Fakultní nemocnice vyhazují peníze oknem. Heger nečinně přihlíží

Praha - Ve fakultních nemocnicích se vyhazují peníze oknem, to je závěr inspektorů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Současně kritizují ministerstva zdravotnictví, že k nehospodárným nákupům přístrojů a machinacím s veřejnými zakázkami jen nečinně přihlížejí.

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak čtyři vybrané fakultní nemocnice čerpaly a využívaly prostředky na svůj rozvoj a obnovu, a to v letech 2006 až 2011. Kontrola se týkala čtrnácti stavebních akcí za 6,6 miliardy korun a nákupu zdravotnických přístrojů za 860 milionů korun. Výsledky jsou šokující.

Při nákupu zdravotnické techniky (například CT, magnetické rezonance apod.) se přístroje nakupují bez rozmyslu a jen se zbytečně utrácejí. Například Fakultní nemocnice Ostrava tak zmodernizovala za 15 milionů korun počítačový tomograf (CT). Po 21 měsících ho ale uložila do skladu, protože na jeho místo pořídila z evropských dotací nový.

Ministerstvo zdravotnictví nemá nejen střednědobou koncepci pro nákupy, ale ani absolutně přehled, kde a kolik jich bylo takových finančně náročných přístrojů nakoupených.

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil nákup nebo modernizaci 15 zdravotnických přístrojů. Kontroloři zjistili, že ačkoli si zadávací dokumentaci vyzvedlo více uchazečů, fakultní nemocnice v 73 procentech případů posuzovaly nakonec jen jedinou nabídku. Tu nemocnice akceptovaly i v případech, kdy byla nabídková cena vyšší než předpokládaná hodnota zakázky!

U stavebních akcí nemocnic kontroloři zjistili pochybení zejména při přípravě akcí, při zadávání veřejných zakázek a při plnění podmínek pro poskytnutí dotace. Pikantní ovšem je, že ministerstvo zdravotnictví v kontrolovaných letech sice provedlo třináct vlastních kontrol, na žádná pochybení ale nepřišlo.

Například Fakultní nemocnice Ostrava z dotačních peněz zaplatila i rekonstrukční práce na některých objektech, na které se dotace vůbec nevztahovala. Uhradila i faktury za stavební práce, aniž by si ověřila, že byly skutečně provedeny.

Fakultní nemocnice Motol zase při rekonstrukci dětského pavilonu uzavřela v jednacím řízení bez uveřejnění jedenáct dodatků ke smlouvě o dílo, čímž navýšila nabídkovou cenu o 632,3 milionu korun. Pět dodatků v jednacím řízení bez uveřejnění uzavřela motolská nemocnice i při řešení havarijního stavu dětského pavilonu. Investiční náklady na odstranění havarijního stavu dosáhly 11 780 korun na jeden m3.

Související

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví

S koncem nouzového stavu kolaps nenastane. Vláda jen straší lidi a politikaří, říká exministr Heger

Neprodloužení nouzového stavu v době koronavirové pandemie nevyvolá podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera v zemi kolaps. „Zákon o ochraně veřejného zdraví může stanovit řadu restrikcí, aby nedošlo k úplnému chaosu. Vláda lidem nezdůraznila, že takovou gescí ministerstvo zdravotnictví disponuje. Místo toho kabinet politikaří a veřejnost jen straší, jaké katastrofické scénáře nás čekají, když nebudeme mít nouzový stav,“ říká pro EuroZprávy.cz Leoš Heger.

Více souvisejících

Leoš Heger nemocnice nkú

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Duda doufá, že mírový summit odhalí skutečný rozsah ruské hrozby. Scholz mírní očekávání

Švýcarské město Lucern bude ode dneška dějištěm dvoudenní mírové konference zaměřené na situaci na Ukrajině. Německý kancléř Olaf Scholz snižuje očekávání a vnímá konferenci jako počátek možného mírového řešení, zatímco polský prezident Andrzej Duda věří, že konference odhalí skutečnou míru ruské hrozby.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy