Reforma psychiatrie bude katastrofa. Skončí nemocní na ulici?

Praha - Chystaná reforma psychiatrické péče je podle kritiků nevyvážená, rušení psychiatrických léčeben může vést k masivnímu bezdomovectví duševně nemocných a jejich kriminalizaci.

Ministerstvo počítá s přesunem péče z velkých institucí do menších center blíž pacientovi, chce na to systém nejprve připravit. Historicky první reformu psychiatrické péče hodlá zahájit příští rok a dát na ni šest miliard korun z evropských fondů.

"Rozhodně se nestane, aby v důsledku reformy končili pacienti bez péče a na ulici," řekla ČTK mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Psychiatři přiznávají, že počet lůžek v léčebnách se určitě musí omezit, vynutí si to ale zlepšení ubytovacího standardu. Za plány na rušení velkých léčeben vidí náměstek ředitele Psychiatrické léčebny Bohnice a exministr zdravotnictví za ČSSD Ivan David snahu uspořit veřejné výdaje a možná i získat jejich lukrativní pozemky. Před překotnou reformou varovaje i opoziční ČSSD.

Představou ministerstva podle mluvčí je péči decentralizovat, vzdělat personál a změnit financování zdravotně-sociálních služeb. Pokud se během pár let podaří připravit většinovou společnost na změnu, mohou být léčebny postupně uvolňovány. "Teprve pak lze mluvit o úbytku lůžek v léčebnách či přeměně na jiná zařízení. Zrušení léčeben tedy není cílem reformy, ale jejím důsledkem," zdůraznila mluvčí.

Psychiatrie v ČR je dlouhodobě podfinancována, za dvě desítky let se nedočkala reformy - ani v organizaci, ani ve financování. Nyní na ni jde 3,5 procenta peněz zdravotnictví, průměr EU je osm procent.

Výskyt duševních poruch má podle lékařů trvale stoupající charakter a patří k druhému nejčastějšímu důvodu pro přiznání invalidního důchodu. Důvodem nárůstu pacientů je zejména stres a rychlý způsob života. Psychiatra každoročně navštíví 600 000 lidí. Vážnější případy končí v některé z 20 léčeben, které disponují zhruba 9000 lůžky. Dalších 1 400 lůžek je v nemocničních odděleních.

Podle předsedy České psychiatrické společnosti Rabocha je však tento počet nedostatečný. Stejně jako podpora státu pro rodiny, kteří chtějí pečovat o své duševně nemocné příbuzné. "Trendem by mělo být přenést péči do komunity, aby lidé žili ve svém přirozeném prostředí, ne v léčebně," konstatoval Raboch.

Ministerstvo proto chce ve spolupráci s lékaři a řediteli ústavů přesunout péči z léčeben do chráněného bydlení. Tedy do domácností, ve které pacientovi se strastmi běžného života pomáhá odborník. Cílem je také více posílit ambulantní péči, na kterou mohou pacienti docházet z domova. "Nelze ale očekávat, že komunitní péče bude pro Českou republiku levnější, zejména v době přerodu péče jsou náklady vyšší," upozornil Raboch v rozhovoru pro idnes.cz.

Související

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 
Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví psychiatrie reformy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 2 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 3 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy