Lékaři budou protestovat proti Hegerovi! Víme, kdy nemáte chodit k doktorovi

Praha - Na 1. březen ohlásila Česká lékařská komora (ČLK) velkou protestní akci a nabádá občany, aby v tento den k lékařům nechodili, sbírá také podpisy pod petici a právníci komory připravují ústavní stížnost kvůli úhradové vyhlášce. Protest ve čtvrtek ohlásil prezident ČLK Milan Kubek.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) bude v příštích týdnech zřejmě zažívat horké chvíle. Zatopit se mu chystá Česká lékařská komora i některé pacientské svazy. Heger totiž podle nich svými kroky jde proti kvalitnímu a dostupnému zdravotnictví pro české občany.

"Pan ministr by se měl konečně začít chovat jako ministr zdravotnictví a nikoliv jako loajální náměstek svého stranického šéfa Miroslava Kalouska. Měl by hájit zájmy svěřeného rezortu a měl by hájit pacienty, když už jsou mu lhostejní lékaři, jak nám několikrát řekl. On ale hájí jenom svou vlastní židli," řekl Kubek.

ČLK proto vyhlásila na 1. březen Den zdraví lékařů a poslala lidem jasný vzkaz: V tento den k lékaři nechoďte. Lékaři si vezmou volno nebo sami půjdou navštívit své kolegy a dohnat tak zanedbání svých vlastních zdravotnických prohlídek kvůli pracovnímu vytížení. Kubek ale slíbil, že v akutních případech se lidé ošetření i 1. března dočkají.

Protestní akce má upozornit na to, že se podle komory české zdravotnictví rozpadá. Vadí jim především to, že výdaje na zdravotnictví jsou v České republice jedny z nejnižších v celé Evropě. Nedostatečná je podle nich také částka 723 korun, kterou stát měsíčně platí na zdravotní péči například za dítě či seniora. Tato částka totiž zůstává už čtyři roky stejná.

"Je to analogická situace tomu, co se stalo s potravinami. Obrovský tlak na snižování cen potravin způsobil, že řada potravin je závadných, že občané se musí bát, co konzumují," přirovnal Kubek s tím, že Česká republika je dostatečně bohatou zemí, aby mohla svým občanům zajistit kvalitní zdravotní péči.

Dále upozorňují například na to, že stále odchází mladí lékaři do zahraničí a české zdravotnictví tak stojí na lékařích starších 60 let a na doktorech ze Slovenska. Také jim vadí to, že lidé už nemají jistotu, že je bude ošetřovat lékař s potřebnou kvalifikací, rozhodnutí vlády, které připouští, že lidé mohou k nejbližšímu praktickému lékaři cestovat až 35 minut jízdy autem nebo že zdravotní pojišťovny ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví připravují redukci počtu soukromých ambulantních lékařů.

Ministerstvo zdravotnictví však protesty lékařů chápe spíše jako snahu strašit pacienty, vyvolávat u nich paniku, a tím volat po zvýšení příjmů ve zdravotnictví. "Nakolik jde o politikaření a pletichy a do jaké míry je na prvním místě zájem pacienta, ať si dnešní aktéři podpisové akce zodpoví před svým svědomím," reagoval ministr zdravotnictví Heger. Ten také připomněl, že zdravotnictví v poslední dekádě zažívalo neustálé navyšování prostředků i o desítky procent a jen v posledních třech letech výdaje státu v této oblasti nerostly v důsledku ekonomické recese.

"Zatímco reálné mzdy v Česku v posledních letech stagnují, platy lékařů se nám podařilo navýšit. Jejich další růst hospodářská situace prostě nedovoluje a věřím, že každý rozumný lékař tomuto rozumí. Jsem zodpovědný za danou oblast a byl bych špatný rezortní šéf, kdybych lékařům nepřál více peněz. Je ale nutné pracovat s možnostmi, jaké máme, a zaměřit se právě na to, aby stagnaci výdajů nepocítil pacient," dodal ministr.

Podle Hegerova náměstka pro zdravotní pojištění Petra Noska by si ČLK měla uvědomit, že stát nemá žádné vlastní peníze. Všechny finance, kterými disponuje, totiž vybere od občanů. "Jsme sice bohatá země, jak připouští i pan prezident Kubek, ale nejsme bohatí natolik, abychom vyhověli každému požadavku ČLK na zvýšení výdajů ve zdravotnictví. Zdravotnictví má totiž neuvěřitelnou absorpční schopnost utratit jakékoli navýšení do něj vložených prostředků," uzavřel náměstek.

Česká lékařská komora také připravuje ústavní stížnost na úhradovou vyhláška, která podle ní diskriminuje některá lékařské zařízení a typy pacientů. Ta by měla být hotová v blízké době.

S protestní akcí je spojená petice za zachování fungujícího zdravotnictví. Kubek očekává, že by ji mohly podepsat statisíce občanů a pomoci tak vytvořit dost silný tlak na ministra Hegera a vládu, aby začala situaci ve zdravotnictví racionálně řešit.

Petice bude dostupná na internetových stránkách, v ordinacích a budou ji šířit i pacientské organizace. V petičním výboru je přitom kromě prezidenta ČLK Milana Kubka také například prezidentská kandidátka Táňa Fischerová, jaderný fyzik František Janouch, plastický chirurg Jan Měšťák či předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Právě Krása při představení protestní akce uvedl, že je to historický den, kdy mluví společným hlasem jak zástupci lékařů, tak i pacientských organizací.

Související

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví

S koncem nouzového stavu kolaps nenastane. Vláda jen straší lidi a politikaří, říká exministr Heger

Neprodloužení nouzového stavu v době koronavirové pandemie nevyvolá podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera v zemi kolaps. „Zákon o ochraně veřejného zdraví může stanovit řadu restrikcí, aby nedošlo k úplnému chaosu. Vláda lidem nezdůraznila, že takovou gescí ministerstvo zdravotnictví disponuje. Místo toho kabinet politikaří a veřejnost jen straší, jaké katastrofické scénáře nás čekají, když nebudeme mít nouzový stav,“ říká pro EuroZprávy.cz Leoš Heger.

Více souvisejících

Leoš Heger stávka lékaři

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Harrisová se dočkala masivní podpory. Do její kampaně se zapojil bývalý prezident

Bývalý americký prezident Barack Obama se zapojí do předvolební kampaně viceprezidentky Kamaly Harrisové, která kandiduje za Demokratickou stranu. Obama plánuje především mobilizovat voliče v klíčových státech. O jeho angažmá informoval deník Washington Post.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy