Strašidlo komunismu: Jsou lustrace i dnes nutné? Toto říkají Češi

Praha - V rámci říjnového šetření jsme respondentům v souvislosti s blížícím se dvacátým pátým výročím pádu komunistického režimu v bývalém Československu položili několik již dříve pokládaných otázek, které se týkají tzv. lustračního zákona.

Že byly lustrační zákony nezbytné a mají platit i nadále, si nyní podle CVVM myslí čtvrtina Čechů. Dvě pětiny lidí míní, že lustrace byly nutné v době svého vzniku, ale už ne dnes, a 14 procent dotázaných uvedlo, že zákony nebyly potřebné vůbec. Při předchozím průzkumu před pěti lety si myslelo, že lustrační zákony mají platit i dále, 34 procent Čechů.

Podíl zastánců zachování lustrací se zmenšil hlavně ve prospěch skupiny, která míní, že lustrace byly nutné v minulosti, ale teď již ne. V roce 2009 takový názor zastávalo 35 procent lidí oproti nynějším 40 procentům. Podíl zásadních odpůrců lustrací stoupl ve srovnání s rokem 2009 pouze o jeden procentní bod.

Přibylo však výrazně také Čechů, kteří nemají na nutnost lustrací vyhraněný názor. Před pěti lety jich bylo 18 procent a letos už 21 procent. Podobně v posledních letech stoupá počet lidí, kteří nemají jasný názor na prospěšnost lustračních zákonů. V roce 1991 dokázaly jasně říci, zda měly lustrace na stát pozitivní, či negativní dopad, čtyři pětiny Čechů, kdežto letos už jen tři pětiny. Zbytek lidí buď neví, jak odpovědět, nebo míní, že lustrace neměly žádný dopad.

Stále ovšem výrazně převládají ti, kteří hodnotí lustrace kladně. V roce 1991 uvedlo 50 procent Čechů, že lustrace pozitivně ovlivnily personální situaci ve státní správě, a podle 42 procent lidí také kladně zapůsobily na demokracii ve státě. Opačný názor mělo v otázce dopadu na státní správu pouze 33 procent lidí a v otázce demokracie 38 procent. Letos hodnotilo vliv lustrací na správu pozitivně 43 procent Čechů a negativně 20 procent. Dopad na demokracii byl pozitivní podle 41 procent dotázaných a negativní podle 20 procent. Ve srovnání s rokem 2009 se letos podíl negativních a pozitivních názorů již příliš nezměnil.

Odpovědi respondentů naznačily, že necelé tři pětiny (58 %) z nich mají podle vlastního mínění poměrně dobrou představu o lustračních zákonech, necelá třetina (31 %) o tom má podle vlastních slov jen mlhavou představu a asi desetina (11 %) vůbec neví, o co jde. V porovnání s šetřením uskutečněným před více než pěti lety v září 2009 se jako jediná změna přesahující hranici statistické významnosti jeví čtyřbodový nárůst podílu odpovědí „ví to velmi dobře", ovšem v součtu s podílem „ví to docela dobře" celkový podíl dotázaných, kteří sami sebe označují za dobře informované o tom, co to jsou lustrační zákony, zůstal beze změny, uvedl soc.cas.cz.

Ke zvýšení povědomí o lustracích možná přispěl spor sněmovní koalice a opozice před letošním jmenováním vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Šéf ANO a nynější ministr financí Andrej Babiš totiž nepředložil potřebné lustrační osvědčení.

Související

Více souvisejících

průzkumy Lustrační zákon češi

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy