Ženu pustili z ústavu, dnes ve Žďáře opět zaútočila. Kdo udělal chybu?

Havířov - Psychiatři a soudy často stojí před dilematem - je psychicky nemocný člověk už vyléčen? Následky špatného rozhodnutí totiž mohou být tragické, dnešní útok ve žďárské škole je toho důkazem.

Mladá žena, která před dvěma roky zaútočila na děti ve škole v Havířově, ústavní léčbu opustila letos v únoru na základě doporučení lékařů opavské léčebny. Podle nich se její zdravotní stav dostatečně zlepšil.

"Vím, že to byla naše bývalá pacientka," řekl dnes ČTK ředitel Psychiatrické nemocnice Opava Ivan Drábek. Podle něj nemocnice postupovala správně, když požádala o propuštění ženy z ústavní léčby.

Do léčebny ženu poslal Krajský soud v Ostravě. Trestní stíhání bylo v souvislosti s její psychickou poruchou zastaveno. "Krajský soud nařídil psychiatrickou léčbu ústavní formou," řekl dnes ČTK státní zástupce Vít Legerský, který případ tehdy dozoroval.

O propuštění psychicky nemocné mladé ženy rozhodoval Okresní soud v Opavě. Jeho mluvčí Tomáš Kamrádek řekl, že se tak stalo letos 19. února. "Po roce od nařízení ústavní léčby podala léčebna návrh na přeměnu ústavní léčby na ambulantní. Návrh podali z důvodu zlepšení zdravotního stavu. Ve spise je uvedeno, že pacientka si uvědomila, co způsobila, litovala toho a vytvořila si nadhled," uvedl Kamrádek.

Právě na základě těchto argumentů soud nakonec žádosti vyhověl a ústavní léčbu zrušil.

Podle havířovského primátora Zdeňka Osmanczyka (ČSSD) jde o systémovou chybu. "Náš systém funguje tak, jak funguje. Prostě podceňujeme takovéto případy a nebýt toho, že se to podcenilo, tak k tomu nemuselo dojít. A není to jen tato oblast, prostě naše zákony v těchto věcech jsou moc benevolentní, což je na škodu věci," míní.

V roce 2012 se tehdy čtyřiadvacetiletá mladá žena pokusila ze základní školy v Havířově odvést sedmiletou školačku. Všimla si toho vychovatelka, která zasáhla. Žena ji pobodala a pak se v jedné z místností s dívkou zavřela. Dítě držela jako rukojmí. Zpacifikovali ji přivolaní policisté. Vychovatelka Lenka Slavíková za své jednání byla několikrát oceněna.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Zásadní výzvou reformy psychiatrie je podle Válka péče o dětské pacienty

Zásadní výzvou, která čeká reformu psychiatrické péče, je v současné době péče o dětské pacienty. Aktivity reformy ale nutné koordinovat s kraji a obcemi. V tiskové zprávě k zasedání Národní rady pro duševní zdraví (NRDZ) to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Rada původně podléhala přímo Úřadu vlády, od změny vlády se ale nesešla. Ministerstvo zdravotnictví v polovině listopadu rozhodlo o jejím přesunu pod svůj úřad, poprvé se sešla minulý týden.
Ilustrační foto

Lékaři v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle veřejného ochránce práv zvyklí mluvit

Lékaři a další zdravotníci v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle zjištění veřejného ochránce práv zvyklí mluvit o jejich hospitalizaci nebo průběhu léčby. Dětští pacienti se tak stávají pouhým objektem péče, což může ovlivnit jak průběh, tak i úspěšnost jejich léčby, míní ombudsman. Pracovníci kanceláře ombudsmana absolvovali návštěvy v pěti psychiatrických nemocnicích, dnes na tiskové konferenci informovali o výsledcích. Souhrnnou zprávu z návštěv ombudsman zveřejnil i na svém webu.

Více souvisejících

psychiatrie krimi

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy