitelů. "Je velice těžké predikovat, kolika učitelů se to dotkne, v jaké struktuře předmětové, krajské, lokální," řekl náměstek. Domnívá se, že vzhledem k průměrnému věku kantorů spíš bude docházet v následujících letech k postupnému odchodu učitelů do důchodu, nikoliv k masivnímu propouštění.

K návrhu reformy dostalo ministerstvo školství stovky připomínek od odborných institucí. Připomínky se budou postupně v průběhu následujících dvou měsíců vypořádávat.

"Zásadní připomínka je rychlost, se kterou chceme dělat reformu. Jakékoliv otálení nás požene do katastrofálního stavu v letech následujících. Termíny, které jsme si stanovili, chceme dodržet," uvedl Němec. Znamená to, že zákon by mohl být hotový už v dubnu a platit by mohl od příštího roku.

Další připomínka se týká přijímání studentů na střední školy. Ministerstvo hodlá ředitelům středních škol a učilišť umožnit, aby mohli své žáky a uchazeče o studium přesouvat. Pokud by se ke studiu na střední škole přihlásilo málo žáků, může ředitel školy obor neotevírat a po dohodě s rodiči a ředitelem jiné školy žáka přesunout tam.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Vesmírně zbrojení začalo? Rusko zřejmě umístilo na orbitu zbraň, tvrdí USA

Spojené státy v pondělí uvedly, že Rusko minulý týden vypustilo do vesmíru družici, která by mohla být součástí umísťování zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy