Zneužila Nagyová rozvědku? Pohůnek je v těžké pozici

Praha - Těžkou pozici má podle státního zástupce bývalý pracovník Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Pohůnek obžalovaný v případu někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Některé otázky Pohůnek nevyjasnil, řekl novinářům žalobce Rostislav Bajger z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. Zpravodajec ale tvrdí, že se mu těžko vysvětluje práce Vojenského zpravodajství žalobcům, kteří jí prý nerozumí. Pohůnek byl dnes vyslýchán u Obvodního soudu pro Prahu 1, Nečasovou žalobci viní ze zneužití rozvědky. Pohůnkem se dnes dokončily výpovědi obžalovaných.

Hlavní líčení pokračuje ještě ve čtvrtek, kdy přijde svědčit několik pracovníků VZ s utajovanou totožností. Jejich výslechy se odehrají za zavřenými dveřmi a zřejmě ani nevstoupí do jednací síně, protože budou vypovídat přes mikrofon z jiné místnosti. Projednání pak soudkyně odročí na další termíny.

Bajger řekl, že Pohůnek po výslechu odpovídal na jeho otázky a po polední přestávce se ptali advokáti. "Myslím si, že má poměrně těžkou pozici. Řekl bych to takto: My některé otázky považujeme za nezodpovězené," uvedl. Nic překvapivého prý nezaznamenal. "Obecně trestná činnost byla popřena ze strany obžalovaných, v podstatě vyšli s určitým novem u hlavního líčení, ale s tím, které jsme očekávali," dodal.

Podle Pohůnka žalobci práci zpravodajců nerozumí. "Je zřejmé, že nemají naprosto žádné povědomí o formách a metodách práce služby a vnitřním řízení. Pak se velice těžce může reagovat na jakési jejich domněnky nebo představy," řekl novinářům. Podle něj měli případ prověřovat příslušní policisté proškolení ve zpravodajské činnosti, jejichž práci dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Podobně funguje odbor vnitřní kontroly i u ostatních tajných služeb - Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Psali jsme:
Kauza Nagygate: Soud "dusil" Nečasovou dvě hodiny. Výsledek?
 

Nečasová má již výslech za sebou, stejně jako další dva obžalovaní, bývalí šéfové tajné služby Milan Kovanda a Ondrej Páleník. Výslechy se vedly od pondělí za zavřenými dveřmi kvůli utajeným informacím. Čtveřici hrozí až pětileté vězení za zneužití pravomoci. Nečasová k soudu dnes nepřišla, od úterý je z jednání omluvená. Vojenští důstojníci se jednání účastnili. Pohůnek začal hovořit k soudu v úterý odpoledne a vyjádřil se jen k části obžaloby. Zbytek komentoval dnes.

Pohůnkem se uzavřela úvodní část hlavního líčení, při které se obvinění vyjadřovali k obžalobě. Následovat budou výslechy svědků. Soudkyně Helena Králová původně předvolala na dnešní odpoledne první dva. Jedním z nich měl být bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul. Nakonec je ale z časových důvodů odložila na jiné termíny.

Původně měl tento týden vypovídat také manžel Nečasové, expremiér Petr Nečas, a jeho bývalá manželka Radka. Právě Radky Nečasové se týkalo údajné sledování. Podle obžaloby zneužila v roce 2012 tehdy Jana Nagyová rozvědku k jejímu sledování, když šéfovala Nečasově kabinetu. Případ vedl k pádu vlády, Nečas se později s Nagyovou oženil. Vzhledem k tomu, že se výslechy obžalovaných protáhly, Králová Nečase a jeho exmanželku odvolala. Podle žalobce Rostislava Bajgera na jejich svědectví dojde až v příštích termínech.

Obžalovaní vinu odmítají. Nečasová zatím s novináři nehovořila, mluvil za ni jen její advokát Eduard Bruna. Vojenští důstojníci tvrdí, že nikdo rozvědku nezneužil a nebyl porušen zákon. Například Kovanda již dříve v rozhovoru s ČTK uvedl, že se nejednalo o sledování, ale zpravodajci prověřovali podezření o pohybu pochybných lidí kolem premiérovy manželky. Zadání prý mířilo z "nejvyšších míst" a akce byla tzv. kontrasledováním. Páleník také již dříve uvedl, že Nečas údajně o sledování věděl.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Jan Pohůnek (zpravodajec) soudy

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy